homosistein testi nedir

Homosistein testi

Homosistein nedir?

Homosistein bir amino asittir. Amino asitler, kanınızda protein oluşturmaya yardımcı olan kimyasallardır. B12 vitamini, B6 vitamini ve B9 vitamini (folat), vücudunuzun ihtiyaç duyduğu diğer kimyasalları üretmek için homosisteini parçalar.

Normalde homosistein seviyeleriniz düşüktür. Bunun nedeni, vücudunuzun homosisteini hızla parçalamak ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu diğer maddelere dönüştürmek için B12 vitamini, B6 vitamini ve folik asit (folat veya B9 vitamini olarak da adlandırılır) kullanmasıdır. Kanınızdaki yüksek homosistein seviyeleri, bu sürecin düzgün çalışmadığının veya belirli B vitaminlerinden yoksun olduğunuzun bir işareti olabilir.

Yüksek homosistein seviyeleri atardamarlarınızın iç kısmına zarar verebilir ve kan pıhtısı oluşturma riskinizi artırabilir. Bu, kalp krizi , felç ve diğer kalp hastalıkları ve kan damarı bozuklukları riskinizi artırabilir.

Homosistein kan testi nedir?

Homosistein kan testi, kanınızdaki homosistein miktarını ölçer ve B12, B6 vitamini veya folik asit eksikliğinin saptanmasına yardımcı olabilir. Doktorlar ayrıca, vücudun metionini parçalamasını önleyen, nadir görülen, kalıtsal bir hastalık olan homosistinüriyi teşhis etmek için de kullanabilirler. Homosistein seviyeleri aşağıdaki gibi kategorize edilir; 

Normal: 5.0-15.0 µmol/L

Orta derecede hiperhomosisteinemi: 16-30 µmol/L

Orta düzey hiperhomosisteinemi: 31-100 µmol/L

Şiddetli hiperhomosisteinemi: >100 µmol/L

Homosistein seviyeniz >50 µmol/L ise, aşırı homosistein arterlerinizin astarına zarar verebilir ve kalp hastalığı, kan pıhtılaşması, felç ve kalp krizi riskinizi artırabilir.

İlginizi Çekebilir  Bilgisayarlı Tomografi

Homosistein testine neden ihtiyacım var?

B12 vitamini veya folik asit eksikliğinizi gösteren semptomlarınız varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Semptomlar çok hafif ila şiddetli olabilir ve şunları içerebilir:

Baş dönmesi, yorgunluk , güçsüzlük, baş ağrısı, kalp çarpıntısı (çarpma veya kalp çarpıntısı)

Cildinizin veya tırnaklarınızın rengindeki değişiklikler, dilinizde veya ağzınızda yaralar

Ellerinizde, ayaklarınızda, kollarınızda ve/veya bacaklarınızda karıncalanma veya uyuşma

Doktorunuz, düşük B12 vitamini veya folik asit düzeyleri için yüksek riskiniz varsa, aşağıdaki nedenlerle bu testi isteyebilir:

Yetersiz beslenme, daha yaşlı bir yetişkinseniz, yaşlı insanlar genellikle yiyeceklerden yeterince B12 vitamini alamazlar. Alkol kullanım bozukluğu veya uyuşturucu bağımlılığı.

Doktorunuz  aşağıdaki durumlarda bu testi önerebilir:

Kalp krizi veya felç geçirdiyseniz, yüksek LDL “kötü” kolesterol veya yüksek tansiyon gibi kalp krizi veya felç riskinizi artıran bir veya daha fazla rahatsızlığınız varsa doktorunuz bu testi isteyebilir.

Homosistein Kan Testi yapmak için Klinik Endikasyonlar nelerdir?

Homosistein Kan Testi yapmak için klinik endikasyonlar aşağıdadır:

Tükenmişlik, soluk görünüm, hızlı kalp atış hızı, nefes almada zorluk, çeneye yayılan göğüs ağrısı, ekstremitelerde karıncalanma, glokom, miyopluk, baş dönmesi, nöbetler

Homosistein testi nasıl yapılır?

Küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne veya şişeye az miktarda kan alınır. İğne içeri girdiğinde veya dışarı çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.

Homosistein Testine  hazırlanmak için herhangi bir şey yapmam gerekiyormu ?

Homosistein testinden önce 8-12 saat aç kalmanız (yiyip içmemeniz) gerekebilir. Bazı ilaçlar ve takviyeler test sonuçlarınızı etkileyebilir. Bu nedenle, doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar ve takviyeler hakkında, özellikle de B vitamini hakkında bilgi verin. Ancak, doktorunuz  size söylemediği sürece hiçbir ilacı almayı bırakmayın.

İlginizi Çekebilir  Gaita Mikroskopisi

Kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. İğnenin batırıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir, ancak çoğu semptom çabucak geçer.

Homosistein seviyelerimi nasıl sağlıklı tutabilirim?

Yüksek homosistein seviyeniz varsa, doktorunuz  aşağıdaki takviyeleri almanızı önerebilir:

B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit (insan yapımı folat formu), 

Vitamin alımınızı artırmak tek başına kalp hastalığı riskinizi azaltmaz. Kalp hastalığı riskinizi şu şekilde azaltabilirsiniz:

Sigaradan kaçınmak veya sigarayı bırakmak, haftada en az üç ila beş kez egzersiz yapmak faydalıdır.

Homosistein kan testinin sonuçları ne anlama geliyor?

Olağandışı homosistein seviyeleri, mutlaka tıbbi bir durumunuz olduğu anlamına gelmez. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer faktörler homosistein kan seviyenizi etkileyebilir:

İleri yaş (yaşlandıkça homosistein seviyeleri artabilir), menopoz, erkek olmak (erkekler genellikle kadınlardan daha yüksek homosistein seviyelerine sahiptir), uyuşturucu ve tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, B12, B6 veya folat vitaminlerindeki eksiklikler, böbrek veya tiroid sorunları, kanser, sedef hastalığı, diyabet, kalp hastalığı,homosistinüri dahil nadir görülen kalıtsal hastalıklar.

Homosistein Kan Testi Sonucunun Önemi Nedir?

Artan homosistein kan seviyeleri şunları gösterebilir:

B vitamini eksikliği, kronik böbrek yetmezliği, homosistinüri (genetik bir bozukluk)

Koroner arter hastalığı (KAH) 

Laboratuvar test sonuçları “bağımsız” bir testin sonuçları olarak yorumlanmamalıdır. Test sonuçları, uygun klinik bulgular ve ek tamamlayıcı testler/bilgiler ile ilişkilendirildikten sonra yorumlanmalıdır.

Homosistein düzeylerinin yüksek riskleri nelerdir?

Tedavi olmadan, yüksek homosistein seviyeleri ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Çok fazla homosistein riskinizi artırır:

Kan pıhtıları,  bunama, kalp krizi, kalp hastalığı,osteoporoz , felç.

Yüksek homosistein seviyeleri doğal olarak nasıl düşürülür?

Gıdalardan folik asit ve B vitamini alımınızı artırmak, doğal olarak homosistein seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. İşte günlük rutininize dahil etmeniz gereken bazı diyet kaynakları. 

İlginizi Çekebilir  Penil Doppler Ultrason

Folat: Meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, zenginleştirilmiş ekmek ve kahvaltılık tahıllar, mercimek, nohut, fasulye ve kuşkonmazdan elde edilir. 

B12 Vitamini: sardalye, istiridye (haşlanmış istiridye suyu dahil), ton balığı, alabalık, sığır eti, süt ve kahvaltılık gevrek ve besin mayası gibi güçlendirilmiş gıdalarda bulunur. 

B6 Vitamini: ton balığı, sığır eti, güçlendirilmiş tahıllar, süt, nohut, tavuk ve yumurtada bulunur.

Homosistein düzeyi çok olursa ne olur?

Sağlıklı bir insanda homosistein seviyeleri litre başına 5 ila 15 mikromol (mcmol/L) civarındadır. Neredeyse tüm homosistein diğer proteinlere dönüşür.

50 mcmol/L’den fazla varsa, aşırı homosistein atardamarlarınızın (vücudunuzda oksijen açısından zengin kan taşıyan kan damarları) duvarına  zarar verebilir. Yüksek homosistein seviyeleri ayrıca kan pıhtılarına veya kan damarı tıkanıklıklarına da yol açabilir. Arter hasarı veya kan pıhtıları kalp krizi riskinizi önemli ölçüde artırır.

 

Yorum ekleyebilirsiniz