prolaktin testi nedir

Prolaktin Testi

Prolaktin Testi Nedir?

Prolaktin, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Prolaktin  testi , kanınızda ne kadar prolaktin hormonu bulunduğunu ölçer. Hormon, beyninizin hemen altında bulunan hipofiz bezinizde yapılır.

Kadınlar hamileyken veya yeni doğum yaptıklarında anne sütü yapabilmeleri için prolaktin seviyeleri yükselir. Ancak hamile değilseniz ve hatta erkekseniz bile yüksek prolaktin seviyeleriniz olması mümkündür.

Prolaktin  Testi Nasıl Yapılır?

Prolaktin testi için özel bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Bir laboratuvarda veya hastanede bir kan örneği alınır. Bir laboratuvar çalışanı, kolunuzdaki bir damardan az miktarda kan alır. Kan alınması sırasında bazı insanlar sadece biraz acı hissederler ve sonrasında hafif morarma görebilir.

Birkaç gün sonra prolaktin testinizin sonuçlarını bir sayı şeklinde alacaksınız.

Prolaktin Testi Neden Yapılır?

Prolaktin, hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Hipofiz, beynin tabanında bulunan küçük bir bezdir. Vücudun birçok hormonun dengesini düzenler.

Prolaktin, kadınlarda meme gelişimini ve süt üretimini uyarır. Erkeklerde prolaktin için bilinen normal bir fonksiyon yoktur.

Aşağıdaki belirtilerden hangi biri görüldüğünde doktorunuz prolaktin testi isteyebilir:

Kadınlarda ; adet düzensizliği veya adet görülmemesi, kısırlık, hamile veya emzirirken, anne sütü akıntısı, memelerde  hassasiyet, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi menopoz semptomları.

Erkeklerde ; azaltılmış cinsel dürtü, ereksiyon sorunları, meme hassasiyeti veya büyümesi, 

süt üretimi (çok nadir).

Her ikisi için; açıklanamayan baş ağrıları, görme sorunları.

Prolaktin genellikle hipofiz tümörleri ve aşağıdakilerin nedeni kontrol edilirken ölçülür:

Doğumla ilgisi olmayan anne sütü üretimi (galaktore), erkeklerde ve kadınlarda azalmış cinsel dürtü (libido), erkeklerde ereksiyon sorunları, hamile kalamama (kısırlık), düzensiz adet görme veya adet görmeme (amenore).

İlginizi Çekebilir  Fosfor Kan Testi  Nedir?

Prolaktin Testi Normal Sonuçları

Prolaktin için normal değerler şunlardır:

Erkekler: 20 ng/mL’den az (425 µg/L)

Gebe olmayan kadınlar: 25 ng/mL’den az (25 µg/L)

Hamile kadınlar: 80 ila 400 ng/mL (80 ila 400 µg/L)

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. Spesifik test sonuçlarınızın anlamı hakkında doktorunuzla konuşun.

Prolaktin Testi Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Değeriniz normal aralığın dışındaysa, bu otomatik olarak bir sorununuz olduğu anlamına gelmez. Kan testinizi yaptırdığınızda yemek yediyseniz veya çok stres altındaysanız bazen seviyeler daha yüksek olabilir.

Ayrıca, normal olarak kabul edilen aralık, doktorunuzun kullandığı laboratuvara bağlı olarak farklı olabilir.

Seviyeleriniz çok yüksekse – normal kabul edilen üst sınırın 1000 katına kadar – bu, prolaktinomanın işareti olabilir. Bu tümör kanser değildir ve genellikle ilaçla tedavi edilir. Bu durumda doktorunuz sizden MR çektirmenizi isteyebilir.

MR cihazı beyninizin ayrıntılı bir görüntüsünü bir araya getirmek için radyo dalgalarını kullandığından, manyetik bir tüpün içinde yatacaksınız . Hipofiz bezinizin yakınında bir kitle olup olmadığını ve varsa ne kadar büyük olduğunu gösterecektir.

Aşağıdaki durumlarda yüksek prolaktin seviyeleri olabilir:

Göğüs duvarı yaralanması veya tahrişi, beyinde hipotalamus adı verilen bir bölgenin hastalığı, tiroid bezi yeterli tiroid hormonu yapmadığı durum olan hipotiroidizm, böbrek hastalığı, prolaktin yapan hipofiz tümörü olan prolaktinoma, hipofiz bölgesindeki diğer hipofiz tümörleri ve hastalıkları.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ilaçlar prolaktin seviyesini yükseltebilir:

antidepresanlar, bütirofenonlar, östrojenler, H2 blokerleri, metildopa, metoklopramid, afyon ilaçları, fenotiyazinler, reserpin, risperidon, verapamil, esrar ürünleri de prolaktin seviyesini yükseltebilir.

Prolaktin seviyeniz yüksekse, test sabahın erken saatlerinde 8 saatlik açlık sonrası tekrar edilebilir.

Aşağıdakiler prolaktin seviyelerini geçici olarak artırabilir:

Duygusal veya fiziksel stres (bazen), yüksek proteinli yemekler, yoğun meme stimülasyonu,

meme muayenesi, egzersiz

Anormal derecede yüksek prolaktin kan testinin yorumlanması karmaşıktır. Çoğu durumda, doktorunuzun sizi hormon sorunları konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan bir endokrinoloğa yönlendirmesi gerekecektir.

İlginizi Çekebilir  Hemogram Kan Testi Sağlığınızı Anlamanın Anahtarı

Prolaktin Testi Seviyeleriniz Düşükse

Prolaktin seviyeleriniz normal aralığın altındaysa, bu, hipofiz bezinizin tam hızda çalışmadığı anlamına gelebilir. Bu hipopitüitarizm olarak bilinir. Düşük prolaktin seviyeleri genellikle tıbbi tedaviye ihtiyaç duymaz.

Bazı ilaçlar düşük prolaktin seviyelerine neden olabilir. 

Şoktaki kişilere verilen dopamin, levodopa (Parkinson hastalığı için), ergot alkaloid türevleri.

Hiperprolaktinemi nedir?

Hiperprolaktinemi, kadın ve erkeklerin  kanında çok fazla prolaktin bulunması durumudur. Hiperprolaktinemi, erkeklere göre kadınlarda daha yaygındır. Bu durumdaki bir kadın hamile kalmakta sorun yaşayabilir veya göğüsleri hamilelik dışında süt üretmeye başlayabilir Yüksek prolaktin seviyeleri östrojen ve progesteron gibi diğer hormonların normal üretimine de müdahale eder. Bu, yumurtlamayı değiştirebilir veya durdurabilir. Herhangi bir semptom olmaksızın yüksek prolaktin seviyelerine sahiptir.

Erkeklerde yüksek prolaktin seviyeleri galaktore, iktidarsızlığa, cinsel istek azalması ve kısırlığa neden olabilir. Tedavi edilmeyen hiperprolaktinemili bir erkek daha az veya hiç sperm üretmeyebilir.

Prolaktin ve doğurganlık

Bazı durumlarda, yüksek prolaktin seviyeleri kısırlığa neden olabilir. Prolaktinoma tümörleri, hipofiz bezinize baskı uygulayabilir ve hormon üretimini durdurabilir. Bu durum hipopitüitarizm olarak bilinir . Erkeklerde bu, daha düşük bir cinsel dürtüye ve vücut kıllarının dökülmesine neden olur. Kadınlarda kısırlığa neden olabilir.

Hiperprolaktinemi, bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir. Yüksek prolaktin seviyeleri, östrojen ve progesteron hormonlarının normal üretimini kesintiye uğratabilir. Bu, yumurtalıkların düzensiz olarak yumurta bırakmasına veya tamamen durmasına neden olabilir.

İlaçlar ve diğer prolaktinoma tedavileri çoğu kadında doğurganlığı geri kazanmaya yardımcı olur. Yüksek prolaktin seviyeniz veya prolaktinoma tümörleriniz olduğunu öğrenirseniz, tedaviler hakkında hemen doktorunuzla konuşun. Ayrıca tümörlerin çıkarılması veya azaltılması hakkında da soru sorabilirsiniz.

Yüksek prolaktin seviyeleri için tedavi

Tüm yüksek prolaktin seviyeleri vakalarının tedavi edilmesi gerekmez. Tedaviniz tanıya bağlı olacaktır. Küçük bir prolaktinoma olduğu ortaya çıkarsa veya bir neden bulunamazsa, doktorunuz hiç tedavi önermeyebilir.Bazı durumlarda doktorunuz prolaktin düzeylerini düşürmek için ilaç reçete edebilir. Bir prolaktinoma sahipseniz, amaç tümörün boyutunu küçültmek ve prolaktin miktarını azaltmak için ilaç kullanmaktır.

İlginizi Çekebilir  Antipariyetal Hücre Antikor Testi: Mide Sağlığınızı Korumanın Önemi

Bromokriptin gibi dopamin agonistleri, yüksek prolaktin seviyeleri için en yaygın tedavidir. Bu ilaçlar beynin yüksek prolaktin seviyelerini kontrol etmek için dopamin üretmesine yardımcı olur. Ayrıca prolaktinoma tümörlerini küçültebilirler.

Doktorunuz kabergolin almanızı önerebilir. Kabergolin, diğer yaygın prolaktinoma ilaçlarından daha hafif yan etkileri olan daha yeni bir prolaktinoma tedavisidir. 

Herkesin prolaktin seviyeleri dopamin agonistlerine iyi yanıt vermez. Bu ilaçlar prolaktin seviyelerinize veya prolaktinoma yardımcı olmazsa, doktorunuz radyoterapi önerebilir.

İlaç tümörünüzü küçültmezse doktorunuz ameliyat önerebilir. Ameliyat burundan veya üst kafatasından yapılabilir. Cerrahi ve ilaç birlikte prolaktin seviyenizi normale döndürebilir.

Prolaktin seviyenizi düşürmek için atabileceğiniz diğer adımlar şunlardır:

diyetinizi değiştirmek ve stres seviyenizi düşük tutmak

sizi bunaltan yüksek yoğunluklu antrenmanları veya aktiviteleri durdurmak

göğsünüzü rahatsız eden giysilerden kaçınmak

meme uçlarınızı aşırı uyaran faaliyetlerden ve giysilerden kaçınmak

B-6 vitamini ve E vitamini takviyesi almak

Vitamin B-6, dopamin üretim sürecinin bir parçasıdır ve daha yüksek seviyeler prolaktin seviyelerini azaltabilir. E vitamini doğal olarak prolaktin seviyelerindeki yükselmeleri önler. Vitamin veya diğer takviyelerin alımını değiştirmeden önce doktorunuzla veya beslenme uzmanınızla konuşun.

Prolaktin Testi Sonrasında 

Yüksek prolaktin seviyeleri ile ilgili bir durumunuz varsa, doktorunuz muhtemelen sizi bir endokrinologa yönlendirecektir. Bir endokrinolog, tedavi veya ameliyatlar boyunca size rehberlik edebilir.

Doktorunuz, bir prolaktinoma tümörünün prolaktin seviyelerinizin yükselmesine neden olup olmadığını kontrol etmek için bir MR taraması isteyebilir. Doktorunuz mevcut tümörü küçültmek için ilaç yazacaktır.

Bazen yüksek prolaktin düzeyleriniz için belirli bir neden yoktur. Bu idiyopatik hiperprolaktinemi olarak bilinir. Genellikle birkaç ay sonra tedavisiz geçer. Prolaktin seviyeniz düşmezse, doktorunuz muhtemelen ilaç yazacaktır.

Yüksek prolaktin seviyeleri için tedavi alırken hamile kalmanız mümkündür. Bu olursa, hemen doktorunuza veya endokrinologunuza bildirin. İlaçlarınızı almayı bırakmanızı söyleyebilirler. Ancak, size söylenene kadar ilaçlarınızı almayı bırakmayın.

Prolaktinoma ve hiperprolaktinemi yaşamı tehdit edici değildir. İlaçların yan etkileri genellikle tedaviden sonra kaybolur. Yüksek prolaktin seviyelerinin neden olduğu kısırlık, prolaktin seviyeleri normale döndüğünde tersine çevrilebilir. Uzun süreli tedaviye ihtiyacınız olsa bile yaşam kaliteniz yüksek kalacaktır.

Prolaktin Testi Fiyatları 2022

Prolaktin testi fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Güncel prolaktin testi fiyatları hakkında bilgi almak için 05378576593 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

 

Yorum ekleyebilirsiniz