p24 testi hıv testi ücreti

P24 Testi

P24 Testi Nedir? 

P24, insan immün yetmezlik virüsünün (HIV) bir protein bileşenidir. Spesifik olarak, virüsün dış kabuğunda veya kapsidinde bulunur. P24, HIV enfeksiyonu için bir belirteç olarak kullanılır; P24 seviyeleri doğrudan HIV seviyeleri ile ilişkilidir

HIV kan ve cinsel sıvılar yoluyla bulaşır. Konağa girdikten sonra, HIV hızla çoğalır ve bu da P24 seviyelerinde ani bir artışa neden olur. Bağışıklık sistemi yabancı istilacıya tepki verdiğinde grip benzeri semptomlar ortaya çıkar.

Bir süre sonra bağışıklık sistemi HIV virüsünü kontrol altına almayı başarır. Böylece seviyeler düşer; bu P24 seviyeleri ile yansıtılır. Bununla birlikte, virüs, enfeksiyonun gizli aşaması olarak bilinen süreçte hayatta kalır.

P24 testi prensibi 

HIV, yardımcı T hücresi adı verilen belirli bir tür beyaz kan hücresi içinde kış uykusuna yatar. Bir süre sonra HIV yeniden ortaya çıkar. Bu olduğunda, HIV patlamaları T hücresini açarak daha fazla virüs salar. Bu şekilde, yardımcı T hücrelerinin seviyeleri önemli ölçüde azalır.

Bağışıklık sistemi, virüsle karşılaştıktan hemen sonra HIV’e karşı antikor üretmeye başlar. Antikorlar, bu tür yabancı istilacıları temizlemeyi amaçlayan bedensel savunma proteinleridir.

Antikorların tanıma hedeflerine antijenler denir; P24, HIV durumunda böyle bir hedeftir. P 24’e karşı antikorlar izole edilebilir ve seviyeleri ölçülebilir. Bu, P24 Antijen Testinin prensibidir.

P24 Antijen Kan Testi, kandaki P24 düzeylerini değerlendirmek için yapılan bir testtir. Viral yük olarak da adlandırılan HIV virüsünün seviyelerini dolaylı olarak ölçer.

İlginizi Çekebilir  Voiding sistoüretrografi nedir ?

P24 Testin Diğer İsimleri Nelerdir? 

HIV Antijeni (p24) Kan Testi

P24 Çekirdek Protein Antijen Kan Testi

P24 Protein Kan Testi

P24 testi nasıl yapılır?

Kolunuzdaki bir damardan veya parmak ucundan alınan kan örneğinde P24 antijeni ölçülerek yapılır.  Bazı testler idrar veya tükürük (tükürük) üzerinde de yapılabilir.

Herhangi bir  hazırlığı yok,aç yada tok gelebilirsiniz.

P24 testini gerçekleştirmek için klinik endikasyonlar nelerdir?

P24 Antijen Kan Testi gerçekleştirmek için klinik endikasyonlar yer almaktadır:

Hem duyarlı bireylerde hem de yüksek risk altında olan 13-64 yaş arası kişilerde HIV için rutin tarama,  ayrı olarak yapılırsa, HIV antikor testinin takibi olarak, bilinen bir HIV enfeksiyonunun ilerlemesinin izlenmesi, anti-retroviral tedavinin izlenmesi, sık ve kalıcı enfeksiyonlar

Candida albicans’a (oral/genital kandidiyazis, pamukçuk) neden olan mayalar gibi patojenler dahil olmak üzere normalde önemsiz olan patojenlerin neden olduğu enfeksiyon

P24 testi ne zaman yaptırmalıyım?

Virüse maruz kalmış olabileceğinizi düşündüğünüzde ; virüse maruz kalma riskiniz varsa yılda bir kez; doktorunuz belirtilerinizin HIV’e bağlı olabileceğini düşündüğünde; hamile kalmadan önce veya hamilelik sırasında yaptırabilirsiniz.

P24 Antijen Kan Testi Sonucunun Önemi Nedir?

Pozitif bir test sonucu HIV enfeksiyonunu gösterebilir

P24 Antijen Kan Testi, nadiren tek başına bir test olarak gerçekleştirilir. Bunun yerine, HIV antikor kan testi ile birlikte kullanılır.

Laboratuvar test sonuçları “bağımsız” bir testin sonuçları olarak yorumlanmamalıdır. Test sonuçları, uygun klinik bulgular ve ek ek testler/bilgiler ile ilişkilendirildikten sonra yorumlanmalıdır. Doktorunuz,  genel klinik senaryoya dayalı olarak test sonuçlarınızın anlamını açıklayacaktır.

P24 testi hakkında  bilmem gereken başka bir şey var mı?

HIV antijen/antikor testi , kanda yüksek düzeyde virüs ve/veya antikor gelişmesinden önceki pencere sırasında, maruziyetten hemen sonra HIV’i tespit etmeyecektir. Enfekte olmanıza rağmen sonucunuz olumsuz olabilir – yanlış bir negatif yorum. Bu nedenle, tekrar testi önemlidir. Virüse olası bir maruziyetten en az 2-3 ay sonra başka bir HIV testi yaptırmalısınız.

İlginizi Çekebilir  Diş Tomografisi

P24 Antijen Kan Testini Kimler Yaptırmalıdır?

CYBE teşhisi konmuş bir partneriniz varsa, biriyle yeni bir cinsel ilişkiye girdiyseniz,

korunmasız cinsel ilişkiye girmişseniz,bir CYBE’nin varlığını gösteren semptomlara sahip olmuşsanız bu testi yaptırabilirsiniz.

Yorum ekleyebilirsiniz