micror bedir

Macror ve Micror Nedir ?

Macror ve Micror Nedir ?

Son 10-15 yılda teknolojideki gelişmelerle birlikte, ek kırmızı kan hücresi parametreleri, otomatik hematoloji analizörlerinde tanıtıldı. Bu gelişmiş endekslerin çoğu şu anda hematoloji analizörlerinde Yalnızca Araştırma Kullanımı parametreleri olarak mevcuttur. Tanıda ve değerlendirmede klinik önemine dair kanıtlar artmaktadır. Aneminin ciddiyeti ve tedavi yanıtının izlenmesinde kullanılabilirler.  Bu gelişmiş kırmızı kan hücresi  parametrelerinin isimleri üreticiye bağlı olarak değişebilir.

Macror ve Micror yüzdeleri, kandaki anormal kırmızı kan hücrelerinin şiddetini gösterir. Normal kırmızı kan hücrelerinin çapı 6-8 mikrometre boyutundadır, eğer çap normal aralıktan daha fazla (Macror) veya daha az (Micror) ise anormal olabilir. Anormal kırmızı kan hücreleri, kandaki azalmış kırmızı kan hücre sayısı ile karakterize bir hastalık olan kronik aneminin bir işaretidir.

Anemi, çeşitli nedenlere bağlı olarak çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Kırmızı kan hücrelerinin morfolojisi, anemiyi sınıflandırmak için ortak bir faktördür. Bu, kırmızı kan hücrelerinin üretimine dahil olan temel besinlerle (demir, kobalamin, folat) uyumludur.

Macror ve Micror Parametreleri Neyi Gösterir ?

Kandaki Macror yüzdeleri, ya diyet ya da emilimi nedeniyle kobalamin ve folat eksikliğini gösterdi. Kobalamin ve folat, hücre bölünmesi sırasında DNA yoğunlaşmasında rol oynar; onlar olmadan kırmızı kan hücreleri bölünemez ve büyüyemez.

Kandaki Micror yüzdeleri, ya diyetten ya da yetersiz demir emiliminden kaynaklanan demir eksikliğini gösterir. Hemoglobinde hem oluşumu için demir gereklidir; onsuz kırmızı kan hücreleri, içindeki azaltılmış hemoglobin miktarı nedeniyle küçülür.

İleri yaşlı bir alkol bağımlısı kaldırılıp hastaneye götürüldüğünde, karaciğer performansının alkolle düşmesinden dolayı makrositik anemisi (büyük kırmızı kan hücreleri ) olacaktır. Yemek borusu varislerinden kan kaybı olabilir. Kan bankası kanı aldığında, dolaşımında iki alyuvar popülasyonu olacaktır. Kan bankası kanı MCV’sini normal aralığa değiştirecektir ancak bu sahte bir değerdir. Hâlâ karaciğeri kötü durumdadır. Hâlâ büyük kırmızı kan hücreleri üretiliyor. Macro-R ve Micro-R, MCV’nin neden neredeyse bir gecede değiştiğine dair fikir verebilir.

Miyelodisplastik sendrom gibi belirli hastalıklarda, hastalar, artan bir MicroR veya MacroR’ye sahip olmalarına rağmen referans aralığında olan bir MCV değerine sahip olabilir.

Ekstramedüller Hematopoez: Karaciğerin yapacak 500 işi vardır ve bazen kemik iliğinin üretimi sürdürmesine yardımcı olmak için listeye kan yapımını da eklemek zorundadır. kanda iki popülasyonlu kırmızı hücre görünümü veren retikülosit adı verilen olgunlaşmamış kırmızı hücreleri artar. MCV “normal” olabilir çünkü karaciğer kırmızı hücreleri, kemik iliği tarafından üretilen Hipokromik, Mikrositik Kırmızı Hücrelerden daha büyüktür. Macror değeri, karaciğerin kırmızı hücre üretiminde ne kadar iş yaptığını belirlemeye yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir  El Bilek MR

Macror ve Micror Değerleri Nasıl Hesaplanır ?

Mikrositik kırmızı kan hücresi yüzdesi micror, bir hücredeki mikrositik eritrosit sayısının bir ölçüsüdür. Yüzde olarak rapor edilirler Mikrositik kırmızı kan hücresi sıklığı da periferik kan yaymasından görsel tahmin ile değerlendirilebilir.

Bununla birlikte hematoloji analizörleri, mikrositik eritrositlerin yani micror değerinin  daha kesin bir miktar tayinini sunar. Micror eritrosit hacim dağılım histogramından türetilir ve genellikle 60 fL.niin altında bir hacme sahip eritrositleri içerir.

Micror , demir eksikliği anemisi ve talasemi gibi dururmları ayırt etmeye yardımcı olmak için diğer eritrosit parametreleri ile birlikte kullanılabilir.

Makrositik eritrosit yüzdesi macror, rapor edilen bir numunedeki makrositik eritrositlerin yüzde olarak ölçüsüdür. Microra benzer şekilde, macror da periferik kan yaymasında görsel tahminle değerlendirilebilir. Ancak çok sayıda olaya dayanan otomatik analiz, daha doğrudur. Macror, eritrosit hacim dağılım histogramından elde edilir ve genellikle hacmi 120 fL.nin üzerinde olan eritrositleri içerir.

Hemoglobin Konsantrasyonu Nasıl Hesaplanır ?

RBC’leri ölçmek için optik teknolojiyi kullanan otomatik hematoloji analizörleri eritrosit hacmini ve HGB konsantrasyonunun eşzamanlı ölçümünü yapabilir. Hücre HGB konsantrasyonuna dayalı olarak, bir hemoglobin konsantrasyonu dağılımı hücresel hemoglobini türetmek için kullanılan eğri (histogram) oluşturulabilir. Bu histogram  HGB konsantrasyonunu hesaplamak için kullanılabilir.

Spektrofotometrik HGB yönteminin enterferans yapan maddelere duyarlı olduğu kabul edilir. Hesaplanan HGB değeri, lipemi gibi plazma bulanıklığına neden olan bu koşullardan etkilenir. Bazı akımlarda bir RUO parametresi olan cHGB konsantrasyonu hematoloji analizörleri geleneksel HGB konsantrasyon sonucu ile karşılaştırıldığında önemli bir kalite kontrolü olarak kullanılabilir. Hesaplanan HGB, kullanıcıyı ölçülen HGB değerini etkileyebilecek enterferans yapan maddelerin olası varlığı hakkında bilgilendirmede bir uyarı oluşturmak için kullanılabilir.

HYPO-O ve HYPER-O Değerleri Nasıl Hesaplanır ?

Hipokromik eritrosit yüzdesi %HPO hemoglobinden elde edilebilir. Konsantrasyon dağılım eğrisi ve genellikle eritrositlerin yüzdesi olarak tanımlanır. 28.0 g/dL’nin altında hücresel hemoglobin içeriği (CHC). %HPO için çok hassas bir parametredir. Örneğin kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda fonksiyonel demir eksikliğinin saptanması eritropoietin uyarıcı madde tedavisi  gerekliliğini gösterebilir. Demir depoları için potansiyel olarak fonksiyonel demir eksikliğine yol açar.  

Eritropoietin uyarıcı madde tedavisi sırasında demir takviyesinde %10’un üzerindeki bir seviye demir takviyesi ihtiyacının göstergesi olarak kabul edilir. Olgun eritrositlerin dolaşımdaki uzun ömrü nedeniyle, %HPO değerler son 2-3 aydaki demir durumuyla ilgilidir. Hiperkromik RBC yüzdesi %HPR hemoglobinden de elde edilebilir. Konsantrasyon dağılım eğrisi ve genellikle RBC’lerin yüzdesi olarak tanımlanır. 41.0 g/dL’nin üzerinde CHC.  RBC’lerin hiperkromisi nadirdir. Genellikle kalıtsal olarak görülür. Sferositoz ve hastalığın şiddetinin bir göstergesi olarak hizmet edebilir.

İlginizi Çekebilir  Ultrason ile Mamografi Arasındaki Farklar

Hemoglobin konsantrasyonu dağılım eğrisinden türetilebilecek başka bir parametre hemoglobin dağılım genişliğidir (HDW). Heterojenliğinin bir ölçüsüdür. Hücresel hemoglobin konsantrasyonu  HDW, hücresel hemoglobinin %CV’si olarak rapor edilir. Yüksek bir HDW, hücresel düzeyde artan varyasyonun bir işaretidir. Kordon kanı örneklerinde orak hücreli anemi, demir eksikliği, β-talasemi ve sferositozda.artmış HDW değerleri bildirilmiştir,

Anemi nedenleri

Farklı anemi türlerinin farklı nedenleri vardır. Onlar içerir:

Demir eksikliği anemisi. Bu en yaygın anemi türü, vücudunuzdaki demir eksikliğinden kaynaklanır. Kemik iliğinizin hemoglobin yapması için demire ihtiyacı vardır. Yeterli demir olmadan vücudunuz kırmızı kan hücreleri için yeterli hemoglobin üretemez.

Demir takviyesi olmadan, bu tip anemi birçok hamile kadında görülür. Ayrıca ağır adet kanaması gibi kan kaybından da kaynaklanır; mide veya ince bağırsakta ülser; kalın bağırsak kanseri; ve reçetesiz satılan bazı ağrı kesicilerin, özellikle de mide zarının iltihaplanmasına ve kan kaybına neden olabilen aspirinin düzenli kullanımı. Aneminin tekrarını önlemek için demir eksikliğinin kaynağını belirlemek önemlidir.

Vitamin eksikliği anemisi. Demirin yanı sıra vücudunuzun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için folata ve B-12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu ve diğer temel besinlerden yoksun bir diyet, kırmızı kan hücresi üretiminin azalmasına neden olabilir. Yeterince B-12 tüketen bazı insanlar vitamini ememezler. Bu, pernisiyöz anemi olarak da bilinen vitamin eksikliği anemisine yol açabilir.

Enflamasyon anemisi. Kanser, HIV / AIDS , romatoid artrit, böbrek hastalığı, Crohn hastalığı ve diğer akut veya kronik inflamatuar hastalıklar gibi belirli hastalıklar, kırmızı kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir.

Aşırı kansızlık. Bu nadir, yaşamı tehdit eden anemi, vücudunuz yeterince kırmızı kan hücresi üretmediğinde ortaya çıkar. Aplastik aneminin nedenleri arasında enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, otoimmün hastalıklar ve toksik kimyasallara maruz kalma yer alır.

Kemik iliği hastalığı ile ilişkili anemiler. Lösemi ve miyelofibroz gibi çeşitli hastalıklar kemik iliğinizdeki kan üretimini etkileyerek kansızlığa neden olabilir. Bu kanser türlerinin ve kanser benzeri bozuklukların etkileri hafiften yaşamı tehdit edene kadar değişir.

Hemolitik anemiler. Bu anemi grubu, kırmızı kan hücreleri kemik iliğinin değiştirebileceğinden daha hızlı yok edildiğinde gelişir. Bazı kan hastalıkları kırmızı kan hücresi yıkımını artırır. Hemolitik anemiyi miras alabilir veya daha sonra yaşamınızda geliştirebilirsiniz.

Orak hücre anemisi. Bu kalıtsal ve bazen ciddi durum hemolitik anemidir. Kırmızı kan hücrelerini anormal bir hilal (orak) şekli almaya zorlayan kusurlu bir hemoglobin formundan kaynaklanır. Bu düzensiz kan hücreleri erken ölür ve bu da kronik kırmızı kan hücresi eksikliğine neden olur.

Miyelodisplastik Sendromlar Hakkında Genel Bilgiler

Miyelodisplastik sendromlar, kemik iliğindeki olgunlaşmamış kan hücrelerinin olgunlaşmadığı veya sağlıklı kan hücreleri haline gelmediği bir kanser grubudur.

İlginizi Çekebilir  Katekolaminler ve İdrar Testi Vücuttaki Gizli Sinyaller

Farklı miyelodisplastik sendrom türleri, kan hücreleri ve kemik iliğindeki belirli değişikliklere dayanarak teşhis edilir.

Kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile yaş ve geçmiş tedavi, miyelodisplastik sendrom riskini etkiler.

Miyelodisplastik sendromun belirti ve semptomları nefes darlığı ve yorgun hissetmeyi içerir.

Miyelodisplastik sendromları teşhis etmek için kan ve kemik iliğini inceleyen testler kullanılır.

Bazı faktörler prognozu (iyileşme şansı) ve tedavi seçeneklerini etkiler.

Miyelodisplastik sendromlar, kemik iliğindeki olgunlaşmamış kan hücrelerinin olgunlaşmadığı veya sağlıklı kan hücreleri haline gelmediği bir kanser grubudur.

Sağlıklı bir insanda kemik iliği , zamanla olgun kan hücreleri haline gelen kan kök hücrelerini (olgunlaşmamış hücreler ) yapar.

Miyelodisplastik sendromlu bir hastada kan kök hücreleri (olgunlaşmamış hücreler) kemik iliğinde olgun kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri veya trombositler haline gelmez. blast adı verilen bu olgunlaşmamış kan hücreleri gerektiği gibi çalışmazlar ve ya kemik iliğinde ya da kana girdikten hemen sonra ölürler. Bu, sağlıklı beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositlerin kemik iliğinde oluşması için daha az yer bırakır. Daha az sağlıklı kan hücresi olduğunda enfeksiyon, anemi veya kolay kanama meydana gelebilir.

Farklı miyelodisplastik sendrom türleri

Refrakter anemi : Kanda çok az kırmızı kan hücresi vardır ve hastada anemi vardır. Beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısı normaldir.

Aşırı blastlı refrakter anemi : Kanda çok az kırmızı kan hücresi var ve hastada anemi var. Kemik iliğindeki hücrelerin yüzde beş ila yüzde 19’u blasttır. Beyaz kan hücreleri ve trombositlerde de değişiklikler olabilir. Aşırı blastlı refrakter anemi, akut miyeloid lösemiye (AML) ilerleyebilir. 

Halka sideroblastlı refrakter anemi : Kanda çok az kırmızı kan hücresi var ve hastada anemi var. Kırmızı kan hücrelerinin hücre içinde çok fazla demir vardır. Beyaz kan hücrelerinin ve trombositlerin sayısı normaldir.

Çok kuşaklı displazili refrakter sitopeni : En az iki tip kan hücresinden (kırmızı kan hücreleri, trombositler veya beyaz kan hücreleri) çok azı vardır. Kemik iliğindeki hücrelerin %5’inden azı blasttır ve kandaki hücrelerin %1’inden azı blasttır. Kırmızı kan hücreleri etkilenirse, ekstra demir içerebilirler. Refrakter sitopeni, akut miyeloid lösemiye (AML) ilerleyebilir.

Tek soylu displazi ile refrakter sitopeni : Çok az tek tip kan hücresi vardır (kırmızı kan hücreleri, trombositler veya beyaz kan hücreleri). Diğer iki kan hücresi türünden %10 veya daha fazlasında değişiklik var. Kemik iliğindeki hücrelerin %5’inden azı blasttır ve kandaki hücrelerin %1’inden azı blasttır.

Sınıflandırılamayan miyelodisplastik sendrom : Kemik iliği ve kandaki blastların sayısı normaldir ve hastalık diğer miyelodisplastik sendromlardan biri değildir.

İzole del(5q) kromozom anormalliği ile ilişkili miyelodisplastik sendrom : Kanda çok az kırmızı kan hücresi var ve hastada anemi var. Kemik iliği ve kandaki hücrelerin %5’inden azı blastlardır. Kromozomda spesifik bir değişiklik var.

 

Yorum ekleyebilirsiniz