Beta karoten testi nedir ?
Beta karoten yağda çözünen bir besindir. A vitamininin habercisidir, bu nedenle beta karoten eksikliğine sahip olmak A vitamini eksikliğine neden olabilir. Fazla A vitamini tüketimi baş ağrısı, yeme isteği kaybı, mide bulantısı ve ishal, cilt değişiklikleri ve olası doğum kusurlarına neden olabilir. Beta karoten, bitki kaynaklarından elde edilen A vitamini türüdür.
Beta Karoten, A Vitamini (retinol) olmak üzere parçalanan bir antioksidandır. A vitamini vücutta görme, kemik gücü, bağışıklık sistemi, cilt ve bilişsel işlev dahil olmak üzere bir dizi sağlıklı işleve katkıda bulunur. Yapraklı yeşillikler, biber, havuç, bezelye, brokoli, tatlı patates, kavun ve kayısı gibi iyi beta karoten kaynakları sağlayan bir dizi gıda vardır. Beta karoten eksikliği, A vitamini eksikliğine yol açabilir.
Beta Karoten kan testi, hastanın Karoten eksikliği olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Hasta, aşağıdakiler gibi çok daha düşük düzeyde A vitamini belirtileri gösteriyorsa, doktor bu testi reçete edebilir:
Uygun şekilde gelişmeyen kemikler veya dişler, daha asabi hissetmek, sık kontaminasyonlar
saç kaybı, kavrulmuş veya kızarmış gözler, zayıf gece görüşü, cilt salgınları.
Beta karoten testine nasıl hazırlanırım ?
Testten 7-8 saat önce herhangi bir şey yememek veya içmemek konusunda doktorunuzun talimatlarına uyun. Hastaya bir gece önceden aç kalması önerilir. Testten 24 saat önce alkol tüketmeyin. Test sonuçlarını etkileyebileceğinden, hasta şu an için retinol gibi ilaçları almayı bırakmalıdır.
Beta karoten testi neden yapılır ?
Beta-karoten bazı gıdalarda bulunur. Vücutta A vitamini olmak üzere parçalanır.
A vitamini seviyenizin çok düşük olabileceğine dair belirtileriniz varsa, doktorunuz bu testi isteyebilir, örneğin:
Doğru gelişmeyen kemikler veya dişler, kuru veya iltihaplı gözler, daha sinirli hissetmek, saç kaybı, iştah kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, deri döküntüleri, geceleri görme sorunları
Test, vücudunuzun yağları ne kadar iyi emdiğini ölçmek için de kullanılabilir.
Beta karoten testi nasıl yapılır?
Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde beta karoten düzeyi ölçülerek yapılır.
Kan almak için iğne takıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece bir batma hisseder. Sonrasında biraz zonklama ve hafif morarma olabilir. Bu kısa sürede ortadan kalkar.
Beta karoten testi sonuçları
Normal aralık 50 ila 300 mcg/dL veya 0,93 ila 5,59 mikromol/L’dir.
Normalden daha yüksek bir seviye, çok fazla A vitamini ( hipervitaminoz A ) almaktan kaynaklanabilir.
Yetersiz beslenmeniz durumunda beta-karoten eksikliği oluşabilir. Vücudunuz, aşağıdakiler gibi sindirim sistemi yoluyla yağları emmede sorun yaşıyorsa da oluşabilir:
Kistik fibroz adı verilen uzun süreli (kronik) akciğer hastalığı
Şişme ve iltihaplanma gibi pankreas sorunları ( pankreatit ) veya organın yeterli enzim üretememesi (pankreatik yetmezlik)
Çölyak hastalığı adı verilen ince bağırsak bozukluğu
Bu test, A vitamini eksikliğinin teşhisinde değerli bir rol oynar. Ancak test sonuçları diğer klinik bulgularla birlikte değerlendirilmelidir.
Düşük Beta-karoten Düzeylerinin Nedenleri
Burada gösterilen nedenler genellikle düşük beta-karoten seviyeleri ile ilişkilidir.
1) Yetersiz beslenme
Beta-karoten seviyeleri, meyve ve sebze alımınızın ve genel beslenme alışkanlıklarınızın iyi bir göstergesidir.
Yetersiz beslenen çocuklarda ve az sebze ve meyve tüketenlerde beta-karoten seviyeleri düşüktür.
2) Obezite
Fazla kilolu ve obez kişiler, sağlıklı kilolu kişilere göre daha düşük beta-karoten seviyelerine sahip olma eğilimindedir.
3) Sigara içmek
Sigara içmek beta-karoten düzeylerini düşürür
4) Alkol Tüketimi
Alkol almak da beta-karoten düzeylerini düşürür.
5) Besin Emilimini Bozan Hastalıklar
Kolestatik karaciğer hastalığı, bağırsaktaki besinlerin emiliminde sorunlara neden olabilir.
Beta-karoten eksikliği, HIV/AIDS’in tüm evrelerinde yaygındır. Bu hastalık ishale neden olabilir ve ince bağırsağın yağları emmesini engeller, bu da kandaki beta karoten düzeylerinin azalmasına neden olur
Riskler
Kanınızın alınmasıyla ilgili çok az risk vardır. Venler ve arterler, bir kişiden diğerine ve vücudun bir tarafından diğerine göre değişir. Bazı insanlardan kan almak diğerlerinden daha zor olabilir.
Kan alınmasıyla ilişkili diğer riskler hafiftir ancak şunları içerebilir:
Aşırı kanama, bayılma veya sersemlik hissi, damarları bulmak için çoklu delikler, hematom (deri altında kan birikmesi), enfeksiyon (cilt kırıldığında hafif bir risk)