bt çekimi fiyatları

BT Çekimi ile Kas ve Kemik Bozukluklarının Teşhisi

Kaslarınızda veya kemiklerinizde ağrı hissediyorsanız, doktorunuz  bir BT çekimi istemiş olabilir . Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, doktorların hızlı karar vermelerini sağlayan değerli bir görüntüleme aracıdır. Bu, kemik veya kas bozuklukları gibi acil bakım gerektiren durumları teşhis etmek için çok önemlidir.

Bir hasta olarak, kas veya kemik bozuklukları için BT çekimi yaptırmanın nasıl bir şey olduğunu ve doktorunuzun taramaya dayalı olarak nasıl bir teşhis koyabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazıda, sizin için doğru olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmak için kas veya kemik BT taramalarıyla ilgili soruları yanıtlayacağız. BT çekimi yaptırmanın göz korkutucu olabileceğini biliyoruz, ancak yolun her adımında size yardımcı olmak için buradayız. Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen  Emar Tomografi Görüntüleme’den bize ulaşın.

Kaslar ve Kemikler için BT Çekimi Nedir?

BT çekimi ağrısız, invaziv olmayan bir görüntüleme prosedürüdür. BT çekimi   , organlar, kaslar, kemikler ve yağlar dahil olmak üzere vücudun son derece ayrıntılı resimlerini üretmek için x-ışınları ve bilgisayar teknolojisini kullanır . Bu görüntüler “dilimler” halinde görünür, böylece doktorlar ameliyat yapmak zorunda kalmadan vücudun içini derinlemesine inceleyebilir.

Normal bir röntgen sırasında  , vücudun incelenmesi gereken kısmından bir enerji ışını geçer. Hastalar, vücutta hareket ettikten sonra enerji ışınının varyasyonlarını yakalayan bir x-ışını detektörünün önünde dururlar. Bu , vücudun içindeki nesnelerin ürettiği “gölgeleri” gösteren bir görüntü oluşturur. X-ışınları kemikler hakkında bilgi için faydalıdır ancak  kaslar hakkında yeterli bilgi sağlamayabilir. Ancak, BT çekiminde kasları çok daha iyi görebilirsiniz. Doktorlar kemikler, kaslar veya her ikisi ile ilgili daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyduklarında bir BT çekimi isteyebilir.

Bir BT çekimi  normal bir röntgen gibi çalışır, ancak bir röntgen ışını vücudunuzun etrafında bir daire içinde hareket eder. Bu, teşhise ihtiyaç duyan alanın birçok farklı açıdan görüntülerini üretir. Röntgen bilgisi daha sonra verileri yorumlayan ve ayrıntılı kesitsel görüntülere dönüştüren bir bilgisayara gider. Doktorlar, kasların, kemiklerin ve organların konumunu, boyutunu ve şeklini görmek için BT tarama görüntülerine bakabilir. Bir BT çekimi kas hasarını ve kemik anormalliklerini gösterir. Vücudunuzun herhangi bir bölgesinde kas veya kemik BT çekimi yapabilirsiniz.

Doktorunuz sizden iyot bazlı kontrastlı veya kontrastsız bir BT çekimi yaptırmanızı isteyebilir. Kontrast, size ağız yoluyla veya IV yoluyla verilen  ve kas dokusunun taramada daha net görünmesini sağlayan bir maddedir.

BT Çekimi Kas ve Kemik Hastalıklarını Teşhis Etmek İçin Nasıl Kullanılabilir?

BT çekimi, kas-iskelet sisteminizin ayrıntılı görüntülerini alır. Kas-iskelet sisteminiz  kaslarınız , kemikleriniz, eklemleriniz ve bağlarınızdan oluşur. Bu parçalardan herhangi biri yaralanabilir veya bir bozukluktan etkilenebilir. Kırıklar gibi bazı bozukluklar esas olarak kemikleri etkiler. Tendinit gibi diğer bozukluklar çoğunlukla kasları ve yumuşak dokuları etkiler.

İlginizi Çekebilir  Yüzeyel Ultrason

Mevcut BT tarama teknolojisi, bir doktorun kemik ve kas taramalarını iki boyutlu “dilimler” halinde veya bir bütün olarak üç boyutlu görüntü olarak tek tek görüntülemesine olanak tanır. Doktorlar bu görüntüleri inceleyebilir ve aşağıdakiler gibi çok çeşitli kas-iskelet sistemi yaralanmalarını veya durumlarını hızlı bir şekilde tanımlayabilir:

Kemik hasarı, lezyonlar veya kırıklar, kas hasarı, tümörler, enfeksiyonlar veya kan pıhtıları, iç kanama.

Doktorunuz bir tanıyı doğrulamak için BT çekimi bilgileriyle birlikte fizik muayeneye ve kan testine ihtiyaç duyabilir.

Kemikler için BT çekimi

BT kemik taraması, doktorunuzun aşağıdaki gibi kemik bozukluklarını tanımlamasına yardımcı olabilir:

osteoporoz, osteopeni, travmatik kırıklar, paget hastalığı, kemik tümörü, kemik enfeksiyonları

İşitme kaybı, kronik kulak enfeksiyonları veya kulak hastalığı varsa, doktorunuz bir temporal kemik BT çekimi isteyebilir. Temporal kemik BT çekimi, kafatasının alt kısmına bakan bir tür kafa taramasıdır.

Çoğu zaman, doktorlar kırık gibi kemik problemlerini tespit etmek için önce bir röntgen isterler. Hasar veya yaralanmanın tam yerini belirlemek için bir BT taraması isteyebilirler. Bir BT çekimi, X-ışınlarında net olmayan kırıkları tespit edebilir.

Kaslar için BT çekimi

Doktorlar, kas hasarını veya aşağıdaki durumlardan herhangi birini tespit etmek için bir BT taraması kullanabilir:

sarkopeni, kas distrofisi, miyozit, kanser, kas burkulmaları veya yırtılmaları, tendinit

Kas veya Kemik Hasarını Tespit Etmek İçin Neden BT Çekimini Düşünmelisiniz?

Röntgen  veya MRI gibi diğer testler yeterli bilgi sağlamıyorsa, BT çekimine ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz bir kas veya kemik sorunu için BT çekimi önerirse, artılarını ve eksilerini tartmaya kesinlikle değer. 

Örneğin, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kas-iskelet sistemi bozuklukları  dünya çapında sakatlığın ikinci en büyük nedenidir ve  bel ağrısı önde gelen nedendir. Kas-iskelet sisteminin kasları, kemikleri, eklemleri ve diğer kısımlarını etkileyen 150’den fazla tanı vardır. Kaslarınız ve kemikleriniz vücudunuzu hareket ettirmenize ve şeklinizi korumanıza yardımcı olur. Kas veya kemik bozukluklarının teşhis ve tedavi edilmesi sağlığınız ve iyiliğiniz için kritik öneme sahiptir.

Genel olarak, BT taramaları doktorunuzun mümkün olan en iyi bakımı sağlamasına yardımcı olur. Doktorunuz  diğer tanısal görüntüleme biçimlerine göre bir BT taraması önerebilir.

BT taramaları :

Hızlı ve doğrudur, kanseri tespit etmek için en iyi yöntemlerden biri, doktorların travma sonrası yaralanmaları hızlı bir şekilde tespit etmesine izin verir, doktorların son ameliyatların sonuçlarını değerlendirmesine yardımcı olur.

Doktorların kemiklere, kas dokusuna ve kan damarlarına aynı anda bakmasına izin verir.

Doktorunuza kaslarınızın ve kemiklerinizin doğru ve ayrıntılı görüntülerini sağlamanın yanı sıra sizin için başka birçok faydası vardır:

BT çekimi yaptırmak ağrısız, invaziv olmayan bir işlemdir.

Tomografi çekimi yaptırmak hızlı ve basit bir işlemdir.

MR dan farklı olarak, implante edilmiş tıbbi cihazlardan bağımsız olarak BT çekimi yaptırabilirsiniz.

BT çekimi, keşif amaçlı cerrahi veya biyopsi ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

Radyasyon, BT çekiminden sonra vücudu terk eder.

Tomografi makinesi, harekete MR makinesinden daha az duyarlıdır.

BT tarama makinesinin klostrofobiyi tetikleme olasılığı MR makinesinden daha düşüktür.

İlginizi Çekebilir  Lipaz Testi

BT Taramalarının Riskleri Nelerdir?

Röntgen makineleri gibi, BT tarayıcıları  da görüntü oluşturmak için vücuttan iyonlaştırıcı radyasyon  geçirir. Bu, radyasyonun geçerken vücudunuzdaki hücreleri değiştirebileceği anlamına gelir. BT tarayıcıları ve röntgen makineleri düşük dozda radyasyon kullanır ve hücreler genellikle kendilerini onarabilir.

BT Taramalarının Riskleri

Küçük miktarlarda  BT çekimi radyasyonunun kansere neden olabileceğini kanıtlayan hiçbir kesin kanıt yoktur. Bununla birlikte, diğer çalışmalar, büyük miktarlarda radyasyonun kanser riskini biraz artırdığını göstermiştir. Buna rağmen, bir BT çekimindan kanser geliştirme riski, ortalama riske kıyasla hala çok küçüktür. Örneğin, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)   , BT çekimindan kansere yakalanma olasılığının 2.000’de bir olduğunu belirtmektedir. Perspektif için, yaklaşık beş kişiden biri doğal olarak kanser geliştirecektir.

Çocuklarda radyasyondan kansere yakalanma riski yetişkinlere göre daha yüksektir. Bunun nedeni, çocukların hala büyümekte olmaları ve yaşlı yetişkinlerden daha hassas hücrelere sahip olmalarıdır. Çocukların ayrıca yaşayacak daha fazla hayatı vardır, bu da potansiyel etkilerin ortaya çıkması için yeterli zaman olabilir. BT tarama teknolojisi uzmanları, radyasyon dozunu hastanın boyutuna göre ayarlar, böylece çocuklar yetişkinlerden daha küçük dozlar alır.

Kanser riskleri nedeniyle radyasyona maruz kalma konusunda endişeleriniz varsa bu anlaşılabilir bir durumdur. Bununla birlikte, faydalarının risklerden daha ağır bastığını düşündükleri için doktorunuzun bir BT çekimi emrettiğini bilin. BT çekimi yaptırma konusunda kendinizi tedirgin hissediyorsanız, endişelerinizi doktorunuza ifade etmeyi düşünün. Doktorunuz sizi daha rahat hissettirecek alternatif bir teşhis aracı önerebilir.

Bununla birlikte, herhangi bir tıbbi prosedürle ilgili risklerin farkında olmak her zaman iyidir. İşte akılda tutulması gereken birkaç güvenlik notu:

Genel olarak, fetüs için potansiyel riskten kaçınmak için hamile olan kadınlar için BT taramaları önerilmez.

Çocuklara yalnızca tıbbi olarak gerekliyse BT çekimi yapılmalıdır.

Son derece nadir olmakla birlikte, bir kontrast maddesi bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir.

Böbrek sorunları olan hastalar, kontrastlı bir BT çekimi yapmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.

Herhangi bir görüntüleme testi yaptırmadan önce tüm tıbbi durumlarınızı doktorunuzla tartıştığınızdan emin olun. Gelecekte doktorlara göstermek için BT taramalarının ve röntgenlerin kaydını tutmak da iyi bir fikirdir. Bu, radyasyona maruz kalmayı mümkün olduğunca en aza indirmenize yardımcı olabilir. Radyasyona maruz kalmayla ilişkili riskler, zamanla sahip olduğunuz daha fazla BT çekimi ve röntgen ile artabilir.

Kas ve Kemik BT çekimine Nasıl Hazırlanılır

Doktorunuz, BT taramanıza nasıl hazırlanacağınız konusunda talimatlar vermelidir. Genel olarak, aşağıdaki adımları bekleyebilirsiniz:

Herhangi bir alerji, ilaç, son hastalık veya diğer tıbbi durumlar hakkında muayenenizden önce doktorunuzu bilgilendirin.

Muayeneniz için rahat kıyafetler giyin ve taramadan önce bir hastane önlüğü giymeyi bekleyin.

BT çekimi görüntülerinin kalitesini etkileyebileceğinden, muayeneden önce takı, piercing, çıkarılabilir diş, gözlük ve saç tokası gibi metal nesneleri çıkarın.

Size bir kontrast madde verilecekse, muayeneden birkaç saat önce bir şey yememeniz veya içmemeniz istenebilir.

Kontrast madde olmadan BT çekimi yapıyorsanız, muayeneden önce normalde yaptığınız gibi yiyip içebilirsiniz.

İlacınızı muayeneden önce her zamanki gibi kontrastlı veya kontrastsız alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  İkili Tarama Testi

BT Çekimi Nasıl Yapılır ?

BT çekimleri genellikle ayakta tedavi gören bir tesiste yapılır. Bazen hastalar hastanede BT çekimi yaptırırlar. BT çekimi yaptırma konusunda gergin veya endişeli hissediyorsanız, vaktinden önce doktorunuzla konuşun. İnceleme sırasında daha sakin hissetmenize yardımcı olmak için bir anti-anksiyete ilacı planlayabilirler.

BT çekimi ihtiyaçlarınıza ve durumunuza bağlı olarak değişecektir. Ancak, genel olarak bir BT çekiminden bekleyebilecekleriniz aşağıdadır.

Tarama zamanı geldiğinde tıbbi önlük (üst ve pantolon) veya hastane önlüğü giymeniz istenebilir. Takı ve diğer kişisel eşyalarınızı kilitlenebilir bir depolama alanında saklayabilirsiniz. Takı ve değerli eşyalarınızı evde bırakmak en iyisidir.

Bir teknoloji uzmanı sizi muayene odasına yönlendirecektir. Prosedürü açıklayacaklar ve soru sorma şansınız olacak. Odaya girdiğinizde BT  tarayıcıyı göreceksiniz. Tipik olarak, bir BT çekimi makinesi, ortasında bir masa bulunan halka şeklindeki bir tünele benziyor.

Teknisyen masaya çıkmanıza yardım edecek. Tünele girip çıkacak olan masanın üzerine düz bir şekilde yatacaksınız. Bir teknoloji uzmanı, kendinizi rahat hissetmenize ve tarama sırasında hareketsiz kalmanıza yardımcı olacak yastıklar veya kayışlar ayarlayabilir.

Vücudun taranan kısmına bağlı olarak, size bir kontrast maddesi verilebilir. En yaygın kontrast türü çift kontrasttır. Double kontrast ile sınavdan önce aromalı bir karışım içmeniz istenecek ve muayene odasına girdiğinizde IV yoldan  kontrast verilecektir. Kontrast, doktorun kasları ve diğer dokuları daha net görmesine yardımcı olmak için vücudunuzun belirli kısımlarını vurgulayacaktır. Kontrast verildiğinde vücudunuzda sıcak bir his hissedebilirsiniz. Bazı hastalar kontrastı aldıktan sonra metalik bir tat da yaşarlar. Kontrastın etkileri yalnızca bir veya iki dakika sürer.

Teknoloji uzmanı, kontrollerin bulunduğu başka bir odaya geçecektir. Sizi tüm zaman boyunca bir pencereden görebilecekler ve iki yönlü bir mikrofon aracılığıyla sizinle iletişim kuracaklar. İnceleme sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız basabileceğiniz bir çağrı düğmesine de sahip olabilirsiniz.

Muayene sırasında hareketsiz yatmaya çalışırken rahatlayabilirsiniz. Muayene sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Bununla birlikte, özellikle yakın zamanda bir yaralanma geçirdiyseniz, tarama süresince hareketsiz yatmaktan biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Teknoloji uzmanı, prosedürü hızlı bir şekilde tamamlamak ve sizi olabildiğince rahat hissettirmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

Tarama başladığında, tarayıcı etrafınızda dönecek ve x-ışınları kısa bir süre vücudunuzdan geçecektir. Hareketi azaltmaya yardımcı olmak için nefesinizi birkaç saniye tutmanız istenebilir. Muayene sırasında uğultu ve tıkırtı sesleri duyacaksınız – bu normaldir.

Tarayıcı, vücudunuz tarafından emilen x-ışınlarını algılayacak ve bilgileri bir bilgisayara gönderecektir. Bilgisayar daha sonra verileri bir radyoloğun okuyabilmesi için çevirecektir. Bir radyolog, BT tarama görüntülerini yorumlamak için eğitilmiş bir doktordur. 

Taramadan sonra, teknoloji uzmanı kontrast için takılan  IV kanülü çıkaracak ve masadan kalkmanıza yardımcı olacaktır. Doktorunuz aksini söylemedikçe, gününüze her zamanki gibi devam edebilirsiniz. Bir BT çekiminın tamamlanması genellikle 30 dakika sürer.

Her yıl 70 milyondan fazla BT çekiminin yapıldığı tahmin edilmektedir. BT taramaları, doktorların hastalarının sağlığı hakkında kritik kararlar almasına yardımcı olur. Kas veya kemik ağrısı için BT çekimi yapmaya karar verdiyseniz, bu deneyimi kolay ve rahat bir şekilde yaşamanıza yardımcı olmak için buradayız.

Emar Tomografi Görüntelemede , özellikle kendinizi iyi hissetmiyorsanız, tıbbi testlerin ne kadar stresli olabileceğini anlıyoruz. Bu nedenle, BT taramanızın zamanı geldiğinde sizi sıcaklık ve şefkatle karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca hızlı geri dönüş oranları ve doğru sonuçlar sağlamak için en son teknolojiyi kullanıyoruz. Amacımız, kendinizi daha iyi hissetmeye odaklanabilmeniz için doktorunuza yardımcı olmaktır. 

Yorum ekleyebilirsiniz