servikal mr çekimi

Servikal MR 

Manyetik rezonans görüntüleme (MR), vücudunuzun ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için radyo dalgalarını ve güçlü mıknatıslardan gelen enerjiyi kullanan güvenli, ağrısız bir görüntüleme yöntemidir. Servikal MR, boynunuzun ve servikal omurganın yumuşak dokularını tarar. Servikal omurga, omurganızın boynunuzdan geçen kısmıdır.

Servikal MR çekimi aşağıdaki durumların teşhisine yardımcı olmak için bir kullanılır:

Kemiklerinizdeki veya yumuşak dokularınızdaki tümörler, şişkin veya fıtıklaşmış diskler

arterlerde şişkinlik olan anevrizmalar veya diğer vasküler bozukluklar, diğer yumuşak doku bozuklukları, kemik anormallikleri veya eklem bozuklukları.

Tek MR görüntüsüne kesit denir. Bu bir doku kesitinin görüntüsüdür. Tam bir MR çekimi yüzlerce kesitten oluşabilir. Bu görüntüler bir bilgisayarda saklanabilir ve ardından taranan alanın 3 boyutlu görüntülerine dönüştürülebilir.

Servikal MR neden yapılır?

Boyun ağrısının nedenini teşhis etmek için genellikle bir servikal omurga MR kullanılır. Ağrı, temel tedavi ile düzelmediyse sıklıkla yapılır. Ağrıya uyuşukluk veya güçsüzlük eşlik ediyorsa da yapılabilir.

Servikal MR çekimi  şunları gösterebilir:

Spinal doğum kusurları veya deformiteleri, omurgada veya yakınında bir enfeksiyon,

omurgada yaralanma veya travma, omurganın anormal eğriliği veya skolyoz,

omurga kanseri veya tümörleri, omurga cerrahisinden önce veya sonra da servikal MR istenebilir.

Servikal MR Çekimine Nasıl Hazırlanılır ?

Kapalı alanlardan korkuyorsanız (klostrofobiniz varsa) doktorunuza söyleyin. Uyku verecek ve daha az endişeli hissetmenize yardımcı olacak bir ilaç verilebilir. Doktorunuz, makinenin vücuda çok yakın olmadığı açık  MR önerebilir.

Emar çekiminden önce,işleminizi yapacak teknisyene aşağıdaki konular hakkında bilgi  verin

İlginizi Çekebilir  COVID-19 da Akciğer Grafisi ve BT Taraması

Beyin anevrizması klipsleri, bazı yapay kalp kapakçıkları türleri, kalp defibrilatörü veya kalp pili, iç kulak (koklear) implantları, böbrek hastalığı veya diyaliz (kontrast alamayabilirsiniz) durumunuz varsa bu durumlar hakkında bilgi verin.

MR  güçlü mıknatıslar içerdiğinden, MR tarayıcının bulunduğu odaya metal nesnelerin girmesine izin verilmez:

Kalemler, çakılar ve gözlükler odanın içinde uçabilir.

Mücevher, saat, kredi kartı ve işitme cihazı gibi eşyalar zarar görebilir.

Pimler, saç tokaları, metal fermuarlar ve benzeri metal nesneler görüntüleri bozabilir.

Çıkarılabilir diş işleri taramadan hemen önce çıkarılmalıdır.

Protokoller tesisler arasında farklılık gösterdiğinden, taramadan önce yiyip içemeyeceğinizi doktorunuza sorun. Şeker hastalığınız veya böbrek probleminiz varsa, mr çekimi sırasında kontrast madde kullanmak isterlerse doktorunuza söyleyiniz. Taramadan önce böbrek fonksiyon testi yapılması gerekebilir. Bu, böbreklerinizin kontrast maddeyi güvenli bir şekilde işleyebilmesini sağlayacaktır.

Hamileyseniz doktorunuza söyleyiniz. Gebeliğin ilk üç ayında MR önerilmez. Doktorunuz taramayı bebeğinizi doğurduktan sonraya ertelemeyi seçebilir.

Klostrofobiniz varsa veya kapalı alanlarda bulunma korkunuz varsa doktorunuza söyleyin. Test sırasında daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için bir antianksiyete ilacı reçete edebilirler. Bazı durumlarda, sizi uyutmak için anestezi verilebilir.

Doktorunuza daha önceki bir ameliyattan kalan metal implantlarınız hakkında bilgi verin. Eğer öyleyse, MR çekimi yaptırmanız sizin için güvenli olmayabilir.

Boyun Fıtığının Sık Görülen  Belirtileri:

Boyun ağrısı. Bu ağrı tipik olarak boynun arkasına veya yanına doğru hissedilir. Dokunulduğunda hassas hissedilen hafif bir ağrıdan keskin veya yakıcı bir ağrıya kadar değişebilir.

Radiküler ağrı. Bu ağrı, boyundaki sıkışmış bir sinirden omuz, kol, el ve/veya parmaklara doğru yayılabilir. Bazen sıcak veya elektrik çarpması hissi verebilir.

Boyun sertliği. Servikal fıtıklaşmış bir diskten kaynaklanan ağrı ve iltihaplanma, belirli boyun hareketlerini kısıtlayabilir ve hareket aralığını azaltabilir.

İlginizi Çekebilir  Aminoasidüri Testi

Semptomlar belirli baş pozisyonları veya aktivitelerle kötüleşir. 

Fıtıklaşmış diskin ağrısı, spor yaparken veya ağırlık kaldırırken aktiviteler sırasında alevlenme ve daha kötü hissetme eğilimindedir. Bir tarafa dönme veya başı öne eğme gibi belirli baş pozisyonları da ağrıyı kötüleştirebilir.

Kol veya bacak ağrısı. Bel fıtığınız alt sırtınızdaysa, alt sırtınızdaki ağrının yanı sıra, genellikle kalçalarınızda, uyluklarınızda ve baldırlarınızda ağrı hissedersiniz. Ayağın bir kısmında da ağrı olabilir.

Boynunuzdaki fıtığa bağlı, genellikle omuz ve kolunuzda en fazla ağrıyı hissedersiniz. Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda veya belirli pozisyonlarda hareket ettiğinizde bu ağrı kolunuza veya bacağınıza vurabilir. Ağrı genellikle keskin veya yanma olarak tanımlanır.

Zayıflık. Etkilenen sinirlerin uyardığı  kaslar zayıflama eğilimindedir. Bu, tökezlemenize veya eşyaları kaldırma veya tutma yeteneğinizi etkilenmesine neden olabilir.

Servikal disk hernisi risk faktörleri

Yaşlanma süreci ve omurganızdaki aşınma ve yıpranma boyunda disk fıtığına neden olabilir. Fıtıklaşmış disk, tekrarlayan aktivitelerden veya omurganın yaralanmasından da kaynaklanabilir.

Ne zaman doktora gitmeliyim

Boyun veya sırt ağrınız kolunuzdan veya bacağınızdan aşağı iniyorsa veya uyuşukluk, karıncalanma veya güçsüzlük varsa tıbbi yardım alın.

Servikal disk hernisi teşhisi

Fıtıklaşmış bir diskin teşhisi boyun, kollar ve alt ekstremitelerin tam bir fizik muayene ile başlar. Doktorunuz boynunuzu esneklik, hareket açıklığı ve sinir köklerinizin veya omuriliğinizin fıtıklaşmış bir diskten etkilendiğini gösteren işaretler açısından inceleyecektir.

Ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük belirtilerinizin nerede ortaya çıktığını soran bir diyagramı doldurmanız istenebilir. Röntgen veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) isteyebilir.

Servikal MR Normal Sonuçları

Normal bir sonuç, omurganın boynunuzdan geçen kısmının ve yakındaki sinirlerin normal göründüğü anlamına gelir.

Servikal MR Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Anormal sonucun en yaygın nedenleri şunlardır:

Fıtıklaşmış veya “kaymış” disk(servikal radikülopati), servikal omurganın daralması (spinal stenoz), boyundaki kemik ve kıkırdakların anormal aşınması (servikal spondiloz), anormal sonuçlar ayrıca şunlardan da kaynaklanabilir:

İlginizi Çekebilir  AMH Testi

Yaşa bağlı dejeneratif değişiklikler, kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), disk iltihabı (diskitis),  omurga enfeksiyonu, multipl skleroz, omurilik yaralanması veya sıkışması, omurga kırığı, omurilik tümörü

Servikal MR Çekiminin Riskleri

MR radyasyon içermez. Manyetik alanlardan ve radyo dalgalarından herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.

Hamilelik sırasında MR çektirmek de güvenlidir. Hiçbir yan etki veya komplikasyon kanıtlanmamıştır. Böbrek problemleriniz varsa, lütfen testten önce  bildiriniz.

Servikal MR Fiyatları 2023 

İstanbulda servikal MR fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma değişmektedir. Servikal MR fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593

 

Yorum ekleyebilirsiniz