İmmünoglobulin Testi Nedir?
İmmünoglobulin testi , kandaki antikor türlerinin seviyesini ölçer. Bağışıklık sistemi , vücudu bakterilerden, virüslerden ve alerjenlerden korumak için antikorlar üretir.
Vücut, farklı şeylerle savaşmak için farklı antikorlar veya immünoglobulinler üretir. Örneğin, su çiçeği antikoru mononükleoz antikoru ile aynı değildir. Hatta bazen vücut yanlışlıkla kendisine karşı antikorlar üreterek sağlıklı organları ve dokuları yabancı istilacılar gibi tedavi edebilir. Buna otoimmün hastalık denir.
Antikor türleri şunlardır:
İmmünoglobulin A (IgA) :IgA antikorları akciğerler , sinüsler , mide ve bağırsakların mukus zarlarında bulunur. Ayrıca kanda olduğu kadar tükürük , anne sütünde ve gözyaşı gibi bu zarların ürettiği sıvılarda da bulunurlar.
İmmünoglobulin G (IgG): Bu en yaygın antikordur. Kanda ve diğer vücut sıvılarında bulunur ve bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı korur. Bu antikorlar, daha önce hangi mikroplara maruz kaldığınızı “hatırlayarak” sizi enfeksiyona karşı korur. IgG’nin bir enfeksiyon veya bağışıklamadan sonra oluşması zaman alabilir.
İmmünoglobulin E (IgE) : Normalde kanda küçük miktarlarda bulunur. Vücut alerjenlere aşırı tepki verdiğinde veya bir parazitten kaynaklanan bir enfeksiyonla savaşırken daha yüksek miktarlar olabilir.
Polen veya evcil hayvan kepeği gibi zararlı olmayan maddelere aşırı tepki verdiğinde IgE antikorları üretir. Alerji olup olmadığını kontrol etmek için bir kan testiniz varsa, doktorunuz muhtemelen IgE seviyenizi ölçecektir.
İmmünoglobulin D (IgD): Bu, kanda çok az miktarda bulunan, en az anlaşılan antikordur.
IgM ve IgG antikorları arasındaki fark nedir?
Vücut, bir enfeksiyona yanıt olarak önce IgM antikorları üretir. Bununla birlikte, bu antikorlar tipik olarak enfeksiyon geçtikten sonra azalır, bu nedenle IgM antikorları için test yapılması, yakın zamanda veya mevcut bir Covid-19 enfeksiyonunu gösterebilir.
Öte yandan, IgG antikorları vücutta daha uzun süre kalarak vücudun virüse karşı uzun süreli bağışıklık tepkisinin bir göstergesidir.
İmmünoglobulin Testleri Neden Yapılır?
Doktorlar, bir kişinin enfeksiyona sahip olup olmadığını veya enfeksiyondan korunup korunmadığını ( buna karşı bağışık olup olmadığını) görmek için immünoglobulin düzeylerini kontrol edebilir. Doktorlar ayrıca immün yetmezlikleri teşhis etmeye yardımcı olmak için immünoglobulin testleri kullanırlar (bağışıklık sistemi olması gerektiği gibi çalışmadığında). Doktorlar, çok sayıda enfeksiyon veya olağandışı enfeksiyonlara yakalanan bir çocukta immün yetmezlikten şüphelenebilir. Testler, jüvenil idiyopatik artrit , lupus ve çölyak hastalığı gibi alerjiler veya otoimmün durumlar için yapılan bir değerlendirmenin parçası olarak yapılabilir .
İmmünoglobulin testini neden yaptırmalıyım?
Özellikle sinüs , akciğer , mide veya bağırsak enfeksiyonları olmak üzere çok sayıda enfeksiyon kaparsanız, doktorunuz bir immünoglobulin testi isteyebilir.
Aşağıdakilere sahipseniz testi de isteyebilirler:
Gitmeyen ishal, açıklanamayan kilo kaybı, başka bir nedenle açıklanamayan ateşler, deri döküntüleri, alerjiler, seyahatten sonra hastalık
HIV / AIDS veya multipl miyelom (bir kanser türü ) veya izlenmesi gereken başka bir durum.
İmmünoglobulin Testine Nasıl Hazırlanmalıyız?
Önceden aç kalmayı gerektiren başka testler de yaptırmadıkça normal bir şekilde yiyip içebilir. Bazı ilaçlar test sonuçlarını etkileyebileceğinden, çocuğunuzun aldığı ilaçları doktorunuza bildirin.
Test için bir tişört veya kısa kollu bir tişört giymeniz çocuğunuzun işini kolaylaştırabileceği gibi, dikkat dağıtmak için yanınızda bir oyuncak veya kitap da getirebilirsiniz.
İmmünoglobulin Testi Nasıl Yapılır?
Çoğu kan testi bir damardan az miktarda kan alır. Bunu yapmak için bir laboratuar teknisyeni:
Damarların kanla şişmesi için bölgenin üzerine elastik bir bant (turnike) ile kolu sıktırır. Bir damara bir iğne batırıldığında (genellikle kolda dirseğin içine veya elin arkasında).
Kan örneğini bir tüpe veya şırıngaya çekilir.
Elastik bandı çekilir ve iğne damardan çıkarılır. Bazen immünoglobulin testleri bir “parmak ucu” testi ile yapılabilir. Laboratuar teknisyeni çocuğunuzun parmağını temizleyecek ve ardından kanı toplamak için ucunu küçük bir iğne ile delecektir.
Bebeklerde kan alımı bazen topuktan yapılır. Bölgeyi temizledikten sonra sağlık uzmanı, küçük bir kan örneği almak için bebeğinizin topuğuna küçük bir iğne batıracaktır.
Kan örneği almak yalnızca geçici olarak rahatsız edicidir ve hızlı bir iğne batması gibi hissedilebilir.
Çoğu kan testi sadece birkaç dakika sürer. Bazen bir damar bulmak zor olabilir, bu nedenle laboratuar teknisyeni birden fazla denemesi gerekebilir.
İmmünoglobulin Testi Sonuçları
Numune test için bir laboratuvara gönderilecektir. Bu birkaç gün sürebilir.
Sonuçlarınıza bağlı olarak, doktorun aşağıdakiler gibi başka testler yapması gerekebilir:
Tam kan sayımı ( CBC ), protein kan testi, böbrek problemlerini kontrol etmek için idrar testi, immünoglobulin seviyeniz yüksekse, bunun nedeni şunlar olabilir:
alerjiler, kronik enfeksiyonlar, romatoid artrit , lupus veya çölyak hastalığı gibi bağışıklık, sisteminizin aşırı tepki vermesine neden olan bir otoimmün bozukluk karaciğer hastalığı, enflamatuar barsak hastalığı, multipl miyelom, lenfoma veya lösemi gibi kanser.
Düşük immünoglobulin seviyeleri, bağışıklık sisteminizin olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelir. Buna şunlar neden olabilir:
Steroidler gibi bağışıklık sisteminizi zayıflatan ilaçlar, diyabet komplikasyonları, böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği
Zayıflamış bir bağışıklık sistemi (HIV/AIDS’de olduğu gibi)
İmmünoglobulin seviyenizin yüksek veya düşük olması, bu koşullardan birine sahip olduğunuz anlamına gelmez.
Her kişinin testi, laboratuvarın sonuçları kontrol etmek için kullandığı yönteme göre farklılık gösterebilir.