omurga röntgeni ücreti

Omurga Röntgeni

Omurga röntgeni, omurga kemiklerinin ayrıntılı görüntülerini sağlar ve omurganın üç ana bölümü için ayrı ayrı alınabilir. Omurga röntgenlerinde ortaya çıkabilecek durumlar arasında kırıklar, tümörler ve artrit bulunur.

Omurga röntgeni nedir?

Röntgen, vücudun kemiklerinin ve organlarının görüntülerini üretmek için radyasyon kullanan bir testtir. Omurga röntgeni, omurga kemiklerinin ayrıntılı görüntülerini sağlar ve omurganın 3 ana bölümü – servikal (boyun), torasik (orta sırt) ve lomber (bel) için ayrı ayrı alınabilir.

Omurilik röntgeni ayrıca omurganızın eğriliğini ( skolyoz ) veya omurga kusurlarını kontrol etmek için yapılır.

Omurga dört bölüme ayrılmıştır. Dolayısıyla dört yaygın spinal röntgen türü vardır:

Servikal omurga röntgeni

7 boyun (servikal) kemiğin görüntüsünü çeker.

Torakal omurga röntgeni

12 göğüs (göğüs) kemiğinin görüntüsünü çeker.

Lumbosakral omurga röntgeni

Beldeki  5 kemiğin (lomber vertebra) görüntülerini ve omurganın alt kısmındaki 5 adet kaynamış kemiğin ( sakrum) görüntüsünü çeker.

Sakrum/koksiks röntgeni

Omurganın alt kısmındaki kaynaşmış 5 kemik (sakrum) ve kuyruk kemiğinin (koksiks) 4 küçük kemiğinin ayrıntılı görüntüsünü alır.

En yaygın spinal röntgenler servikal omurlara (C-omurga filmleri) ve lumbosakral omurlara (LS-omurga filmleri) aittir.

Röntgen çekimi sırasında vücudunuzdan odaklanmış bir radyasyon demeti geçirilir ve özel bir filme veya bilgisayara siyah beyaz bir görüntü kaydedilir.

X-ışınları çalışır çünkü vücudun dokularının yoğunluğu (kalınlığı) değişir. Her doku, farklı miktarda radyasyonun X-ışınına duyarlı filmi geçmesine ve açığa çıkarmasına izin verir. Örneğin kemikler çok yoğundur ve radyasyonun çoğunun filme geçmesi engellenir. Sonuç olarak, kemikler röntgende beyaz görünür. Hava ile dolu olan akciğerler gibi daha az yoğun olan dokular, X ışınlarının daha fazlasının filme geçmesine izin verir ve görüntüde gri tonlarında görünür.

İlginizi Çekebilir  Aminoasidüri Testi

Omurga röntgeni neden istenir?

Bir sırt veya boyun yaralanmasını değerlendirmek veya sırt veya boyun ağrısının tanı ve tedavisine yardımcı olmak için bir omurga röntgeni istenebilir. Omurga röntgeni şunları tespit etmeye yardımcı olabilir:

Kırıklar (kırıklar), tümörler (anormal hücre kitleleri), artrit, disk sorunları, omurga kıvrımlarındaki şekil bozuklukları, osteoporoz (kemiklerin incelmesi)  enfeksiyon.

Omurga röntgeni çekimini kim yapar?

Testi, röntgen prosedürleri konusunda eğitim almış yetenekli bir radyoloji teknisyeni  yapacaktır. Röntgenleri ve diğer radyoloji prosedürlerini değerlendirmede uzmanlaşmış bir  radyolog , röntgenleri yorumlayacak ve test sonuçlarını doktorunuza rapor hazırlayacak size hazır olunca raporunuz teslim edilecektir.

Omurga röntgeni için nasıl hazırlanırım?

Omurga röntgeni için özel bir hazırlık yoktur. Teknisyene hamile olup olmadığınızı veya hamile olabileceğinizi söylemeniz önemlidir. X-ışınları, gelişmekte olan bebeğe olası radyasyon maruziyeti riski nedeniyle genellikle hamile kadınlarda kullanılmaz. Ayrıca insülin pompanız varsa lütfen teknisyene bildirin.

Test başlamadan önce giysilerinizi çıkarmanız ve bir hastane önlüğü giymeniz istenecektir. Ayrıca tüm takıları ve metal içeren diğer nesneleri (gözlük ve saç tokası gibi) çıkarmanız istenecektir. Bu, metalin görüntüyü engelleyebileceği ve test sonuçlarına müdahale edebileceği için yapılır.

Omurga röntgeni sırasında ne olur?

Teknisyen, vücudunuzu röntgen filmine karşı en net görüntüyü üretecek şekilde konumlandıracaktır. Üst veya alt omurganın çoğu röntgeni siz röntgen masasında yatarken alınır, ancak bazen ayaktayken de çekilirler. Teknisyen sizden pozisyon değiştirmenizi veya kollarınızı hareket ettirmenizi isteyebilir. Boynunuzun röntgeni için ağzınızı açmanız istenebilir. Bu pozisyon dişlerinizi aradan çeker ve teknisyenin boynunuzun üst kemiklerini daha net bir şekilde görmesini sağlar.

Teknisyen, X-ışınları vücudunuzdan geçerken çok hareketsiz olmanızı ve nefesinizi tutmanızı isteyecektir. (Bu sadece birkaç saniye sürer.) Nefesinizi tutmanız gerekir çünkü nefes alıp verdiğinizde meydana gelen hareket röntgen görüntüsünü bulanıklaştırabilir.

İlginizi Çekebilir  Ultrason ile Mamografi Arasındaki Farklar

Omurga röntgeni testinden  sonra ne olur?

X-ışınları çekildikten sonra, teknoloji uzmanı görüntüleri işleyecektir. Teknisyen röntgenlerin kabul edilebilir olduğundan emin olurken sizden birkaç dakika beklemeniz istenebilir; örneğin, bulanık olmadıklarından emin olmak için. Gerekirse, daha net bir görüntü elde etmek için testi tekrarlamanız istenebilir.

Omurga röntgeninizin raporu, sonuçları sizinle görüşecek olan doktorunuza gönderilecektir. Acil olmayan durumlarda, sonuçlar genellikle bir veya 2 gün içinde elde edilebilir.

Omurga testi  sırasında ne hissedeceğim?

Omurga röntgeni ağrısızdır. Radyasyonu vücudunuzdan geçerken hissetmezsiniz. Ekipmanı sabit bir sıcaklıkta tutmak için klima kullanıldığı için röntgen odası soğuk olabilir.

Omurga testi ne kadar sürer

Bir omurga röntgeni genellikle yaklaşık 15 dakika sürer. Daha fazla fotoğrafın çekilmesi gerekebilir diye röntgenler işlenene kadar yaklaşık 5 dakika bekleyeceksiniz. Bazı klinik ve hastanelerde röntgen resimleri bilgisayar ekranında hemen gösterilebilir.

Omurga röntgeninin riskleri nelerdir?

Genel olarak, omurga röntgenleri çok güvenlidir ve yan etkilere neden olma olasılığı düşüktür.

Kullanılan radyasyon miktarı çok azdır, bu nedenle riskler minimumdur. Hamile bir kadın tarafından taşınan küçük çocuklar ve gelişmekte olan bir fetüs, X ışınlarına karşı daha hassastır ve doku hasarı açısından daha yüksek risk altındadır.

 

Yorum ekleyebilirsiniz