Kan şekeri testi, diyabet bakımının önemli bir parçasıdır.
Kan şekerinizi neden test etmelisiz ? Kan şekeri testi, diyabet yönetimi için faydalı bilgiler sağlar.
Diyabet ilaçlarının kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisini izlemekte, yüksek veya düşük kan şekeri seviyelerini tanımlamakta, genel tedavi hedeflerinize ulaşmadaki ilerlemenizi takip etmede, kan şekeri testi kullanılır.
Kan şekerinizi ne zaman test etmelisiniz ?
Hekiminiz , kan şekeri seviyenizi ne sıklıkla kontrol etmeniz gerektiğini size bildirecektir. Test sıklığı genellikle sahip olduğunuz diyabet tipine ve tedavi planınıza bağlıdır.
Kan Şekeri Hakkında Önemli Bilgiler
Glukoz basit bir şekerdir ve hem bitkiler hem de hayvanlar için enerji kaynağı görevi gören birincil moleküllerden biridir.
Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, normal kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
Kontrolsüz veya yüksek kan şekeri seviyeleri körlük, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kandaki Glukoz seviyesinin artması veya azalması “diyabetik koma” adı verilen bir duruma neden olabilir.
Kan Şekeri Normal Seviyeleri Nelerdir?
En az 8 saat yemek yememe (açlık) sonrasında 100 mg/dL’nin altındadır. Yemekten 2 saat sonra 140 mg/dL’nin altındadır.
Gün boyunca, seviyeler yemeklerden hemen önce en düşük seviyede olma eğilimindedir. Diyabeti olmayan çoğu insan için yemeklerden önceki kan şekeri seviyeleri 70 ila 80 mg/dL civarındadır. Bazı insanlar için 60 normaldir; bazıları için 90.
Düşük kan şekeri seviyesi nedir?
Düşük kan şekeri seviyesi çok değişkendir. Birçok insanın kan glukozu, uzun süre aç kalsa bile 60’ın altına düşmez. Diyet yaptığınızda veya oruç tuttuğunuzda, karaciğer yağ ve kasları şekere çevirerek seviyenizi normal tutar. Bazı kişilerin seviyesi biraz daha düşebilir.
Normalden yüksek kan şekeri seviyeleri
Açlık plazma glukoz testi: Doktor 8 saat açlıktan sonra kan şekeri seviyenizi test eder ve 126 mg/dL’nin üzerindedir.
Oral glukoz tolerans testi: 8 saat açlıktan sonra özel bir şekerli içecek alırsınız. İki saat sonra şeker seviyeniz 200’ün üzerindedir.
Rastgele kontrol: Doktor kan şekerinizi test ediyor ve 200’den yüksek, ayrıca daha fazla işiyorsunuz, her zaman susadınız ve önemli miktarda kilo aldınız veya kaybettiniz. Daha sonra tanıyı doğrulamak için açlık şeker seviyesi testi veya oral glukoz tolerans testi yapılacaktır.
Normalden daha yüksek herhangi bir şeker seviyesi sağlıksızdır. Normalden daha yüksek olan ancak tam gelişmiş diyabet noktasına ulaşmayan seviyelere prediyabet denir.
Yüksek kan şekeri seviyeleri neden kötü?
Glukoz, normal seviyelerde mevcut olduğunda vücudunuzdaki tüm hücreler için değerli bir yakıttır. Ancak yavaş etkili bir zehir gibi davranabilir.
Yüksek şeker seviyeleri, pankreasınızdaki hücrelerin insülin yapma yeteneğini yavaş yavaş aşındırır. Organ aşırı çalışarak durumu telafi etmeye çalışır ve insülin seviyeleri çok yüksek kalır. Zamanla, pankreas kalıcı olarak hasar görür.
Yüksek kan şekeri seviyeleri, doktorların ateroskleroz dediği kan damarlarının sertleşmesine yol açan değişikliklere neden olabilir.
Vücudunuzun hemen hemen her kısmı çok fazla şekerden zarar görebilir. Hasarlı kan damarları aşağıdaki gibi sorunlara neden olur:
Diyaliz gerektiren böbrek hastalığı veya böbrek yetmezliği, kalp krizi, görme kaybı veya körlük, enfeksiyon riski ve zayıflamış bağışıklık sistemi, erektil disfonksiyon.
Ayaklarınızda, bacaklarınızda ve ellerinizde karıncalanma, ağrı veya daha az duyuma neden olan, nöropati olarak da adlandırılan sinir hasarı.
Bacaklar ve ayaklarda zayıf dolaşım, yavaş yara iyileşmesi ve nadir durumlarda amputasyon potansiyeli.
Tip 1 diyabet
Tip 1 diyabetiniz varsa, doktorunuz günde 4 ila 10 kez kan şekeri testi önerebilir. Kan şekerinizi, yemeklerden ve atıştırmalıklardan önce, egzersiz öncesi ve sonrası, yatmadan önce gece boyunca (bazen), hastaysanız daha sık, günlük rutininizi değiştirirseniz daha sık, yeni bir ilaca başlarsanız daha sık test etmeniz gerekebilir.
Tip 2 diyabet
Tip 2 diyabeti yönetmek için insülin kullanıyorsanız, doktorunuz kullandığınız insülinin türüne ve miktarına bağlı olarak günde birkaç kez kan şekeri testi önerebilir. Test, genellikle yemeklerden önce ve birden fazla günlük enjeksiyon yapıyorsanız yatmadan önce önerilir. Sadece orta veya uzun etkili bir insülin kullanıyorsanız, yalnızca kahvaltıdan önce ve bazen akşam yemeğinden önce veya yatmadan önce test yapmanız gerekebilir.
Tip 2 diyabeti insülin olmayan ilaçlarla veya tek başına diyet ve egzersizle yönetiyorsanız, kan şekerinizi her gün test etmeniz gerekmeyebilir.
Hedef aralığınızı bilin
Doktorunuza, sizin için makul bir kan şekeri aralığının ne olduğunu sorun. Doktorunuz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere dayalı olarak hedef kan şekeri testi sonuçları belirleyecektir:
Diyabetin tipi ve şiddeti
Yaş, ne kadar süredir diyabetle yaşadığınız, hamilelik durumu, diyabet komplikasyonlarının varlığı, genel sağlık ve diğer tıbbi durumların varlığı önemlidir.
Yemeklerden önce desilitre başına 80 ila 130 miligram (mg/dL) veya litre başına 4,4 ila 7,2 milimol (mmol/L) arasında
Yemeklerden iki saat sonra 180 mg/dL’den (10.0 mmol/L) az
Bazı insanlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, biraz daha yüksek kan şekeri hedeflerine sahip olacaktır:
60 yaş ve üstü, kalp, akciğer veya böbrek hastalığı gibi başka tıbbi durumlarınız varsa, düşük kan şekeri düzeylerini algılama yeteneğinde azalma (hipoglisemi farkında olmama).
Yüksek Kan Şekeri, Diyabet ve Vücudunuz
Şeker hastalığınız olduğunda, kan şekeri (diğer bir deyişle kan şekeri) seviyeleriniz sürekli olarak yüksek olabilir. Zamanla, bu vücudunuza zarar verebilir ve başka birçok soruna yol açabilir.
Hiperglisemi
Kan şekeri seviyeleriniz çok yüksek olduğunda, hiperglisemiye (hiper) neden olabilir.
Bu, aşağıdaki durumlarda olabilir:
stresli hasta, daha az aktif hasta, yediğiniz karbonhidrat için yeterli insüline sahip olmamak.
Hiperglisemi belirtileri,
çok susamış hissetmek, normalden fazla idrar çıkarmak , her zaman yorgun hissetmek, kilo vermek, bulanık görme
Çok yüksek kan şekeri seviyeleri, diyabetik ketoasidoz (DKA) adı verilen ciddi bir soruna neden olabilir.
Yeterli insülin olmadığında vücudunuz enerji için yağları parçalamaya başlar.
Bu, kanınızda asit (ketonlar) birikmesine yol açar. Hayatı tehdit edici olabilir ve hastanede tedavi edilmelidir.
Kan şekeri seviyeniz 14 mmol/L’den yüksekse ketonları kontrol edin. Bakım ekibiniz size ketonları test edebilecek bir ölçüm cihazı ve keton şeritleri için bir reçete verecektir.
DKA birkaç saat içinde hızla gelişebilir. İnsülin almamak, enfeksiyonlar ve çok fazla alkol almak DKA için yaygın tetikleyicilerdir.
Glukoz seviyeniz yüksekse hemen bakım ekibinizle, pratisyen hekiminizle veya acil servisle konuşun.
Düşük kan şekeri seviyesi
Kan şekeri seviyeleri çok düşerse, hipoglisemi adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir durum gelişir. Semptomlar uyuşukluk , zihinsel işlev bozukluğunu içerebilir ; sinirlilik ; kol ve bacak kaslarında titreme, seğirme, güçsüzlük; soluk ten rengi; terlemek; bilinç kaybı.
Aşırı hipoglisemiden (2,2 mmol/L veya 40 mg/dL’nin altında) sonra tatmin edici kan şekeri seviyelerini geri getiren mekanizmalar , yetersiz Glukozun son derece ciddi sonuçlarını önlemek için hızlı ve etkili olmalıdır: kafa karışıklığı veya dengesizlik ve aşırı derecede (0,8 mmol/L’nin altında) veya 15 mg/dL) bilinç kaybı ve nöbetler.
Özellikle uzun vadede hiperglisemiye bağlı veya çoğu zaman eşlik eden potansiyel olarak oldukça ciddi durumları ve riskleri (diyabet veya prediyabet, obezite veya aşırı kilo, hiperlipidemi , hipertansiyon ) göz ardı etmeden, vb.), kanda çok az Glukoz olması
Glukoz metabolizması ve beslenme, vücudun düzgün çalışması ve organları için çok önemlidir. Bu özellikle metabolik olarak aktif olan veya sabit, düzenli bir kan şekeri kaynağı gerektiren organlar için geçerlidir (karaciğer ve beyin buna örnektir).
Sağlıklı bireylerde, kan şekerini düzenleyici mekanizmalar genellikle oldukça etkilidir ve semptomatik hipoglisemi genellikle sadece insülin veya diğer farmakolojik tedavileri kullanan şeker hastalarında ve açlık veya şiddetli yetersiz beslenme veya malabsorbsiyon (çeşitli nedenlerden dolayı) ve anoreksi gibi durumlarda bulunur. Hipoglisemik ataklar, hem ciddiyet hem de başlangıç hızı açısından kişiler arasında ve zaman zaman büyük farklılıklar gösterebilir.
Yeterince düşük kan şekeri seviyeleri beyin ve diğer dokularda hasara ve hatta ölüme neden olacağından, ciddi vakalarda acil tıbbi yardım şarttır.