ultrason ve mamografi

Ultrason ile Mamografi Arasındaki Farklar

Cevap…  …değişir.

Kadınlar arasında, birinin diğerinden daha iyi olduğuna dair genel bir açıklama yapmamız için çok fazla çeşitlilik var. Bu bir ultrason ve mamografi sorunu değil. Bu, sizin için doğru görüntüleme yönteminin hangisi olduğu  meselesidir.

Ultrason genellikle meme kanseri için birincil tarama aracı olarak kullanılmaz. Ancak, mamografi ile birlikte kullanıldığında diğer meme kanseri tarama araçlarını tamamlayabilir. Genellikle, bir mamografide bir anormallik tespit edildiğinde bir ultrason istemi yapılabilir. 

Ancak devam etmeden önce, ikisi arasındaki farklara bakalım.

Ultrason ve mamografi: Temel Farklar

Mamografi, memenin görüntüsünü almak için düşük dozda radyasyon kullanır. En iyi görüntünün alınabilmesi için doku iki plaka arasında sıkıştırılır. 

Ultrason, yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır ve bunları bir görüntüye dönüştürür. Radyasyon söz konusu değildir. Ses dalgaları, prob adı verilen bir cihaz aracılığıyla gönderilir. Plakalar yoktur ve memeler sıkıştırılmaz. 

Görüntüler de farklıdır, özellikle de 3D mamografide. 3D mamografi , makine meme etrafında hareket ederken “dilimler” halinde görüntüler alarak memenin ayrıntılı bir görüntülemesini yapar. Sonuç, radyologlarımızın anormallikleri tespit etmesine yardımcı olan yaklaşık 300 ayrıntılı görüntüdür ve özellikle yoğun göğüsleri olan kadınlar için yararlıdır.

Ultrason kullanmanın yararları ve sakıncaları nelerdir?

Ultrasonun ana yararı, meme kanserini tespit etmeye yardımcı olmak için kullandığımız başka bir araç olmasıdır. Örneğin, bir kadın bir kitle hissederse veya göğsünde bir değişiklik hissederse, kitlenin/değişikliğin iyi huylu (kist, lenf düğümü, iyi huylu) olup olmadığını belirlemek için ilgili alanın ek özelliklerini elde etmek için ultrason faydalı olacaktır. 

İlginizi Çekebilir  Pelvik BT

Ultrason veya Mamografiden Hangisini kullanmalıyım?

Her vaka farklıdır ve ultrason ile mamografi karşılaştırmasından çok daha fazlasıdır. Doktorunuzun tedavi planını izlemenizi öneririz. Genellikle bu, düzenli mamografi çektirmeyi içerir ve daha sonra gerekirse, semptomlarınız varsa bunları ultrasonla tamamlayabilir. Bunun nedeni, meme ultrasonlarının muhtemelen daha önceki bazı kanser türlerini gözden kaçırabilmesidir.

3D mamografiların 2D mamografilardan daha fazla kanser bulduğu ve ayrıca yanlış pozitif muayenelerin sayısını azalttığı gösterilmiştir. 

Aşağıdaki durumlarda ultrason sizin için iyi bir seçim olabilir: 

Göğüs problemleriniz/semptomlarınız var ve 30 yaşın altındasınız

Hamileyken meme sorunlarınız/semptomlarınız var (Bunun nedeni, ultrasonun radyasyon kullanmaması, mamografinin kullanmasıdır.)

Aspire edilmesi gereken bir kistiniz var

Bu, her şeyi kapsayan bir liste değildir. Doktorunuzun meme ultrasonu yaptırmanızı istemesinin başka nedenleri olabilir.

Mamografi yerine ultrason çektirmeli miyim?

Genel olarak, hayır. Meme ultrasonlarının mamografi ile tespit edilebilen bazı küçük tümörleri gözden kaçırması mümkündür. Ek olarak, fazla kiloluysanız veya büyük göğüsleriniz varsa mamografi daha doğru olur.

Hamileyseniz mamografi çektirmemelisiniz . Bununla birlikte, herhangi bir meme değişikliğini doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Bazı semptomlar ultrason ihtiyacını gösterebilir.

Ultrasona hazırlanmak için özel bir şey yapmam gerekir mi?

Bazı yönlerden meme ultrasonuna hazırlanmak, mamografiye hazırlanmaya çok benzer. 

Testinizi yaptırırken göğüslerinize losyon veya pudra sürmeyin.

Bol giysiler veya kolayca çıkarabileceğiniz giysiler giymeyi unutmayın. 

Test için kullanılan jel tipik olarak giysileri lekelemese de test günü daha eski giysiler giymeyi tercih edebilirsiniz. 

Mamografide bir anormallik tesbit edilirse ?

O zaman ek bir tarama aracı olarak bir ultrason yapılması gerekebilir.

Mamografinizi gözden geçiren radyolog, tipik olarak hangi ek muayenelerin yapılması gerektiğine dair özel bir tavsiyede bulunacaktır. Bu, ultrason, MR veya biyopsi gibi ek muayeneleri içerebilir. 

İlginizi Çekebilir  Hepatobiliyer Ultrason

Meme biyopsisi sırasında ne olur?

Meme biyopsilerinin farklı türleri vardır. Hepsi, söz konusu meme dokusunun bir parçasının çıkarılmasını içerir, böylece kanser olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir şekilde incelenebilir. Farklı türler şunları içerir:

Kalın bir iğnenin etkilenen bölgeye doğru yönlendirildiği core iğne biyopsisi. Küçük doku parçaları çıkarılır.

İnce iğne aspirasyonu, ilgili alana son derece ince bir iğnenin yerleştirildiği ve bir numunenin alındığı biyopsi metodudur. 

Memede gerçek bir insizyonun yapıldığı ve cerrahın tüm yumruları veya etkilenen bölgeyi çıkardığı açık biyopsi.

Meme Biyopsisi Ağrılı mı?

Ameliyat sırasında radyoloji bölümünde veya genel anestezide işlem yapılıyorsa lokal anestezi kullanıyoruz. Çoğu kadın iğne biyopsisi sırasında baskı hissettiğini bildirir.

 

Yorum ekleyebilirsiniz