d vitamini testi fiyatları

D vitamini testi

D vitamini, güçlü ve sağlıklı kemikler için önemlidir ve bir dizi hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Vücuttaki D vitamini seviyeleri kan testi ile kontrol edilebilir. D vitamini eksikliği yaygındır, bu nedenle risk altındaysanız doktorunuz test isteyebilir.

D vitamini testinde ne ölçülüyor ?

Cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretir. D vitaminini yiyeceklerden veya takviyelerden de alabilirsiniz. Karaciğer, D vitaminini deriden veya gıdadan 25-hidroksi-D vitamini adı verilen bir depolama formuna dönüştürür. Genellikle D vitamini testinde ölçülen bu formdur.

Özel durumunuza bağlı olarak diğer D vitamini formları da ölçülebilir.

D vitamini testi neden yapılır ?

D vitamini eksikliği riskiniz varsa doktorunuz sizden bu testi yaptırmanızı isteyebilir. Şunlara sahipseniz de buna ihtiyacınız olabilir:

Kanınızdaki kalsiyum , fosfat veya magnezyum gibi anormal mineral seviyeleri , kemik sorunları, çok fazla veya çok az D vitamini ile sonuçlanabilecek veya bunların neden olabileceği hastalıklar, paratiroid bezinizle ilgili sorunlar.

D vitamini testi Sonuçlarınızı anlama

Sonuçların sizin için ne anlama geldiğini doktorunuzla görüşmeniz gerekecektir. Genel olarak, düşük bir 25-hidroksi-D vitamini seviyesi, güneş ışığından veya yiyeceklerden yeterli D vitamini almadığınız anlamına gelebilir. Ayrıca bağırsaklarınızdan D vitamini emilimi ile ilgili sorunları veya karaciğerinizin bu tür D vitaminini yeterince yapmadığını gösterebilir.

Yüksek düzeyde D vitamini genellikle ya haplardan ya da yiyeceklerden çok fazla alınmasından kaynaklanır.

Böbrekte üretilen bir tür D vitamininin anormal seviyeleri (1,25-dihidroksi-D vitamini), bir dizi başka durumun işareti olabilir.

Birçok insanın vücudunda yeterli D vitamini yoktur. Düşük D vitamini, kırık kemik riskini artırır. Ayrıca diğer sağlık sorunlarına da katkıda bulunabilir. Bu nedenle sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle D vitamini ölçmek için kan testi isterler.

Birçok insan düşük D vitamini seviyelerine sahiptir, ancak çok azı ciddi derecede düşük seviyelere sahiptir. Çoğumuzun D vitamini testine ihtiyacı yok. Yeterince D vitamini alabilmemiz için basit değişiklikler yapmamız gerekiyor. Biraz daha güneşlenmemiz ve aşağıda bulunan diğer tavsiyelere uymamız gerekiyor.

İlginizi Çekebilir  Kan testi nedir? 

Diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer hastalıklar için risk altında olsanız bile, D vitamini testi genellikle yardımcı olmaz. Test sonuçlarının, sağlık hizmeti sağlayıcınızın tavsiyesini değiştirmesi olası değildir. İlk önce yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız, sigarayı bırakmanız, sağlıklı bir kiloyu hedeflemeniz ve fiziksel olarak aktif olmanız çok daha önemlidir. Güneşten ve yiyeceklerden yeterince D vitamini almaya çalışmalısınız. 

Riskler nelerdir?

İhtiyacınız olmayan testleri yaptırmanız, genellikle ihtiyacınız olmayan tedavilere veya hatta zararlı olabilecek tedavilere yol açar. Örneğin, çok fazla D vitamini alırsanız böbreklerinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir.

D vitamini testi ne zaman yapılmalıdır?

Riskleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. D Vitamini testine ihtiyaç duyabileceğiniz bazı durumlar şunlardır:

Osteoporozunuz varsa. Bu hastalık kemiklerinizi zayıflatır, böylece kırılma olasılıkları artar.

Vücudunuzun D vitamini kullanma kabiliyetine zarar veren bir hastalığınız varsa. Bunlar genellikle iltihabi bağırsak hastalığı, çölyak hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve pankreatit gibi sindirim sisteminin ciddi ve devam eden hastalıklarıdır.

Doktorunuz D vitamini testi yaptırmayı önerirse, risklerinizi sorun. Riskiniz yüksekse test yaptırmalısınız. Riskiniz düşükse, D vitamininizi güneş ışığı, yiyecek ve muhtemelen takviyelerle artırıp artıramayacağınızı sorun.

Doktorunuz  D Vitamininizi takip etmesi gerekiyorsa, her seferinde aynı testin yapıldığından emin olun. 

Yeterli D vitaminini nasıl alabilirsiniz?

Çocuklar için günlük önerilen diyet yardımı (RDA) 400 IU’dur (10 mcg).

Biraz güneş alın. Güneşin ultraviyole ışınları cilt hücrelerinizde D vitamini oluşturur. Çok fazla güneşe ihtiyacınız yok. Maruz kalan cilt miktarına ve kullanılan güneş kremi miktarına bağlı olarak, öğlen güneşinde 10 dakikalık bir yürüyüş, her gün ihtiyaç duyduğunuz D vitamini miktarının 15 katını oluşturabilir. Vücudunuz, daha karanlık kış aylarında size yardımcı olmak için ekstra D vitamininin bir kısmını depolar.

D vitamini yönünden zengin besinler tüketin.

Et, kümes hayvanları ve yağlı balıklar D vitamini açısından zengindir.

Küçük bir porsiyon (85 g) somon balığı 530 IU içerir.

Karides, uskumru, sardalya ve taze ringa balığı da D vitamini açısından zengindir.

D vitamini, tofu, portakal suyu ve bazı süt ürünleri dahil olmak üzere bazı gıdalara eklenir.

İlginizi Çekebilir  Yüzeyel Ultrason

Kahvaltı yapın.

İki yumurta, bir bardak portakal suyu (konsantreden değil) ve bir kase sütlü tahıl günde yaklaşık 300 IU D vitamini ekleyebilir.

Çok fazla güneş almıyorsanız ve diyetiniz D vitamini açısından düşükse, bir takviye yardımcı olabilir.

Sağlık uzmanınız size tavsiye etmedikçe günde 4.000 IU’dan fazla D vitamini almayın. Çok fazla D vitamini toksik olabilir ve böbreklerinize zarar verebilir.

D vitamini eksikliği nedir?

D vitamini eksikliği, vücudunuzda yeterli D vitamini bulunmadığı anlamına gelir. D vitamini benzersizdir çünkü cildiniz aslında onu güneş ışığını kullanarak üretir. Açık tenli kişiler ve daha genç olanlar, güneş ışığını D vitaminine daha koyu tenli ve 50 yaş üstü kişilere göre çok daha iyi dönüştürürler.

D vitamini neden bu kadar önemli?

D vitamini, vücudumuzun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu birçok vitaminden biridir. Bu vitaminin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok işlevi vardır:

Kemikleri güçlü tutmak: Sağlıklı kemiklere sahip olmak sizi raşitizm de dahil olmak üzere çeşitli koşullardan korur. Raşitizm, çocuklarda kemiklerin zayıf ve yumuşak olmasına neden olan bir hastalıktır. Vücuttaki D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Kalsiyum ve fosforun kemik yapımında kullanılabilmesi için D vitaminine ihtiyacınız var. Yetişkinlerde yumuşak kemiklere sahip olmak osteomalazi denilen bir durumdur .

Kalsiyum emilmesi: D vitamini, kalsiyum ile birlikte kemiklerin oluşmasına ve kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Zayıf kemikler, kırıklara yol açabilen kemik yoğunluğunun kaybı olan osteoporoza yol açabilir. D vitamini, bir kez ağızdan veya güneş ışığına maruz kaldıktan sonra vitaminin aktif formuna dönüştürülür. Diyetinizden kalsiyumun optimal emilimini destekleyen bu aktif formdur.

Paratiroid bezleriyle çalışma : Paratiroid bezleri böbrekler, bağırsaklar ve iskelet ile iletişim kurarak kandaki kalsiyumu dengelemek için dakika dakika çalışır. Diyette yeterli kalsiyum ve yeterli aktif D Vitamini olduğunda, diyet kalsiyumu emilir ve vücutta iyi bir şekilde kullanılır. Kalsiyum alımı yetersizse veya D vitamini düşükse, paratiroid bezleri kandaki kalsiyumu normal aralıkta tutmak için iskeletten kalsiyum ‘ödünç alır’.

D vitamini eksikliğinin sağlığa etkileri nelerdir?

Yeterli miktarda D vitamini almak, aşağıdaki koşullara karşı koruma sağlayarak ve muhtemelen onları tedavi etmeye yardımcı olarak sağlıklı kalmanıza yardımcı olmada da rol oynayabilir. Bu koşullar şunları içerebilir:

İlginizi Çekebilir  Renkli Doppler Ultrason

Kalp hastalığı ve yüksek tansiyon , diyabet , enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemi bozuklukları, yaşla birlikte düşer, kolon , prostat ve meme kanserleri gibi bazı kanser türleri , multipl skleroz

Güneş ışığının yeterli D vitamini almakla ne ilgisi var?

Güneş ışığının sağlığa faydaları vardır. D vitamini, cildiniz güneş ışığına veya daha doğrusu güneşin yaydığı ultraviyole B (UV-B) radyasyonuna maruz kaldığında üretilir. Cildinizin ürettiği D vitamini miktarı şu faktörlere bağlıdır:

Sezon: Bu faktör biraz yaşadığınız yere bağlıdır. Bazı  bölgelerde ozon tabakası ve güneşin zirvesi nedeniyle UV-B ışığı yılın altı ayı boyunca dünyaya ulaşmaz.

Günün saati: Güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatler sabah 10.00 ile 15.00 arasındadır.

Bulut örtüsü ve hava kirliliği miktarı.

Yaşadığınız yer: Ekvatora yakın şehirler daha yüksek ultraviyole (UV) ışık seviyelerine sahiptir. Cildinizin D vitamini yapmasına neden olan güneş ışığındaki UV-B ışığıdır.

Cildinizin melanin içeriği: Melanin, gözler, saçlar ve ciltte kahverengi-siyah bir pigmenttir. Melanin cildin bronzlaşmasına neden olur. Cildiniz ne kadar koyu olursa, güneşten yeterli D vitamini almak için o kadar fazla güneşe maruz kalmanız gerekir.

Diyetinizin yeterli D vitamini almakla ne ilgisi var?

D vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunmaz. Bu nedenle bazı gıdalar D vitamini eklemiştir. Aslında, daha yeni gıda beslenme etiketleri, belirli bir gıda maddesinde bulunan D vitamini miktarını gösterir.

Özellikle veganlar veya laktoz intoleransı olan kişiler için diyetlerinden yeterli D vitamini almak zor olabilir, bu nedenle bazı insanlar takviye almayı tercih edebilir. Tüm besin gruplarından çeşitli sağlıklı yiyecekler yemek her zaman önemlidir. Çeşitli gıdaların vitamin içeriği aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Portakal suyu, yoğurt ve margarin gibi ürünlere yapay olarak eklendiğinde eklenen D vitamini miktarı değiştiğinden ürün etiketlerini kontrol etmek önemlidir.

Ne kadar D vitaminine ihtiyacınız var?

Sağlıklı insanlarda günlük ihtiyaç duyulan D vitamini miktarı yaşa göre değişir. Doktorunuz kan seviyenizi kontrol ediyorsa, bireysel ihtiyaçlarınıza göre daha yüksek veya daha düşük dozlar önerebilir.

Osteoporozunuz varsa, doktorunuz D vitamini seviyeniz için bir kan testi önerebilir. D vitamini takviyesi miktarı, sonuçlara göre her kişi için özelleştirilebilir. Birçok yaşlı hasta için, reçetesiz alınabilen, günlük 800 ila 2000 IU arasında herhangi bir yerde bulunan bir D vitamini takviyesi hem güvenli hem de faydalı olabilir. Kişisel ihtiyaçlarınız hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

D Vitamini Testi Fiyatları 2023 

İstanbulda D vitamini testi fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma değişmektedir. D vitamini testi  fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593

Yorum ekleyebilirsiniz