hemoglobin testi

Hemoglobin  nedir?

Hemoglobin (kısaltılmış Hgb veya Hb), akciğerlerden vücudun dokularına oksijen taşıyan ve dokulardan karbondioksiti akciğerlere geri döndüren kırmızı kan hücrelerindeki protein molekülüdür.

Hemoglobin, birbirine bağlı dört protein molekülünden (globulin zincirleri) oluşur.

Normal yetişkin hemoglobin molekülü iki alfa-globulin zinciri ve iki beta-globulin zinciri içerir.

Fetüslerde ve bebeklerde beta zincirleri yaygın değildir ve hemoglobin molekülü iki alfa zinciri ve iki gama zincirinden oluşur.

Bebek büyüdükçe, gama zincirleri yavaş yavaş beta zincirleriyle değiştirilir ve yetişkin hemoglobin yapısını oluşturur.

Her globulin zinciri, hem adı verilen önemli bir demir içeren porfirin bileşiği içerir. Kanımızdaki oksijen ve karbon dioksitin taşınmasında hayati önem taşıyan bir demir atomu, hem bileşiğinin içine gömülüdür. Hemoglobinde bulunan demir de kanın kırmızı renginden sorumludur.

Hemoglobin ayrıca kırmızı kan hücrelerinin şeklini korumada önemli bir rol oynar. Doğal şekillerinde, kırmızı kan hücreleri yuvarlaktır ve ortaları deliksiz bir çöreği andıran dar merkezleri vardır. Anormal hemoglobin yapısı bu nedenle kırmızı kan hücrelerinin şeklini bozabilir ve işlevlerini ve kan damarlarından akışını engelleyebilir.

Anemi Belirtileri

Anemi, kırmızı kan hücresi sayısının veya hemoglobinin normalden az olduğu tıbbi bir durumdur. Anemi belirtileri şunları içerir:

Halsizlik, rahatsızlık hissi, kalp çarpıntısı, saç kaybı, nefes darlığı

Hemoglobin nasıl ölçülür?

Hemoglobin genellikle bir kan örneğinden alınan rutin tam kan sayımı hemogram testinin bir parçası olarak ölçülür.

Hemoglobini ölçmek için, çoğu şu anda kan üzerinde farklı testler yapmak üzere tasarlanmış otomatik makineler tarafından yapılan çeşitli yöntemler mevcuttur. Makine içinde, hemoglobini bir çözelti haline getirmek için kırmızı kan hücreleri parçalanır. Serbest hemoglobin, siyanomethemoglobin oluşturmak için hemoglobin molekülü ile sıkıca bağlanan siyanür içeren bir kimyasala maruz kalır. Çözeltiden bir ışık geçirerek ve ne kadar ışığın emildiğini (özellikle 540 nanometre dalga boyunda) ölçerek, hemoglobin miktarı belirlenebilir.

İlginizi Çekebilir  Anti CCP Testi

Normal hemoglobin seviyeleri 

Hemoglobin seviyesi, tam kanın desilitresi (dL) başına gram (gr) cinsinden hemoglobin miktarı olarak ifade edilir, bir desilitre 100 mililitredir.

Hemoglobin için normal aralıklar yaşa ve ergenlikten başlayarak kişinin cinsiyetine bağlıdır. Normal aralıklar:

Yenidoğanlar: 17 ila 22 gr/dL

Bir (1) haftalık: 15 ila 20 gr/dL

Bir (1) aylık: 11 ila 15 gr/dL

Çocuklar: 11 ila 13 gr/dL

Yetişkin erkekler: 14 ila 18 gr/dL

Yetişkin kadınlar: 12 ila 16 gr/dL

Orta yaştan sonra erkekler: 12.4 ila 14.9 gr/dL

Orta yaştan sonra kadınlar: 11,7 ila 13,8 gr/dL

Bu değerlerin tümü laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar yetişkin ve “orta yaştan sonra” hemoglobin değerleri arasında ayrım yapmaz. Hamile kadınlara, ölü doğum (yüksek hemoglobin – normal aralığın üzerinde) ve erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek (düşük hemoglobin – normal aralığın altında) risklerinin artmasından kaçınmak için hem yüksek hem de düşük hemoglobin düzeylerinden kaçınmaları tavsiye edilir.

Düşük hemoglobin seviyesi ne anlama geliyor?

Düşük hemoglobin düzeyi , anemi veya düşük kırmızı kan sayımı olarak adlandırılır. Normalden daha az sayıda kırmızı kan hücresi anemi olarak adlandırılır ve hemoglobin seviyeleri bu sayıyı yansıtır. Aneminin birçok nedeni (nedeni) vardır.

Aneminin daha yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

kan kaybı (travmatik yaralanma, ameliyat, kanama, kolon kanseri veya mide ülseri ), beslenme eksikliği (demir, B12 vitamini, folat), kemik iliği sorunları (kemik iliğinin kanserle yer değiştirmesi ), kemoterapi ilaçları tarafından kırmızı kan hücresi sentezi ile baskılanması ,

böbrek yetmezliği ve anormal hemoglobin yapısı ( orak hücreli anemi veya talasemi ).

Yüksek hemoglobin seviyesi ne anlama geliyor?

Yüksek rakımlarda yaşayanlarda ve sigara içen kişilerde normalden daha yüksek hemoglobin seviyeleri görülebilir . Dehidrasyon , uygun sıvı dengesi yeniden sağlandığında kaybolan, hatalı bir şekilde yüksek hemoglobin ölçümü üretir.

İlginizi Çekebilir  CRP testi

Yüksek hemoglobin seviyelerinin diğer bazı nadir nedenleri:

ileri akciğer hastalığı (örneğin, amfizem ), belirli tümörler, polisitemi rubra vera olarak bilinen bir kemik iliği bozukluğu ve sporcular tarafından kan dopingi amacıyla eritropoietin ( Epogen ) ilacının kötüye kullanılması (kırmızı kan hücrelerinin üretimini kimyasal olarak artırarak vücuttaki mevcut oksijen miktarını artırmak).

Hemoglobin kusurlu olduğunda ne olur?

Orak hücre hastalığı , hemoglobin kalitesinin kusurlu olduğu genetik bir durumdur. Bu durum anormal şekilli (oraklanmış) kırmızı kan hücreleriyle sonuçlanabilen anormal hemoglobine neden olabilir. Bu anormal kırmızı kan hücreleri, vücudun dokuları için yetersiz oksijene yol açan küçük kan damarlarından kolayca geçemez.

Orak hücreler ayrıca normal kırmızı kan hücrelerinden daha kısa bir ömre sahiptir (120 güne kıyasla 10 ila 20 gün). Bu hızlı değişim, kırmızı kan hücrelerinin değiştirilmesi için zamanın yetersiz kalmasına neden olabilir ve anemi ile sonuçlanabilir.

Orak hücreli anemide , her bir ebeveynden bir kusurlu hemoglobin geni kalıtılır. Bir ebeveynden yalnızca bir gen kalıtılırsa, durum daha hafiftir ve orak hücre özelliği olarak adlandırılır.

Orak hücreli aneminin belirtileri şiddetine göre değişir. Orak hücre özelliği olan hastalar, varsa hafif semptomlar yaşayabilir. Orak hücre hastalığında, özellikle akut kriz dönemlerinde semptomlar daha belirgindir. Bu belirtiler şunları içerebilir:

genel vücut ağrıları ve ağrıları, göğüs ağrısı, kemik ağrısı, nefes darlığı, cildin ülserasyonu, yorgunluk, körlük, gecikmiş büyüme ve ergenlik.

Talasemide hemoglobin eksikliği nedir?

Talasemi, kantitatif hemoglobin eksikliği olan bir grup kalıtsal durumdur. Vücudun globulin molekülleri yapamaması, diğer daha az uyumlu globulin molekülleri yapmak için bir telafi edici mekanizmaya yol açacaktır. Farklı talasemi türleri, hangi tür globulin molekülünün eksik olduğuna bağlı olarak tanımlanır. Bu koşulların ciddiyeti, eksik globulin zincirinin tipine, eksik globulinlerin sayısına ve yetersiz üretimin ciddiyetine bağlıdır. Hafif hastalık sadece hafif anemi olarak ortaya çıkabilirken, şiddetli eksiklik yaşamla uyumlu olmayabilir.

İlginizi Çekebilir  Lyme Hastalığı Kan Testi: Detaylı Bir İnceleme

Hemoglobin A1c testi nedir?

Hemoglobin A1c veya glikosile edilmiş hemoglobin, önceki 3 ay boyunca diabetes mellituslu kişilerde kan şekeri kontrolünün kaba bir göstergesidir. Kanda günlük olarak daha fazla glikoz (kan şekeri ) dolaştığından, dolaşımdaki hemoglobine daha fazla glikoz bağlanır. Normal hemoglobin A1c seviyeleri %4 ile %5,9 arasında değişir. Bu sayının %6 veya daha fazla olması diyabet kontrolünün daha zayıf olduğunu gösterir.

%6’lık bir hemoglobin A1c, önceki 3 aydaki ortalama kan şekeri seviyesi 135 mg/dL (miligram/desilitre) ile kabaca ilişkilidir. Hemoglobin A1c’de %6’nın üzerindeki her %1’lik artış, 135 mg/dL’nin üzerinde yaklaşık 35 mg/dL’lik bir ortalama kan şekerini temsil eder. Örneğin, %7’lik bir hemoglobin A1c ölçümü, önceki 3 ayda ortalama 170 mg/dL kan şekeri düzeyine karşılık gelir.

Hemoglobin seviyelerini arttırmanın yolları 

Genel olarak, artırılması gereken düşük hemoglobin seviyelerine üç durum neden olur:

azalmış kırmızı kan hücresi üretimi (örneğin, değişmiş kemik iliği hemoglobin üretimi, demir eksikliği ), artan kırmızı kan hücresi yıkımı (örneğin, karaciğer hastalığı ) ve

kan kaybından (örneğin, ateşli silah veya bıçak yarasından kaynaklanan travma ).

Düşük hemoglobin düzeylerinin altında yatan bu nedenleri ele almak, başlangıçta hemoglobin düzeylerini artırmak için hangi yöntemin kullanılacağını belirler.

Hemoglobin düzeylerini artırma yöntemleri çeşitlidir ve kullanımları altta yatan sorunlara bağlıdır. Hemoglobini artırmanın yollarından bazıları şunlardır:

kırmızı kan hücrelerinin transfüzyonu, eritropoietin (kırmızı kan hücresi üretimi azalmış veya kırmızı hücre yıkımı artmış kişilerde kırmızı kan hücresi üretimini uyarmak için kullanılan bir hormon) almak, demir takviyesi almak, demir açısından zengin gıdaların (yumurta, ıspanak, enginar, fasulye, yağsız et ve deniz ürünleri) ve kofaktörler açısından zengin gıdaların (B6 vitamini, folik asit , B12 vitamini ve C vitamini ) alımını artırmak, normal hemoglobini korumak için önemlidir. 

Bu tür yiyecekler arasında balık, sebzeler, kuruyemişler, tahıllar, bezelye ve turunçgiller bulunur.

Bu tedavilerin yan etkileri ve/veya aşırı demir alımı ek sorunlara yol açabileceğinden, bireyler bu tür tedavileri ilk önce doktorlarıyla görüşmeden düşük hemoglobin seviyeleri için demir takviyesi veya diğer tedavileri almamalıdır. Ayrıca küçük çocuklarda demir zehirlenmesi ölümcül olabileceğinden demir takviyeleri çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Yorum ekleyebilirsiniz