igm testi ücretleri

IgM Testi

IgM testi nedir ? 

Esas olarak kanda ve lenf sıvısında bulunan bu, vücudun yeni bir enfeksiyonla savaşırken yaptığı ilk antikordur.

Bunlar vücudunuzun enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattıdır. Vücudunuz bir istilacı algıladığında, IgM seviyeniz kısa bir süreliğine yükselir. Daha sonra, IgG seviyeniz devreye girdikçe düşmeye başlayacak ve sizi uzun vadede korumak için yükselecektir.

Enfeksiyonlara yanıt olarak üretilen “immün” IgM antikorlarının yanı sıra, herhangi bir davetsiz misafire (antijen) maruz kalmadan kanda dolaşan “doğal” IgM antikorlarına da sahibiz. Bunlar, hasarlı ve kanser öncesi hücrelerin ortadan kaldırılmasından sorumludur, böylece iltihaplanmayı azaltır ve bizi otoimmüniteden korur.

IgM testi normal düzeyleri

Kandaki IgM için normal aralık yaklaşık 40 – 250 mg/dL’dir (desilitre başına miligram). Bununla birlikte, ekipman, teknik ve kullanılan kimyasallardaki farklılıklar nedeniyle aralıklar laboratuvarlar arasında farklılık gösterebilir.

Kadınlar normalde erkeklerden daha yüksek IgM seviyelerine sahiptir.

Antikorlar, enfeksiyonlar, immün yetmezlik, otoimmün hastalık ve belirli kanser türleri gibi farklı durumların teşhis edilmesine yardımcı olmak için ölçülür.

Ancak, seviyelerinizin yüksek veya düşük olması, bu koşullardan herhangi birine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Doktorunuz, tıbbi geçmişinizi, belirtilerinizi ve diğer test sonuçlarını dikkate alarak sonucunuzu yorumlayacaktır.

Çok az immünoglobüline sahip olmak, insanları enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Öte yandan, çok fazla olması, aşırı aktif bir bağışıklık sistemine işaret edebilir.

IgM Testi Ne Kadar Sürer?

Çoğu kan testi sadece birkaç dakika sürer. Bazen bir damar bulmak zor olabilir, bu nedenle  laboratuar teknisyeni  birden fazla denemesi gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  Divertikülit nedir?

IgM Testi Nasıl yapılır?

Çoğu kan testi bir damardan az miktarda kan alır. Bunu yapmak için bir laboratuar teknisyeni:

Damarların kanla şişmesi için bölgenin üzerine elastik bir bant (turnike) ile kolu sıktırır. Bir damara bir iğne batırıldığında (genellikle kolda dirseğin içine veya elin arkasında).

Kan örneğini bir tüpe  veya şırıngaya çekilir.

Elastik bandı çekilir ve iğne damardan çıkarılır. Bazen immünoglobulin testleri bir “parmak ucu” testi ile yapılabilir. Laboratuar teknisyeni çocuğunuzun parmağını temizleyecek ve ardından kanı toplamak için ucunu küçük bir iğne  ile delecektir.

Bebeklerde kan alımı bazen “topuk toplama” şeklinde yapılır. Bölgeyi temizledikten sonra sağlık uzmanı, küçük bir kan örneği almak için bebeğinizin topuğuna küçük bir iğne batıracaktır.

Kan örneği almak yalnızca geçici olarak rahatsız edicidir ve hızlı bir iğne batması gibi hissedilebilir.

 IgM düzeylerinin düşük olması

Düşük IgM seviyeleri, bağışıklık sisteminizin optimum şekilde çalışmadığı anlamına gelebilir. Bu antikor, bakteri ve virüslere karşı koruma sağlamaya yardımcı olduğundan, düşük IgM seviyelerine sahip olmak, daha yüksek tekrarlayan enfeksiyon riski ile ilişkilendirilmiştir.

Aşağıda listelenen nedenler genellikle düşük IgM seviyeleri ile ilişkilidir. Doğru bir teşhis almak için doktorunuzla veya başka bir sağlık uzmanıyla birlikte çalışın.

Düşük IgM’nin Nedenleri

Aşağıdaki yaşam tarzı seçimleri IgM düzeylerini azaltabilir:

Alkol tüketimi ile birlikte sigara içmek, dayanıklılık egzersizi ve aşırı eğitim

Ayrıca, bu hastalıklar ve bozukluklar daha düşük IgM seviyeleri ile ilişkilidir:

Bazı otoimmün ve inflamatuar hastalıklar, örneğin:

Romatoid artrit, hashimoto tiroiditi, lupus, çölyak hastalığı, crohn hastalığı, immün trombositopeni, diyabet , nadir ve bazen kalıtsal bir hastalık olan seçici immünoglobulin M eksikliği, nadir bir bağışıklık yetersizliği bozukluğu olan Wiskott-Aldrich sendromu.

Lenfoid nodüler hiperplazi,  lösemi.

İlginizi Çekebilir  Büyüme Hormonu Stimülasyon Testi

Bağışıklık Tepkisini Güçlendirmenin Yolları

En önemli şey, düşük IgM’nize neyin neden olduğunu bulmak ve altta yatan koşulları tedavi etmek için doktorunuzla birlikte çalışmaktır. IgM sadece bir belirteçtir. Bağışıklık tepkinizi güçlendirmek ve genel sağlığınızı iyileştirmek için en iyi yaklaşımlar hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

Siz ve doktorunuz uygun olabileceklerine karar verirseniz, burada listelenen ek stratejileri deneyebilirsiniz. Bu stratejilerin hiçbiri asla doktorunuzun önerdiği veya reçete ettiğinin yerine yapılmamalıdır.

Sigara içmekten ve alkol almaktan kaçının. 1,7 binden fazla kişiyle yapılan bir çalışmada, alkol veya sigaranın tek başına IgM üzerinde çok az etkisi oldu. Bununla birlikte, sigarayla birleştiğinde, düşük düzeyde alkol tüketimi bile kandaki IgM’yi önemli ölçüde azaltmıştır.

IgM seviyeleriniz düşükse ve enfeksiyonlara yatkınsanız, aşırı antrenman yapmadığınızdan emin olun ve seviyeleriniz düzelene kadar dayanıklılık egzersizlerinden kaçının 

Yüksek IgM Düzeyleri

İki tip IgM antikoru vardır: doğal ve immün. Vücut, davetsiz misafirlere (antijenler) yanıt olarak immün IgM antikorları üretir. Bu nedenle IgM seviyeleri, enfeksiyonların ilk aşamasında yükselme eğilimindedir. Vücut daha fazla IgG antikoru üretmeye başladığında IgM seviyeleri sonunda düşer.

Doktorlar genellikle hepatit, CMV, EBV , HIV, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi akut enfeksiyonları teşhis etmek için spesifik IgM antikorları kullanır. Bununla birlikte, spesifik IgM antikorları için testler yanlış pozitif olabilir – hiçbir hastalık olmadığında bile yükselebilirler. Bu nedenle, bu testi bir veya daha fazla güvenilir testle takip etmek akıllıca olacaktır.

Aşağıda listelenen nedenler genellikle yüksek IgM seviyeleri ile ilişkilidir. Doğru teşhis için doktorunuzla veya başka bir sağlık uzmanıyla birlikte çalışın.

Yüksek IgM’nin Nedenleri

IgM seviyeleri aşağıdakilerden dolayı artabilir:

Enfeksiyonlar ,viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, yüksek IgM düzeylerinin en yaygın nedenleridir.

İlginizi Çekebilir  Beta Karoten Testi

Aşağıdakiler dahil bazı otoimmün bozukluklar:

Tip 1 diyabet, multipl skleroz, primer biliyer siroz,

Böbrek hasarı. Böbrek hasarında albümin ve IgG gibi proteinler idrarla kaybedilir (nefrotik sendrom), ancak kandaki IgM tersine artar.

Hiper-immünoglobulin M sendromları, yüksek IgM ve düşük diğer immünoglobulin seviyelerine sahip bir grup genetik immün yetmezlik bozukluğu.

Nadir bir genetik nörodejeneratif hastalık olan Louis-Bar sendromu (ataksi-telanjiektazi) 

Multipl miyelom ve Waldenstrom makroglobulinemisi (bir tür non-Hodgkin lenfoma) gibi kanserler.

 

Yorum ekleyebilirsiniz