diz mr çekimi

Diz MR nedir?

Diz MR özellikle dizinize ve çevresindeki bölgelerin MR ile görüntülenmesidir.

Dizin kemiklerini ve yumuşak doku yapılarını incelemek için kullanılan tıbbi görüntüleme tekniğidir.

MR, doktorunuzun vücudunuzdaki yumuşak dokuları kemiklerle birlikte görmesini sağlar. Bu, fiziksel aktivite sırasında veya aşınma ve yıpranma nedeniyle yaralanmış olabilecek diz unsurlarını incelemelerini sağlar.Görüntüleme  ayrıca dizin kemikler, kıkırdak, tendonlar, kaslar, kan damarları ve bağlar gibi çeşitli bölümlerinin ayrıntılı görüntülerini sağlayabilir. 

Diz eklemi , üç kemiği birbirine bağlayan karmaşık bir eklemdir ; femur , tibia ve patella . 

Diz eklemindeki kemiklerin dizilimi, birçok bağ ile birlikte, büyük hareketlilik ve  büyük stabilite sağlayan artrokinematik sağlar. Muhtemelen vücudun en fazla yük ve strese maruz kalan eklemi olan diz eklemi, çeşitli yaralanmalara ve dejeneratif bozukluklara yatkındır. MR ın belirgin doğruluğu ve diz bozukluklarının yüksek prevalansı, diz MR  kas-iskelet sistemi için en sık istenen görüntüleme tekniğidir.

Diz MR çekimi neden yapılır ?

Doktorlar, bir hasta aşağıdakileri yaşarsa diz MR önerebilir.

Kemik taraması veya diz röntgeninde anormal bir sonuç, diz arkasında eklem sıvısı birikmesi (Baker kisti), zayıflamış diz, diz kapağı yaralanması, diz dengesizliği, diz eklemi enfeksiyonu

Ateş ve diz ağrısı, hareket halinde diz kilitleme, diz kası, bağlar veya kıkırdakta hasar belirtileri, tedaviye yanıt vermeyen diz ağrısı

Bir diz MR  anormal sonuçları bir burkulma veya bağ yırtılmasına bağlı olsa da, şunlardan da kaynaklanabilir:

Diz dejenerasyonu, kıkırdak yaralanmaları, artrit, kırık kemik, kemik tümörü veya kanser

Osteonekroz (kemiğe anormal kan akımının neden olduğu bir hastalık), baker kisti

İlginizi Çekebilir  BT Enterografi

kemik enfeksiyonu, enflamasyon, diz kapağı yaralanması

Diz MR  çekimine nasıl hazırlanılır ?

Prosedürden Önce

Hastalar, klostrofobik olduklarında veya 30 dakikadan fazla sırt üstü yattıklarında ağrı hissettiklerinde doktorlarına haber vermelidir.

İşlemden önce hasta aşağıdakilerden herhangi birine sahip olup olmadığını radyoloji teknisyenine söylemelidir.

Yapay kalp kapakçıkları, beyin anevrizması klipleri, kalp pili veya kalp defibrilatörü

Koklear veya iç kulak implantları, böbrek hastalığı veya diyalize giriyorlarsa, yapay eklemler

Hastalar, MR makinesiyle odaya girdiklerinde herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için yukarıdaki bilgileri açıklamalıdır. MR tarayıcısının bulunduğu odada bulunması yasak olan diğer malzemeler şunlardır:

Kalemler, gözlükler ve cep bıçakları, mücevher, saat ve kredi kartları, pimler, metal fermuarlar, saç tokaları ve diğer metal eşyalar, çıkarılabilir diş 

Ayrıca, alerjileri veya hamilelik hakkında radyoloji teknikerine bilgi veriniz.

Bebekler ve küçük çocuklar, MR muayenesini hareket etmeden tamamlamak için genellikle sedasyon veya anestezi gerektirir. Bu, çocuğun yaşına, çekim yapılacak MR türüne bağlıdır. Çocuğunuzun güvenliği için muayene sırasında bir pediatrik sedasyon veya anestezi uzmanı bulunmalıdır.

Diz MR çekimi nasıl yapılır ?

Diz MR yapılan hastada klostrofobi varsa, doktor işlemden önce sakinleştirici verebilir.

Görüntüleme teknikeri  hastanın önce kolları yanlarında olacak şekilde tarama masası ayakları üzerine yatmasına yardımcı olur. Daha iyi görüntü kalitesi için hastanın vücudunun etrafına bobinler yerleştirilebilir.

Bobinler, MR makinesi tarafından üretilen tıbbi görüntülerin kalitesini iyileştirmek için radyoloji teknisyenleri tarafından kullanılan cihazlardır.

Tarama masası, hastanın alt gövdesini makinenin merkezine doğru hareket ettirir.

İşlem sırasında hasta hiçbir şey hissetmeyebilir. Ancak, MR  makinesinin aralıklı uğultu ve tıkırtı sesleri duyabilirler. 

Hasta işlem sırasında hareketsiz yatmalıdır. Aşırı hareket, makineden gelen görüntüleri bulanıklaştırabilir ve hataları tetikleyebilir.

MR dan  sonra hasta normal şekilde içebilir, yemek yiyebilir veya araba kullanabilir. Bununla birlikte, hasta prosedür için sakinleştirici aldıysa, birinin hastayı eve götürmesi gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  Glukoz idrar testi

Radyoloji doktoru, hastanın diz MR görüntüleri inceler ve yorumlayabilir. 

Diz MR çekiminin faydaları ve riskleri nelerdir?

Faydalar

MR, radyasyona maruz kalmayı içermeyen, invaziv olmayan bir görüntüleme tekniğidir.

MR  tendon, bağ, kas, kıkırdak ve kemik anormallikleri de dahil olmak üzere x-ışınları veya BT taramalarında görünmeyen çok çeşitli durumların teşhis edilmesinde değerli olduğu kanıtlanmıştır.

MR, diz yaralanması olan hangi hastaların ameliyat gerektirdiğini belirlemeye yardımcı olabilir.

MR, röntgen ve diğer testler sonuçsuz kaldığında bir kemik kırığını teşhis etmeye yardımcı olabilir.

MR, diğer görüntüleme yöntemleriyle kemik tarafından gizlenebilecek anormallikleri tespit edebilir.

Riskleri

MR  muayenesi radyasyona maruz kalma riski taşımaz. Hastalar işlem için manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullandıktan sonra hiçbir yan etkisi belirtilmemiştir.

Güçlü manyetik alan sizin için zararlı değildir. Ancak vücudunuzda implant varsa  tıbbi cihazların arızalanmasına veya görüntülerin bozulmasına neden olabilir.

Menisküs nedir?

Dizinize şok emilimi ve yastıklama sağlayan, fibrokartilaj olarak da bilinen C şeklinde bir yumuşak ve lifli kıkırdak parçasıdır. Aynı zamanda, eklem uyumunu geliştiren ve diz stabilitesini daha da artıran kama şeklindedir.

Diz Ağrısı: Menisküs Yırtıkları Neden Ağrır ?

Diz ağrısı çok yaygındır. Uzun bir tenis maçından, uzun bir yürüyüşten sonra veya bir spor yaralanması veya kaza sonrasında birdenbire ortaya çıkabilir. Diz ağrısının en yaygın nedenlerinden biri menisküs yırtığıdır.

Menisküs tekrarlayan stresten yıpranabilir ve zayıflayabilir ve sonunda yırtılabilir. Menisküsünüz spor yaralanması gibi travmalardan da yırtılabilir. Menisküs yırtığından kaynaklanan ağrı, menisküsün bazı kısımları kendi kendine iyileşmese de, kendi kendine veya fizik tedavi ile ortadan kalkabilir.

Dizinizde yırtık bir bağın belirtileri nelerdir?

Diz bağ ağrısı, değişen derecelerde rahatsızlığa neden olur. Bununla birlikte, etkilenen ve katılan kişiler, yırtık bağların tüm biçimlerinin ağrıya neden olmadığına dikkat etmelidir. Bunun yerine, çarpmanın ardından ayakta dururken ve yürürken stabilite eksikliği gözlemlenebilir.

İlginizi Çekebilir  Laktat Dehidrojenaz (LDH) Testi

Diz bağının yırtıldığını nasıl anlarsınız?

Muayene eden bir doktor tipik olarak bir hastayı bacak hareketlerini ve diz hareketlerini içeren bir fizik muayeneye tabi tutar ve gerektiğinde bir röntgen, ultrason veya diz MR taraması ister. Görüntüleme, bir diz bağının yırtılıp yırtılmadığını kesin olarak bilmenin tek yoludur.

Röntgen. Bir bağ yaralanması yerine veya buna ek olarak kemik yaralanmasını ekarte etmek için film üzerinde iç dokuların, kemiklerin ve organların görüntülerini üretmek için görünmez elektromanyetik enerji ışınlarını kullanan bir tanı testi.

Manyetik rezonans görüntüleme (MR). Vücuttaki organların ve yapıların ayrıntılı görüntülerini üretmek için büyük mıknatıslar, radyo frekansları ve bir bilgisayarın bir kombinasyonunu kullanan bir tanı prosedürü; genellikle kemiklerdeki ve çevresindeki bağ veya kastaki hasarı veya hastalığı belirleyebilir.

Artroskopi   Eklem koşulları için kullanılan minimal invaziv bir teşhis ve tedavi prosedürü. Bu prosedürde küçük, ışıklı, optik bir tüp (artroskop) kullanılır ve bu tüp, eklemdeki küçük bir kesiden eklem içine yerleştirilir. Eklemin iç kısmının görüntüleri bir ekrana yansıtılır; eklemdeki herhangi bir dejeneratif ve/veya artritik değişikliği değerlendirmek için kullanılır; kemik hastalıklarını ve tümörleri tespit etmek; kemik ağrısı ve iltihabının nedenini belirlemek için kullanılır.

Diz MR Fiyatları 2023

İstanbulda diz MR fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Diz MR fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefondan bizi arayabilirsiniz.

Yorum ekleyebilirsiniz