crohn hastalığı nedir

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığı nedir?

Crohn hastalığı, gastrointestinal (GI) sistemin herhangi bir yerinde iltihaba neden olan kronik bir durumdur. Enflamasyon, yaralara, ülserlere, yara izlerine ve diğer ağrılı semptomlara  yol açabilen şişlik veya tahriştir.

Crohn hastalığı, iki ana inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) türünden biridir. Diğeri ülseratif kolittir. İki hastalık benzerdir, ancak Crohn hastalığındaki iltihaplanma, yalnızca kalın bağırsağı etkileyen ülseratif kolite göre GI kanal boyunca daha yaygındır. Ayrıca, Crohn’daki iltihaplanma genellikle GI yol boyunca  daha derine yayılır. Normal sağlıklı alanlar genellikle iltihaplı yamalar arasında görünebilir. Aksine, ülseratif kolitte iltihaplı alanlar  süreklidir ve kolonun sadece bir kısmını veya tamamını içerebilir.

Crohn hastalığı, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Vücudunuzun bağışıklık sisteminin bağırsak veya gastrointestinal sisteminize saldırdığı ve zarar verdiği anlamına gelir.

Vücudunuzun önemli besinleri alma yeteneğinin önüne geçen kronik, yani uzun vadeli bir durumdur. Ayrıca yiyecekleri sindirme ve atıklardan kurtulma şeklinizi de etkileyebilir.

Crohn bağırsaklarınızın herhangi bir bölümünü içerebilir. Ancak ince bağırsağınızın son kısmı olan ileum en sık etkilenir.

Crohn hastalığının belirtileri

Crohn hastalığı her yaştan insanı etkiler. Semptomlar genellikle çocuklukta veya erken yetişkinlikte başlar.

Ana semptomlar:

ishal, mide ağrıları ve krampları, gaitada kan, yorgunluk, kilo kaybı

Semptomlar sabit olabilir veya birkaç hafta veya ayda bir gelip gidebilir. Nükslere  alevlenme denir.

Crohn hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tedaviniz belirtilerinize ve ne kadar kötü olduklarına bağlı olacaktır. Crohn hastalığının ana tedavisi ilaçtır. Hafif semptomlar, ishali durdurmak için reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir. Belirtileri tedavi etmek ve önlemek için reçeteli ilaçlar da kullanabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir  Endometrial Biyopsi: Kadın Sağlığı ve Tanı İncelemesinin Önemi

Bağırsak istirahati , yalnızca belirli sıvıları içmeyi veya hiçbir şey yememeyi veya içmemeyi içerir. Bu bağırsaklarınızın dinlenmesini sağlar. Crohn hastalığı semptomlarınız şiddetli ise bunu yapmanız gerekebilir.

Cerrahi , komplikasyonları tedavi edebilir ve diğer tedaviler yeterince yardımcı olmadığında semptomları azaltabilir. Ameliyat, tedavi etmek için sindirim sisteminizin hasarlı bir kısmının çıkarılmasını içerebilir..

Fistüller, hayatı tehdit eden kanama, bağırsak tıkanıklıkları, sağlığınızı tehdit ettiklerinde ilaçların yan etkileri, ilaçlar durumunuzu iyileştirmediğinde ortaya çıkan belirtiler.

Crohn hastalığı testleri nelerdir?

Crohn hastalığını teşhis etmek veya değerlendirmek için yapılabilecek testler şunları içerir:

Dışkı analizi. Bu test, dışkı örneğinde kan ve enfeksiyon belirtileri arar.

BT taraması veya MR gibi bir veya daha fazla görüntüleme testi.

Kolonoskopi veya esnek sigmoidoskopi. Bu testlerde, doktor kolonun içine bakmak için ince, ışıklı bir tüp kullanır.

Biyopsi. Doktor bir doku örneği alır ve sizde Crohn hastalığı veya kanser gibi başka bir hastalık olup olmadığını anlamak için test eder.

İnce bağırsak veya kolonun baryum röntgenleri.

Crohn hastalığı için kimler risk altındadır?

Crohn hastalığı riskinizi artırabilecek belirli faktörler vardır:

Aile öyküsü .Bir ebeveyn, çocuk veya kardeşte hastalık olması sizi daha yüksek risk altına sokar.

Sigara kullanımı  Crohn hastalığına yakalanma riskinizi ikiye katlayabilir.

Antibiyotikler , doğum kontrol hapları ve aspirin veya ibuprofen gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar gibi bazı ilaçlar. Bunlar, Crohn geliştirme şansınızı biraz artırabilir.

Crohn hastalığı başka hangi sorunlara neden olabilir?

Crohn hastalığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka sorunlara neden olabilir:

Bağırsak tıkanıklığı , bağırsakta bir tıkanıklık, fistüller , vücudun içindeki iki parça arasındaki anormal bağlantılar, apseler, irin dolu enfeksiyon cepleri, anal fissürler, anüsünüzde kaşıntıya, ağrıya veya kanamaya neden olabilecek küçük yırtıklar, ülserler, ağzınızdaki açık yaralar, bağırsaklar, anüs veya perine, yetersiz beslenme ,vücudunuz ihtiyaç duyduğu doğru miktarda vitamin, mineral ve besin maddesi alamadığında, eklemleriniz, gözleriniz ve cildiniz gibi vücudunuzun diğer bölgelerinde iltihaplanma.

İlginizi Çekebilir  Antikor Titresi Kan Testi: Derinlemesine Bir İnceleme

Crohn hastalığının türleri nelerdir?

İleokolit ; ileum olarak da bilinen ince bağırsağın ve kalın bağırsağın (kolon olarak da bilinir) en yaygın Crohn türüdür.

İleit;  kolonu değil, yalnızca ileumu etkiler.

Gastroduodenal Crohn ; mideyi ve ince bağırsağın ilk bölümünü (duodenum olarak bilinen) etkiler.

Jejunoileit;  jejunum adı verilen ince bağırsağın üst kısmında iltihaplanma lekelerine neden olur.

Crohn koliti; bu durum sadece kolonu etkiler.

 

Yorum ekleyebilirsiniz