pelvik mr fiyatları

Pelvis MR Nedir ?

Pelvis MR nedir ?

Pelvis MR (manyetik rezonans görüntüleme) taraması, kalça kemikleri arasındaki bölgenin görüntülerini oluşturmak için güçlü mıknatıslara ve radyo dalgalarına sahip bir makine kullanan bir görüntüleme testidir. Vücudun bu kısmına pelvik bölge denir.

Pelvisin içindeki ve yakınındaki yapılar arasında mesane, prostat ve diğer erkek üreme organları, kadın üreme organları, lenf düğümleri, kalın bağırsak, ince bağırsak ve pelvik kemikler bulunur.

MR radyasyon kullanmaz. Tek MR görüntülerine dilimler denir. Görüntüler bir bilgisayarda saklanır veya filme basılır. Bir inceleme düzinelerce, bazen de yüzlerce görüntü üretir.

Pelvis MR çekimi nasıl yapılır?

Bir hastane önlüğü veya metal tokasız bir giysi giymeniz istenebilir. Bazı metal türleri görüntüde bozulmaya neden olabilir.

Dar bir masaya sırt üstü uzanırsınız. Masa MR makinesinin ortasına doğru kayar.

Kalça bölgenizin çevresine bobin adı verilen küçük cihazlar yerleştirilebilir. Bu cihazlar radyo dalgalarının gönderilmesine ve alınmasına yardımcı olur. Ayrıca görüntülerin kalitesini de artırırlar. Prostat ve rektumun resimlerine ihtiyaç duyulursa, rektumunuza küçük bir sarmal yerleştirilebilir. Bu bobin, görüntüler çekilirken yaklaşık 30 dakika yerinde kalmalıdır.

Bazı muayeneler, kontrast madde gerektirir. Kontrast madde genellikle testten önce elinizdeki veya ön kolunuzdaki bir damardan (IV) verilir. Kontrast madde , radyoloğun belirli alanları daha net görmesine yardımcı olur.

MR çekimi sırasında makineyi çalıştıran kişi sizi başka bir odadan izleyecektir. Test tipik olarak 30 ila 60 dakika sürer, ancak daha uzun sürebilir.

Pelvis MR Çekimi Neden Yapılır ?

MR pelvis taraması, pelvik bölgeyi etkileyebilecek çok çeşitli tıbbi durumların teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Tipik olarak, ailede pelvik kanser öyküsü varsa veya pelviste tümör veya lezyon gibi yapısal bir anormallik endişesi varsa önerilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, MR pelvis taramasına da ihtiyacınız olabilir: alt karın veya pelvik bölgede ağrı, açıklanamayan kilo kaybı, anormal kanama, idrara çıkma zorluğu, bağırsak alışkanlığında son değişiklikler ve kısırlık.

İlginizi Çekebilir  Glukagon Kan Testi

Pelvik ağrının bazı yaygın nedenleri arasında uterus fibroidleri, idrar yolu enfeksiyonu, yumurtalık kistleri, endometriozis ve pelvik inflamatuar hastalık bulunur. 

Doktorunuz, fizik muayene ve tıbbi geçmişinizin gözden geçirilmesine dayalı olarak bir MR taramasına ihtiyacınız olup olmadığını belirleyebilecektir. 

Bu koşulların her birinin semptomları değişebilir, bu nedenle herhangi bir tür pelvik ağrı yaşıyorsanız tıbbi yardım almanız önemlidir. Ağrının nedenini ve pelvis MR  taramasının gerekli olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla konuşun.

Pelvis MR çekimine nasıl hazırlanmalıyım?

Taramadan 4 ila 6 saat önce hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenebilir.

Kapalı alanlardan korkuyorsanız (klostrofobiniz varsa) doktorunuza söyleyin. Rahatlamanıza ve daha az endişeli olmanıza yardımcı olacak bir ilaç verilebilir. Veya doktorunuz, makinenin vücuda çok yakın olmadığı açık bir MR önerebilir.

Testten önce, aşağıdakilere sahipseniz sağlayıcınıza söyleyin:

Beyin anevrizması klipleri, yapay kalp kapakçıkları, kalp defibrilatörü veya kalp pili, iç kulak (koklear) implantlar, böbrek hastalığı veya diyaliz (kontrast alamayabilirsiniz), yakın zamanda yerleştirilmiş yapay eklemler,  vasküler stentler, ağrı pompaları, geçmişte metal levha ile çalışmış (gözünüzdeki metal parçaları kontrol etmek için testlere ihtiyacınız olabilir)

MR güçlü mıknatıslar içerdiğinden, MR tarayıcı ile odaya metal nesnelerin girmesine izin verilmez:

Kalemler, çakılar ve gözlükler, takı, saat, kredi kartı ve işitme cihazı gibi eşyalar zarar görebilir.

İğneler, saç tokaları, metal fermuarlar ve benzeri metal nesneler görüntüyü bozabilir.

Hareketli dişler taramadan hemen önce çıkarılmalıdır.

Pelvis MR çekimi ile pelvis röntgeni arasındaki fark nedir?

MR pelvis taraması, pelvisteki hasarı ve sorunları tespit etmede bir X ışınından çok daha doğrudur. Vücudun çeşitli açılarından net ve ayrıntılı görüntüler oluşturmak için güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır. Öte yandan bir X-ışını, tek bir düz görüntü üretmek için radyasyon kullanır. 

İlginizi Çekebilir  Deri Lezyonu Biyopsisi: Dermatolojik Sorunların Anahtarı

Pelvis MR, kemikler, bağlar, kaslar ve diğer dokular gibi şeyleri gösterebilir. Röntgen, pelvisteki kemiklerdeki hasarı tespit etmek için iyi olsa da, yumuşak dokular hakkında bir MR kadar ayrıntılı bilgi vermez.

Pelvis MR Sonuçları

Normal bir sonuç, pelvik bölgenizin normal göründüğü anlamına gelir.

Kadındaki pelvis MR anormal sonuçların nedeni şunlar olabilir:

Rahim adenomiyozu, mesane kanseri, rahim ağzı kanseri, kolorektal kanser, 

Üreme organlarının doğuştan kusuru, endometriyal kanser, endometriozis, yumurtalık kanseri, yumurtalık büyümeleri, fallop tüpleri gibi üreme organlarının yapısı ile ilgili problemler, rahim fibroidleri.

Erkekte pelvis MR anormal sonuçların nedeni şunlar olabilir:

Mesane kanseri, kolorektal kanser, prostat kanseri, testis kanseri

Hem erkeklerde hem de kadınlarda anormal sonuçların nedeni şunlar olabilir:

Kalçanın avasküler nekrozu, kalça ekleminin doğum kusurları, kemik tümörü, kalça kırığı, kireçlenme, osteomiyelit

Pelvis MR çekimi riskleri nelerdir?

MR radyasyon içermez. Manyetik alanlardan ve radyo dalgalarından herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.

Kullanılan kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyonlar nadiren meydana gelir. Ancak gadolinyum, diyaliz gerektiren böbrek sorunları olan kişiler için zararlı olabilir. Böbrek problemleriniz varsa, testten önce doktorunuza  söyleyin.

MR sırasında oluşturulan güçlü manyetik alanlar, kalp pilleri ve diğer implantları etkileyebilir. 

Yorum ekleyebilirsiniz