PTH, kandaki PTH (parathormon) miktarını ölçen bir testtir.
Paratiroid Hormon Testi nasıl yapılır:
Yetişkin veya çocuk:
Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde paratiroid hormon düzeyi ölçülerek yapılır. Testten önce 10 ila 12 saat açlık (su hariç) gereklidir.
Bebek veya küçük çocuk: Kan bir pipette (küçük cam tüp), bir slaytta, bir test şeridinde veya küçük bir kapta toplanabilir.
Kan almak için iğne batırıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece bir batma hisseder. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif bir morluk olabilir. Bu yakında ortadan kalkar.
Paratiroid Hormon Testi neden yapılır ?
Bu test, anormal kalsiyum veya fosfor düzeylerinin bir nedeni olarak PTH anormalliğinden şüphelenildiğinde yapılabilir.
Vücut kalsiyum ve fosforunun en önemli düzenleyicisi olan PTH, paratiroid bezi tarafından salgılanan bir protein hormonudur.
Paratiroid Hormon :
Kemikten kalsiyum ve fosfor salınımını artırır. Kalsiyum kaybını azaltır ve idrarda fosfor kaybını arttırır. Böbreklerde 25-hidroksi D vitamini aktivasyonunu 1,25-dihidroksi D vitaminine yükseltir.
PTH’nin salgılanması kandaki kalsiyum düzeyi ile düzenlenir. Düşük serum kalsiyumu, artan PTH salgılanmasına neden olurken, artan serum kalsiyumu, PTH salınımını inhibe eder.
Paratiroid Hormon Testi Sonuçları
Normal değerler 10-55 pg/mL’dir. Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir.
Anormal sonuçlar ne anlama gelir:
Normalden daha yüksek seviyeler aşağıdakilerle ilişkilendirilebilir:
Kronik böbrek yetmezliği, hiperparatiroidizm, malabsorpsiyon sendromu (bağırsak yolunda besinlerin yetersiz emilimi), osteomalazi (yetişkinler), raşitizm (çocuklar), D vitamini eksikliği
Hamilelik veya emzirme, artan kan lipidleri, rifampin, antikonvülzanlar, diüretikler, lityum ve fosfat içeren ilaçlar gibi ilaçlar.
Normalden düşük seviyeler şunlarla ilişkilendirilebilir:
Paratiroid bezinin otoimmün yıkımı, hipomagnezemi, hipoparatiroidizm, metastatik kemik tümörü, süt-alkali sendromu (aşırı kalsiyum alımı), sarkoidoz, D vitamini zehirlenmesi, boyun ameliyatında yanlışlıkla çıkarılan paratiroid bezleri
Testin gerçekleştirilebileceği ek koşullar:
Multipl endokrin neoplazi (MEN) II
Multipl endokrin neoplazi (MEN) I
ikincil hiperparatiroidizm
Paratiroid hormonu
Paratiroid hormonu (PTH), paratiroid bezlerinizin kanınızdaki kalsiyum seviyelerini kontrol etmek için salgıladığı bir hormondur. Ayrıca fosfor ve D vitamini seviyelerini kontrol eder. Vücudunuz çok fazla veya çok az paratiroid hormonuna sahipse, anormal kan kalsiyum seviyeleri ile ilgili semptomlara neden olabilir.
Paratiroid hormonu (PTH) nedir?
Paratiroid hormonu (PTH), paratiroid bezlerinizin kemiklerinizdeki değil, kanınızdaki kalsiyum seviyesini kontrol etmek için ürettiği ve saldığı bir hormondur. Kalsiyum vücudunuzdaki en önemli ve yaygın minerallerden biridir. PTH ayrıca kanınızdaki ve kemiklerinizdeki fosfor (bir mineral) ve D vitamini (bir hormon) düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur.
Hormonlar, kanınızdan organlarınıza, kaslarınıza ve diğer dokularınıza mesajlar taşıyarak vücudunuzdaki farklı işlevleri koordine eden kimyasallardır. Bu sinyaller vücudunuza ne yapacağını ve ne zaman yapacağını söyler.
Paratiroid bezi
Çoğu insan, boynunuzdaki kelebek şeklindeki bez olan tiroid bezlerinin arkasında bulunan bezelye büyüklüğünde dört paratiroid bezine sahiptir. Tiroidiniz gibi paratiroid bezleriniz de endokrin sisteminizin bir parçasıdır . Bazen paratiroid bezleriniz yemek borunuz boyunca veya göğsünüzde bulunur. Bunlar ektopik (anormal bir yerde) paratiroid bezleri olarak bilinir.
Bez, vücudunuzda kullanılmak üzere belirli maddeleri salgılayan (salgılayan) veya vücudunuzdan dışarı atılan bir organdır. Ter bezleri, endokrin bezleri ve tükürük (tükürük) bezleri dahil olmak üzere birkaç farklı bez türünüz vardır.
Paratiroid bezlerinizin asıl işi paratiroid hormonunu (PTH) serbest bırakmaktır. Bazen, paratiroid beziniz çok az PTH salgılayabilir, bu da kanınızda düşük miktarlarda kalsiyum (hipokalsemi) veya çok fazla PTH ile sonuçlanır, bu da kanınızda yüksek miktarda kalsiyum ( hiperkalsemi ) ile sonuçlanır. Bu koşulların her ikisi de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kalsiyum nedir ve ne işe yarar?
Kalsiyum vücudunuzdaki en önemli ve yaygın minerallerden biridir. Kalsiyumunuzun çoğu kemiklerinizde depolanır, ancak kanınızda da vardır ve buna ihtiyacınız vardır. Kanınızdaki kalsiyumun aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok önemli rolü vardır:
Sinirlerinin çalışmasına yardımcı olmak, hareket edebilmeniz için kaslarınızı sıkıştırmaya (kasılma) yardımcı olur, kanama durumunda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmak, kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olmak.
D vitamini ve fosfor kanımdaki kalsiyum seviyelerini nasıl etkiler?
Aktif D vitamini (kalsitriol), bağırsağınızın yediğiniz yiyeceklerden emebileceği ve kan dolaşımınıza salabileceği kalsiyum miktarını artırmaya yardımcı olur. Aktif D vitamini ayrıca böbreklerinizden kalsiyum kaybını önler. Vücudunuzdaki D vitamini (kalsitriol) aslında bir vitaminden çok bir hormondur.
Cildiniz çoğunlukla güneşe maruz kalmaktan D vitamini üretir – ayrıca yediğiniz yiyeceklerden de bir miktar D vitamini alırsınız. Karaciğeriniz ve böbrekleriniz bu D vitaminini kalsitriol adı verilen aktif hormona dönüştürür. Paratiroid hormonu (PTH), aktif D vitamini üreten enzimin aktivitesini arttırır.
Kanınızdaki fosfor miktarı kanınızdaki kalsiyum seviyesini etkiler. Vücudunuzdaki kalsiyum ve fosfor zıt şekillerde tepki verir: Kan kalsiyum seviyeleriniz yükseldikçe, fosfat seviyeleri düşer ve bunun tersi de geçerlidir.
Paratiroid hormonunun görevi nedir?
Vücudunuz kanınızdaki düşük kalsiyum seviyelerini tespit ettiğinde paratiroid beziniz paratiroid hormonu (PTH) salgılar. Paratiroid hormonu, vücudunuzun aşağıdaki kısımlarını etkileyerek kanınızdaki kalsiyum seviyelerini düzenler:
Kemikler : Paratiroid hormonu, kemiklerinizden kan dolaşımınıza az miktarda kalsiyum salınımını uyarır.
Böbrekler : Paratiroid hormonu böbreklerinizde aktif D vitamini (kalsitriol) üretimini sağlar. PTH ayrıca böbreklerinize kalsiyumu idrar yoluyla atmak yerine vücudunuzda tutması için sinyal verir.
İnce bağırsak : Paratiroid hormonu, ince bağırsağınıza yediğiniz yiyeceklerden daha fazla kalsiyum emmesi için sinyal gönderir.
Kan kalsiyum seviyeniz düşük olduğunda paratiroid bezleriniz PTH salgıladığında, PTH vücudunuzda sadece birkaç dakika aktif olur. Kan kalsiyum seviyeleriniz yükseldiğinde, paratiroid bezleriniz PTH salmayı bırakır.
Vücudum paratiroid hormon seviyelerini nasıl kontrol eder?
Paratiroid hormonu (PTH) seviyeleri esas olarak kanınızdaki kalsiyum seviyelerinin paratiroid bezlerinize bir geri besleme döngüsü tarafından kontrol edilir. Başka bir deyişle, kanınızdaki düşük kalsiyum seviyeleri paratiroid hormonu salınımını uyarır, oysa kanınızdaki yüksek kalsiyum seviyeleri bezlerinizin paratiroid hormonu salgılamasını engeller.
Bununla birlikte, bazen bir tümör veya bezlerde hasar gibi paratiroid bezlerinizle ilgili bir sorun, geri besleme döngüsünden bağımsız olarak onların çok fazla veya çok az PTH salmasına neden olabilir.
Normal paratiroid hormon seviyeleri nelerdir?
Paratiroid hormonu (PTH) seviyeleri için normal aralıklar laboratuardan laboratuara değişebilir. Kan testi raporunuzda her zaman laboratuvarın normal aralığına bakın.
Genel olarak, “PTH, sağlam” olarak bilinen paratiroid hormonu kan testi için normal aralık, mililitrede (pg/mL) 15 ila 65 pikogramdır.
Bir paratiroid hormon seviyesi testi yaptırmanız gerekiyorsa, doktorunuz sonuçlarınızı yorumlayacak ve daha fazla test yaptırmanız gerekip gerekmediğini size bildirecektir.
Paratiroid hormon seviyeleri yüksek olursa ne olur?
Kanınızda yüksek düzeyde paratiroid hormonu (PTH) bulunduğunda, kanınızda yüksek düzeyde kalsiyum (hiperkalsemi) ve kanınızda düşük düzeyde fosfor (hipofosfatemi) bulunmasına neden olur ve bu da belirli semptomlara ve sağlık sorunlarına neden olur.
Yüksek paratiroid hormon düzeylerinin belirtileri
Paratiroid hormonu (PTH) esas olarak kanınızdaki ve birçok önemli işlevi olan kalsiyum miktarını kontrol ettiğinden, yüksek PTH düzeylerinden yaşayacağınız belirtiler aslında yüksek kan kalsiyum düzeylerinin belirtileridir. Yüksek kan kalsiyum düzeylerinin (hiperkalsemi) belirtileri şunları içerir:
Eklem ağrısı ve kemik ağrısı, daha sık idrara çıkma ve susuzluk, kas ağrıları , halsizlik, kramp ve/veya seğirmeler, yorgunluk, depresyon ve/veya hafıza kaybı, iştahta azalma, mide bulantısı ve kusma, kabızlık.
Yüksek paratiroid hormon düzeylerinin nedenleri
Yüksek paratiroid hormonu (PTH) seviyeleri, öncelikle paratiroid bezleriniz aşırı aktif olduğunda ve çok fazla PTH salgıladığında ortaya çıkan hiperparatiroidizmden kaynaklanır. Tedavi edilebilir bir durumdur.
Hiperparatiroidizmin nedenleri şunlardır:
Paratiroid adenomu : Tek bir paratiroid bezinde iyi huylu (kanserli olmayan) bir büyüme (adenom) oluşur ve fazla PTH yapmasına neden olur. Bu hiperparatiroidizmin en yaygın nedenidir.
Hiperplazi : Bu, iki veya daha fazla paratiroid beziniz büyüdüğünde ve çok fazla PTH ürettiğinde olur.
Belirli genetik durumlar : Multipl endokrin neoplazi tip 1 gibi belirli kalıtsal durumlar hiperparatiroidizme neden olabilir.
Paratiroid kanseri : Paratiroid kanseri nadirdir, ancak hiperparatiroidizme neden olabilir.
Paratiroid hormonları düşükse ne olur?
Kanınızda düşük seviyelerde paratiroid hormonu (PTH) olduğunda, kanınızda düşük seviyelerde kalsiyum (hipokalsemi) ve kanınızda yüksek seviyelerde fosfor (hiperfosfatemi) olmasına neden olur ve bu da belirli semptomlara ve sağlık koşullarına neden olur.
Düşük paratiroid hormon düzeylerinin belirtileri
Paratiroid hormonu (PTH) temel olarak kanınızdaki ve birçok önemli işlevi olan kalsiyum miktarını kontrol ettiğinden, düşük PTH düzeylerinden yaşayacağınız belirtiler aslında düşük kan kalsiyum düzeylerinin belirtileridir. Düşük kan kalsiyum düzeylerinin (hipokalsemi) belirtileri şunları içerir:
Dudaklarınızda, parmaklarınızda veya ayaklarınızda karıncalanma, kas krampları, kuru cilt ve kırılgan tırnaklar, bilinç bulanıklığı, nöbetler, düzensiz kalp ritmi ( aritmi ).
Düşük PTH seviyeleri nedeniyle kanınızda çok fazla fosfor bulunduğunda, vücudunuzun kanınızı dengede tutmaya çalışmak için kemiklerinizden kalsiyum çekmesine neden olur. Bu, kemiklerinizin zayıflamasına ve sağlıksız hale gelmesine neden olabilir, bu da sizi kemik kırılması (kırık) ve diğer sorunlar açısından daha yüksek riske sokar .
Düşük paratiroid hormon düzeylerinin nedenleri
Düşük paratiroid hormonu (PTH) seviyelerine öncelikle hipoparatiroidizm neden olur; bu, paratiroid bezleriniz yeterince aktif olmadığında ve yeterince PTH salmadığında meydana gelir. Hipoparatiroidizm nadirdir ve tedavi edilebilir.
Hipoparatiroidizmin nedenleri şunlardır:
Paratiroid bezlerinizde hasar : Hipoparatiroidizm vakalarının yaklaşık %75’i, boyun veya tiroid cerrahisi nedeniyle paratiroid bezlerinizin kazara hasar görmesinden kaynaklanır.
Belirli genetik durumlar : Hipoparatiroidizmin genetik nedenleri, vakaların %10’undan daha azını temsil eder. En yaygın genetik neden, kromozomal bir genetik durum olan DiGeorge sendromudur.
Bazı otoimmün hastalıklar : Tip 1 otoimmün poliglandüler sendrom adı verilen bir hastalık, bağışıklık sisteminizin paratiroid bezlerinize saldırmasına neden olur ve bu da kronik hipoparatiroidizme neden olur. Addison hastalığı ve pernisiyöz anemi de hipoparatiroidizme neden olabilir.
Düşük magnezyum seviyeleri : Paratiroid bezlerinizin düzgün çalışması için kanınızdaki bir elektrolit türü olan magnezyuma ihtiyacı vardır. Bu nedenle, düşük magnezyum seviyeleri (hipomagnezemi) hipoparatiroidizme neden olabilir.