kortizol testi fiyatları

Kortizol Testi

Kortizol Testi Nedir?

Kortizol testi, adrenal korteks tarafından üretilen bir steroid hormonu olan kortizol miktarını ölçen bir kan testidir.

Bu steroid hormon adrenal bezlerde yapılır. Vücudumuzdaki hücrelerin çoğu, çeşitli işlevler için kortizol kullanan kortizol reseptörlerine sahiptir.

Kan şekeri regülasyonu, inflamasyonu azaltma, metabolizma düzenlemesi, hafıza formülasyonu gibi fonksiyonlara etkilidir.

Kortizol sağlığınız için önemlidir, ancak fazlası vücudunuzda hasara yol açabilir ve bir dizi istenmeyen semptomlara neden olabilir.

Kortizol Testi Nasıl Yapılır ?

Kortizol kan testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde kortizol düzeyi ölçülerek yapılır.

Kan, genellikle dirseğin iç kısmında veya elin arkasında bulunan bir damardan alınır. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Kotizol Testine Nasıl Hazırlanılır ?

Hekiminiz  testi etkileyebilecek ilaçları almayı bırakmanızı tavsiye edebilir. Kortizol ölçümlerini artırabilen ilaçlar arasında östrojen, prednizon ve prednizolon gibi sentetik glukokortikoidler bulunur. 

Kortizol ölçümlerini azaltabilen ilaçlar arasında androjenler ve fenitoin bulunur.

Kortizol Testi Neden Yapılır ?

Kortizol seviyeleri genellikle hipofiz ve adrenal fonksiyonu değerlendirmek için ölçülür.

Kortizol Testi Sonuçları 

Normal değerler 6 ila 23 mcg/dl’dir. Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Not: mcg/dl = desilitre başına mikrogram

Normalden yüksek seviyeler şunları gösterebilir:

İlginizi Çekebilir  Ayak Bileği MR

adrenal tümör , cushing sendromu, ektopik ACTH üreten tümörler, 

Normalden düşük seviyeler şunları gösterebilir:

Addison hastalığı, hipopituitarizm

Testin gerçekleştirilebileceği ek koşullar:

Akut adrenal kriz, ektopik Cushing sendromu, hipofiz Cushing (Cushing hastalığı).

Kortizol yüksekliğinin belirtileri nelerdir?

Yüksek kortizol, vücudunuzda bir takım semptomlara neden olabilir.

Belirtiler, kortizol seviyelerinizdeki artışa neyin sebep olduğuna bağlı olarak değişebilir.

Çok fazla kortizolün genel belirtileri ve semptomları şunları içerir:

kilo alımı, çoğunlukla orta kısım ve üst sırt çevresinde, yüzün yuvarlaklaşması

akne, ciltte incelme, kolay morarma, yüzde kızarma, yavaş iyileşme, kas güçsüzlüğü şiddetli yorgunluk, sinirlilik, konsantrasyon zorluğu ,yüksek tansiyon, baş ağrısı

Yüksek kortizol seviyeleri ne anlama geliyor?

Yüksek bir kortizol seviyesi birkaç anlama gelebilir.

Yüksek kortizol Cushing sendromu olarak adlandırılabilir.

Bu durum vücudunuzun çok fazla kortizol üretmesinden kaynaklanır. (Yüksek doz kortikosteroid aldıktan sonra benzer semptomlar ortaya çıkabilir).

Cushing sendromunun bazı yaygın belirtileri şunlardır:

Orta bölümde, yüzde veya omuzlar arasında yağ birikintileri, mor çatlaklar, kilo alma, yavaş iyileşen yaralanmalar, ciltte incelme.

Birkaç şey yüksek kortizol gelişimine katkıda bulunabilir.

Kortizol ve Stres

Stres, hem hormonlardan hem de sinirlerden gelen sinyallerin bir kombinasyonunu tetikler. Bu sinyaller, adrenal bezlerinizin adrenalin ve kortizol dahil olmak üzere hormonları salmasına neden olur.

Sonuç, savaş ya da kaç tepkisinin bir parçası olarak kalp atış hızında ve enerjide bir artıştır. Vücudunuzun kendisini potansiyel olarak tehlikeli veya zararlı durumlara hazırlama şeklidir.

Kortizol ayrıca bir savaş ya da uçuş durumunda gerekli olmayan işlevlerin sınırlandırılmasına da yardımcı olur. Tehdit geçtikten sonra hormonlarınız normal seviyelerine döner. Tüm bu süreç bir cankurtaran olabilir.

Ancak sürekli stres altında olduğunuzda, bu tepki her zaman kapanmaz.

İlginizi Çekebilir  HSV Tip 1 IgM testi

Kortizol ve diğer stres hormonlarına uzun süre maruz kalmak , vücudunuzun neredeyse tüm süreçlerinde hasara yol açarak kalp hastalığı ve obeziteden anksiyete ve depresyona kadar birçok sağlık sorunu riskinizi artırır.

Kortizol ve Hipofiz bezi sorunları

Hipofiz bezi , beyninizin tabanında çeşitli hormonların salgılanmasını kontrol eden küçük bir organdır. Hipofiz beziyle ilgili sorunlar, adrenokortikotropik hormon da dahil olmak üzere hormonların yetersiz veya aşırı üretilmesine neden olabilir. Bu, adrenal bezlerin kortizol salgılamasını tetikleyen hormondur.

Kortizol  seviyesinin yükselmesine neden olabilen hipofiz koşulları şunları içerir:

hiperpitüitarizm (aşırı aktif hipofiz bezi), adenomlar dahil iyi huylu hipofiz tümörleri, kanserli hipofiz tümörleri, adrenal bez tümörleri.

Adrenal bezleriniz her böbreğin üzerinde bulunur. Adrenal bez tümörleri iyi huylu (kanserli olmayan) veya kötü huylu (kanserli) olabilir ve boyut olarak değişebilir. Her iki tip de kortizol dahil olmak üzere yüksek düzeyde hormon salgılayabilir. Bu, Cushing sendromuna yol açabilir.

Ek olarak, tümör yakındaki organlara baskı yapacak kadar büyükse, karnınızda ağrı veya dolgunluk hissi fark edebilirsiniz.

Kortizol ve İlaç Yan Etkileri

Bazı ilaçlar kortizol seviyelerinde artışa neden olabilir. Örneğin, oral kontraseptifler bağlantılı artan kortizol için.

Astım, artrit, belirli kanserler ve diğer durumları tedavi etmek için kullanılan kortikosteroid ilaçlar da yüksek dozlarda veya uzun süre alındığında yüksek kortizol seviyelerine neden olabilir.

Yaygın olarak reçete edilen kortikosteroidler şunları içerir:

prednizon ,kortizon, metilprednizolon, deksametazon.

Doğru dozu bulmak ve reçete edildiği gibi kortikosteroid almak, yüksek kortizol seviyeleri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Steroid ilaçları kademeli olarak azaltılmadan asla durdurulmamalıdır. Aniden durmak, düşük kortizol seviyelerine neden olabilir. Bu, düşük tansiyon ve kan şekerine , hatta komaya ve ölüme neden olabilir.

Kortikosteroid kullanırken doz programınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce daima doktorunuzla konuşun.

İlginizi Çekebilir  Pelvik BT

Kortizol ve Östrojen

Dolaşımdaki östrojen, kanınızdaki kortizol seviyelerini artırabilir. Bu östrojen tedavisi ve hamilelikten kaynaklanabilir. Dolaşımdaki yüksek östrojen konsantrasyonu, kadınlarda yüksek kortizol düzeylerinin en yaygın nedenidir.

Yüksek kortizol düzeylerinin neden olabileceği belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuz aşağıdaki testleri önerebilir:

Kortizol idrar ve kan testleri :

Bu testler kanınızdaki ve idrarınızdaki kortizol düzeylerini ölçer.

Kan testi, damarınızdan alınan bir kan örneğini kullanır. 

İdrarınızı kontrol etmek için 24 saatlik idrarda serbest kortizol atılım testi adı verilen bir test kullanılır. Bu, 24 saatlik bir süre boyunca idrar toplamayı gerektirir. Kan ve idrar örnekleri daha sonra kortizol seviyeleri için bir laboratuvarda analiz edilir.

Kortizol tükürük testi. Bu test Cushing sendromunu kontrol etmek için kullanılır. Kortizol seviyelerinizin yüksek olup olmadığını görmek için gece toplanan bir tükürük örneği analiz edilir. 

Kortizol seviyeleri gün boyunca yükselir ve düşer ve Cushing sendromu olmayan kişilerde geceleri önemli ölçüde düşer. Geceleri yüksek kortizol seviyeleri, Cushing sendromunuz olabileceğini gösterir.

Kortizol yüksekliği için görüntüleme tetkikleri 

Tümörleri veya diğer anormallikleri kontrol etmek için hipofiz bezinizin ve adrenal bezlerinizin görüntülerini elde etmek için BT çekimi veya MR kullanılabilir.

Yönetilmeyen yüksek kortizol seviyeleri sağlığınız üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Aşağıdakiler dahil ciddi sağlık sorunları riskine sebep olabilir;

kalp-damar hastalığı, osteoporoz, insülin direnci ve diyabet, psikolojik bozukluklar.

Herkesin zaman zaman yüksek kortizolü olabilir.  Vücudunuzun zarar veya tehlike tehditlerine verdiği doğal tepkinin bir parçasıdır. 

Ancak daha uzun bir süre boyunca yüksek kortizole sahip olmak sağlığınız üzerinde kalıcı etkilere neden olabilir.

Yüksek kortizol semptomlarınız varsa, kortizol seviyenizin ne kadar yüksek olduğunu görmek için bir kan testi ile başlamak en iyisidir. 

Sonuçlarınıza dayanarak, bir doktor altta yatan nedeni daraltmanıza ve kortizol seviyenizi güvenli bir seviyeye getirmenize yardımcı olabilir.

Kortizol Testi Fiyatları 2023 

Kortizol testi fiyatları kortizol miktarını öğrenmek isteyen kişilerce araştırılmaktadır. Kortizol testi fiyatları bölgeden bölgeye ve hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Kortizol testi fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

 

Yorum ekleyebilirsiniz