E vitamini testi kanınızdaki E vitamini miktarını ölçer. E Vitamini (tokoferol veya alfa-tokoferol olarak da bilinir) vücudunuzun her hücresinde bulunan bir besindir. Sinirlerinizin ve kaslarınızın iyi çalışmasına yardımcı olur, kan pıhtılarını önler ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir, böylece mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonlarla savaşabilir.
E Vitamini, görme, üreme ve kan, beyin ve cildinizin sağlığı için önemli olan bir besindir.
E vitamini bir tür antioksidandır , yani hücreleri hasardan korur. Ancak vücudunuzda çok az veya çok fazla E vitamini varsa ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
E vitamini nedir ?
E vitamini, çeşitli formları olan yağda çözünen bir vitamindir, ancak insan vücudu tarafından kullanılan tek alfa-tokoferol dür. Başlıca rolü, hücrelere zarar verebilen “serbest radikaller” olarak adlandırılan gevşek elektronları temizleyen bir antioksidan görevi görmektir. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir ve kalp arterlerinde pıhtı oluşmasını önler.
Çoğu insan , bitkisel yağlar, kuruyemişler, tohumlar, avokadolar ve yeşil, yapraklı sebzeler dahil olmak üzere gıdalardan doğru miktarda E vitamini alır. E vitamini ayrıca belirli tahıllar, meyve suları ve margarin gibi gıdalara da eklenir. Gıdalardan aldığınız E vitamini miktarı yüksek seviyelere neden olmaz.
Yüksek seviyeler genellikle çok fazla E vitamini takviyesi almaktan kaynaklanır. Düşük seviyelere genellikle vücudunuzun yağları sindirmesini zorlaştıran malabsorpsiyon bozuklukları da dahil olmak üzere sindirim sistemi hastalıkları neden olur. Vücudunuzun E vitamini emmesi için yağa ihtiyacı vardır.
E vitamini eksikliği ile ilişkili hareket bozukluğu (ataksi). Ataksi adı verilen genetik hareket bozukluğu, ciddi E vitamini eksikliğine neden olur. E vitamini takviyeleri ataksi tedavisinin bir parçası olarak kullanılır.
E Vitamini Testini Doktorunuz Ne için ister ?
E vitamini testi aşağıdakiler için kullanılabilir:
E vitamini yeterince alıp almadığınızı, özellikle de vücudunuzun E vitamini kullanma şeklini etkileyen bir rahatsızlığınız varsa öğrenmek için isteyebilir.
Prematüre bebeklerde E vitamini seviyelerini kontrolü , 37 haftalık hamilelikten önce doğan bebekler genellikle E vitamininden yoksundur ve tedavi edilmezlerse ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler.
Genetik
E vitamini eksikliği genellikle ailesel olarak görülür.
Aile geçmişi hakkında bilgi edinmek, bazı nadir, kalıtsal hastalıkların teşhisini kolaylaştırabilir. Bu hastalıklardan ikisi, konjenital abetalipoproteinemi ve ailesel izole E vitamini eksikliği kroniktir ve aşırı düşük E vitamini seviyeleri ile sonuçlanır.
Özellikle semptomlarınız varsa ve E vitamini takviyesi alıyorsanız, çok fazla E vitamini alıp almadığınızı öğrenmek için hekiminiz sizden bu testi yaptırmanızı isteyebilir.
E vitamini testi neden yapılır ?
E vitamini eksikliği (düşük E vitamini seviyeleri) veya E vitamini fazlalığı (yüksek E vitamini seviyeleri) belirtileriniz varsa E vitamini testine ihtiyacınız olabilir.
E vitamini eksikliğinin belirtileri genellikle sinirlere ve kaslara zarar verir.
Kas Güçsüzlüğü, kollarınızda ve bacaklarınızda his kaybı,
Yürüme ve vücut hareketlerinizi kontrol etme sorunları, görüş problemleri
Sağlıklı insanlarda E vitamini eksikliği çok nadir görülür. Çoğu zaman, vücudunuzun E vitaminini düzgün bir şekilde emmesini engelleyen koşullardan kaynaklanır:
Crohn hastalığı, karaciğer hastalığı, kistik fibroz, çölyak hastalığı, pankreatit
E vitamini eksikliği ve abetalipoproteinemi ile birlikte ataksi (çok yaygın olmayan) dahil olmak üzere belirli genetik bozukluklar
Aşırı derecede düşük yağlı bir diyet yemek de E vitamini eksikliğine yol açabilir.
Çok fazla E vitamini belirtileri şunları içerir:
İshal, mide bulantısı, halsizlik.
E vitamini fazlalığı nadirdir. Genellikle çok fazla E vitamini takviyesi almaktan olur. Tedavi olmadan, çok fazla E vitamini, hemorajik inme olarak adlandırılan beyin kanaması da dahil olmak üzere kanama riskinizi artırabilir.
Kas Güçsüzlüğü: E vitamini merkezi sinir sistemi için gereklidir. Vücudun ana antioksidanları arasındadır ve bir eksiklik , kas zayıflığına yol açabilen oksidatif stres ile sonuçlanır.
Koordinasyon ve yürüme güçlükleri: Bir eksiklik, Purkinje nöronları adı verilen bazı nöronların, sinyal iletme yeteneklerine zarar vererek parçalanmasına neden olabilir.
Uyuşma ve karıncalanma : Sinir liflerinin hasar görmesi, sinirlerin sinyalleri doğru iletmesini engelleyebilir ve bu da periferik nöropati olarak da adlandırılan bu duyumlara neden olabilir .
Görme bozulması: E vitamini eksikliği, retinadaki ve gözdeki diğer hücrelerdeki ışık reseptörlerini zayıflatabilir. Bu zamanla görme kaybına neden olabilir.
Bağışıklık sistemi sorunları : Bazı araştırmalar, E vitamini eksikliğinin bağışıklık hücrelerini engelleyebileceğini öne sürüyor.Daha yaşlı yetişkinler özellikle risk altında olabilir.
Kas zayıflığı ve koordinasyon güçlükleri, merkezi ve periferik sinir sistemlerinde hasarı gösteren nörolojik semptomlardır.
Periferik sistem, beyin ve omuriliğin ötesinde bulunan sinir ağıdır. Bu nöronlar vücuttaki mesajları iletir.
Merkezi sinir sistemi beyin ve omurilik arasında iletişim kurar.
Nöronların kılıfları çoğunlukla yağlardan oluşur. Vücutta çok az E vitamini olduğunda, bu yağları koruyan daha az antioksidan içerir ve sinir sisteminin işlevi bozulur.
E Vitamini Testine hazırlanmak için herhangi bir şey yapmam gerekecek mi?
Muhtemelen testten 12-14 saat önce aç kalmanız gerekecektir.
Kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. İğnenin batırıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir, ancak çoğu semptom çabucak geçer.
E vitamini testi sırasında ne olur?
Küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alınacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne veya şişeye az miktarda kan alınır. İğne içeri girdiğinde veya dışarı çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.
E Vitamini yüksekliğinin en yaygın belirtileri nelerdir?
Kas Güçsüzlüğü, sinir problemleri, retina dejenerasyonundan kaynaklanan körlük
Yan etkiler
Uygun dozlarda alındığında, E vitamininin oral kullanımı genellikle güvenli kabul edilir. Nadiren, E vitamininin oral kullanımı aşağıdakilere neden olabilir:
Mide bulantısı, ishal, bağırsak krampları, tükenmişlik, zayıflık, baş ağrısı, bulanık görme, döküntü, gonadal disfonksiyon, idrarda artan kreatin konsantrasyonu (kreatinüri)
E vitamini testi sonuçları
Normal E vitamini seviyeleri yaşa göre değişir. Test sonuçlarınız, sonuçlarınızın yaşınıza göre normal olup olmadığını söylemelidir.
Düşük E vitamini seviyeleri , yeterince E vitamini almadığınız anlamına gelir. Doktorunuz, nedeni teşhis etmek için tıbbi geçmişinizi ve diğer testlerin sonuçlarını kullanacaktır. Vitamin E eksikliğini genellikle vitamin takviyeleri alarak ve emilimi engelleyebilecek durumları tedavi edebilirsiniz.
Yüksek E vitamini seviyeleri , çok fazla E vitamini aldığınız anlamına gelir. E vitamini takviyesi alıyorsanız, bırakmanız gerekecektir. E vitamini kanama ile ilgili sorunlara neden olduysa , hekiminiz sizi tedavi etmek için ilaçlar da reçete edebilir.