torakal vertebra mr çekimi

Torakal Vertebra  MR 

Torakal MR,  güçlü mıknatıslar, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanarak , omurganızın net ve ayrıntılı görüntülerini oluşturma işlemidir.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere omurga  sorunlarını kontrol etmek için bu taramaya ihtiyacınız olabilir  :

Bel ağrısı, boyun ağrısı, kollarınızda ve bacaklarınızda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük.

MR, tüm omurganızı veya sadece bir kısmını tarayabilir. X-ışınları ve bilgisayarlı tomografi

(BT) taramalarının aksine, zararlı radyasyon kullanmaz. Genellikle güvenli ve ağrısızdır. 

Torakal  vertebra MR neden yapılır ?

Omurganıza gelen bir yaralanmadan sonra nefes almakta veya öksürmekte zorluk çekiyorsanız torakal vertebra MR çekilebilir ki  bu acil bir durumdur.

MR ayrıca doktorunuzun omuriliğinizi oluşturan omur adı verilen küçük kemiklerin yanı sıra omurilik disklerini ve omuriliği incelemesini sağlar. Torakal vertebra MR tetkikinde tesbit edilebilen durumlar:

Omurlardaki kırıklar, yaralanmalar, enfeksiyon, omurilik sorunları, şişkin veya kaymış omurilik diskleri, tümörler, omurganızdaki olağandışı parçalar veya eğriler.

Omurlararası disklerle ilgili sorunlar: düzensiz boyutlar, şişkinlik veya kaymış diskler

Omurganın olağandışı anatomisi (olağandışı eğrilikler vb.)

Çevredeki sinirlerle ilgili sorunlar (sıkışmış sinir, iltihaplanma vb.), omurilik kanalının boyutu (stenoz belirtileri veya kanalın anormal daralması varsa).

Doktorunuz ayrıca,  sinir sıkışması gibi omurga ameliyatlarını veya epidural  veya  steroid  enjeksiyonu gibi prosedürleri  planlamaya yardımcı olması için torakal vertebra MR kullanabilir.

Aşağıdaki semptomlardan herhangi biri sizde bulunuyorsa, Torakal vertebra MR  yapılması gerekebilir:

Alt sırt (bel) ağrısı, boyun (servikal) ağrısı, orta spinal (torasik) ağrı (daha az yaygın)

İlginizi Çekebilir  Sakroiliak Eklem MR

Kollara ve göğüse yayılan ağrı, bacaklara yayılan ağrı, alt sırt bölgenizde hareket açıklığını kısıtlayan sertlik.

Sertlik ve/veya ağrı nedeniyle normal bir duruşu koruyamıyorsanız, aktivite veya hareketsizlik (dinlenme) sırasında kas spazmları, 10-14 gün süren ağrı şikayetleri.

Ayaklarda motor fonksiyon kaybı – parmak uçlarında yürüyemiyorsanız veya “topuk yürüyüşü” yapamıyorsanız,  ellerde, parmaklarda, ayaklarda veya ayak parmaklarında uyuşma veya karıncalanma, vücudunuzun herhangi bir yerinde zayıflık veya felç 

Yürümede ve dengenizi korumada zorluk.

Torakal vertebra MR İçin Nasıl Hazırlanırım?

Genellikle işlemden önce normalde yaptığınız gibi yiyebilir, içebilir ve ilaç alabilirsiniz. Bir elbise giyebilir veya bolsa ve metalleri yoksa kendi kıyafetlerinizi giyebilirsiniz. Yanınıza aldığınız  gözlük,  işitme cihazlarını , takıları, saatinizi, vücut piercinglerinizi, takma dişlerinizi ve diğer metal eşyaları çıkarmanız gerekecektir.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza bildirin:

Böbrek  veya  karaciğer  hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarınız  varsa, yakın zamanda ameliyat olduysanız, herhangi bir  alerjiniz  veya  astımınız varsa, hamileyseniz veya  olabileceğinizi düşünüyorsanız  doktorunuza ve görüntüleme işleminizi yapacak tenisyene bilgi verin.

Torakal vertebra MR Çekimi nasıl yapılır ? 

MR makinesi etrafınızda güçlü bir manyetik alan oluşturur. Bir bilgisayar, MR ‘dan gelen sinyalleri alır ve bunları bir dizi görüntü  yapmak için kullanır. Her görüntü  vücudunuzun ince bir dilimini gösterir.

MR çekim esnasında hiç  acı hissetmeyeceksiniz. Ancak omurganızın taranan bölgesinde sıcaklık hissedebilirsiniz. Ayrıca görüntü kaydedilirken yüksek bir tıklama veya çarpma sesi duyacaksınız. Kulak tıkaçları veya kulaklıklar, sizi rahatsız ediyorsa gürültüyü engellemeye yardımcı olabilir.

MR taramaları, omurganızın ne kadarının tarandığına bağlı olarak 30 dakikadan bir saate veya daha fazla sürebilir.

Omurga MR’dan  sonra normal aktivitelerinize hemen dönebilirsiniz. Ancak testten önce rahatlamak için ilacınız varsa, etkisi geçene kadar beklemeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir  Temporomandibular Eklem MR TME MR

Bazen kontrast madde  yan etkilere neden olabilir. Mide bulantısı hissedebilir veya  baş ağrınız olabilir veya boyanın enjekte edildiği yerde biraz ağrınız olabilir. Alerjik  reaksiyon kontrast madde  için nadirdir. Ancak  kurdeşen , gözlerde kaşıntı veya başka belirtiler görürseniz hemen teknisyen ve doktorunuza  bildirin.

Kontrastlı Torakal vertebra  MR 

Kontrastlı MR  çekimi, intervertebral diskler, kemik iliği, skar dokusu ve omurilik sıvısı hakkında ek bilgi sağlayacak kontrast sıvılarının enjeksiyonunu içerir. Bu kontrast enjeksiyon, şüpheli enfeksiyon, spinal kitleler veya önceki bir spinal cerrahi sonrası gibi belirli durumlarda faydalıdır.

Aşağıdakilerin değerlendirilmesini içerir;

Omurlar arası diskler, spinal kanal, omurilik, sinir kökleri, nöral foramen, omurgaya komşu dokular.

 Torakal vertebra  MR çekimini  doktorunuz neden ister?

Sırt ağrılarınızın temel nedenini daha iyi değerlendirmek için genellikle tıbbi geçmişinizi ve vücudunuzdaki semptomları değerlendirir. Omurgayı içeren bir tüm vücut MR, vücudunuz ve omurganız hakkında genel bir fikir edinmenin iyi bir yolu olabilir. Doktorunuzun bu görüntüleme tetkikini istemesini gerektirecek semptomlardan bazıları:

Ateş ile sırt ağrısı, boyun ağrısı, alt sırt yaralanması, multipl skleroz, bacaklarınızda güçsüzlük, karıncalanma ve/veya uyuşma, alt sırtta hareketi kısıtlayan sertlik, kanser belirtileri.

Torakal vertebra  MR Faydaları ve  Riskleri

Faydaları

MR, radyasyona maruziyeti olmayan, non-invaziv bir görüntüleme tekniğidir.

Omurganın MR görüntüleri, diğer görüntüleme yöntemleriyle elde edilen görüntülere göre daha net ve detaylıdır. MR, diğer yöntemlerle görülmeyebilecek spinal anormallikleri, yaralanmaları ve hastalıkları gösterebilir. MR, omuriliği ve sinirleri görüntülemek için mevcut en iyi yöntemdir.

MR, diğer görüntüleme yöntemleriyle kemik tarafından gizlenebilecek anormallikleri tespit edebilir.

Fizik muayenede kas zayıflığı veya felç görüldüğünde akut omurilik sıkışmasını teşhis etmeye veya ekarte etmeye yardımcı olur. MR, bağ yaralanmalarını değerlendirmek için mevcut en iyi yöntemdir.

İlginizi Çekebilir  HSV Tip 1 IgM testi

MR, vertebral kolonda enfeksiyon veya tümörün erken bir belirtisi olabilecek ince değişiklikleri tespit edebilir.  MR, omuriliğe yakın tümörleri, apseleri ve diğer yumuşak doku kitlelerini değerlendirmek için BT taramasından daha hassastır.

MR, kanama, yara izi, enfeksiyon ve fıtıklaşmış bir diskin yeniden ortaya çıkması dahil olmak üzere cerrahinin potansiyel komplikasyonlarını değerlendirmek için tercih edilen yöntemdir.

Riskleri:

MR  ile uyumlu olmayan veya olmayabilecek cihazlar şunları içerir:

Kalp pilleri, koklear implantlar , stentler ve yapay eklemler gibi implantlar. Bunlardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuz veya MR  teknisyenine bu durumu bildirin.

Cerrahi klipsler, plakalar, vidalar veya tel örgü gibi metal nesneler, harici insülin pompası, bacak desteği, ventilatör, hasta monitörü veya yara pansuman gibi harici cihazlar . MR çekimini engelleyebilirler.

MR ın  diğer riskleri şunları içerir:

Klostrofobi . Bazı insanlar bunu MR tüpüne veya tünele girmek zorunda kalmak olarak tanımlar. Bu konuda yardımcı olması için işlemden önce anti-anksiyete ilaçları alabilir veya açık MR cihazını deneyebilirsiniz. 

Alerjik reaksiyon veya kontrast maddeye duyarlılık. Bazen doktorlar MR çekiminiz için kontrast madde  kullanır. Bazı kişilerin bu kimyasallara alerjisi vardır ve MR çektirmemelidir.

Hamilelik/doğmamış çocuk üzerinde olası etki. MR’ın  bebek üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna dair bir kanıt  belirtilmemiştir. Bununla birlikte, genellikle hamileliğin ilk üç ayında MR acil bir durum dışında  önerilmez.

İşitme kaybı veya kulaklarda çınlama (kulak çınlaması). Yüksek gürültü seviyeleri işitme kaybına veya kulaklarda çınlamaya neden olabilir.

Torakal vertebra  MR Fiyatları 2023

Torakal vertebra MR fiyatları  bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Torakal vertebra MR fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

 

Yorum ekleyebilirsiniz