tme mr fiyatları 2022

Temporomandibular Eklem MR TME MR

Manyetik rezonans görüntüleme (MR), TME patolojisinin tanımlanması için en iyi tanı araçlarından biridir ve TME disk pozisyonu, morfolojisi, mobilitesi, eklem dejeneratif değişikliklerinin kapsamı, inflamasyon ve bağ dokusu/otoimmün hastalıklarının varlığının değerlendirilmesine olanak tanır. Önemli olarak, disk yer değiştirmesi ve dejeneratif değişikliklerin mevcut olabileceği, ancak ses çıkarmayabileceği veya özellikle rahatsız edici veya ağrılı olabileceği sessiz eklemde TME patolojisinin teşhisine yardımcı olabilir.

Temporomandibular Eklem (TME) MR Değerlendirmesi

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), TME patolojisinin değerlendirilmesinde ve teşhisinde sahip olduğumuz en önemli tanı araçlarından biridir.

Genel olarak, T1 A sekanslar disk pozisyonunu, kemik ve yumuşak doku yapı yapısındaki değişikliğin varlığını ve kemik ve yumuşak doku anatomisi arasındaki ilişkileri belirlemede yardımcı olur. T2 A sekanslar TME’deki inflamatuar yanıtları belirlemede daha faydalıdır. 

Temporomandibular Eklem Anatomisi

Normal sağlıklı bir kondilde, kondil tek tip bir şekle ve tutarlı bir kortikal kemik kalınlığına sahip olmalıdır. Kondil, arkada, üstte ve önde kondil ile fossa arasında eşit eklem aralığı olacak şekilde fossada konumlandırılmalıdır. Eklem diski, arka bant yaklaşık saat 12 konumunda olacak şekilde kondilin üstüne oturmalıdır. Disk, arka bant ve ön bant kalınlığı artmış ve ara bölge daha ince olarak papyon şeklinde olmalıdır. Artiküler eminens, bazı durumlarda belirli TME koşullarına katkıda bulunabilen veya predispoze olabilen dikliği açısından oldukça değişken olsa da, artiküler eminens orta derecede bir eğime sahip olmalıdır. 

Temporomandibular Eklem Patolojik Bulgular

Disk yer değiştirmesinin en yaygın türü anteriordur. Diskin posterior bandı kondil başının önündedir. Açılırken disk küçülebilir veya küçülmeyebilir. Redüksiyonun ardından, kondil diskin üzerine inerken kondil başı posterior bandın arka ucu üzerinden aşağı ve öne doğru gelirken eklemde genellikle elle hissedilen ve bazen işitilen bir pop olur. Mandibula daha sonra normal bir kondil-disk pozisyonu ile yolun geri kalanını açabilir. Kapandıktan sonra, kondil karşılıklı bir tıklama yaparak diskin arka bandından geriye kayabilir. TME hastalığı ilerledikçe, disk çene fonksiyonu boyunca anteriorda kaldığından, disk açıldığında sessiz bir eklem oluşturacak şekilde pozisyona geri dönmeyebilir. Eklem diskinin yer değiştirmesi, artrite yol açan bir dizi olayı başlatabilir.

İlginizi Çekebilir  Aldosteron testi nedir?

Öne doğru yer değiştiren disk, sonunda, kondilin ve diskin translasyon yeteneklerini sınırlayarak “kapalı kilit” fenomenini yaratan artiküler çıkıntıya yapışık hale gelebilir.

Diskin eklemin lateral tarafında öne doğru yer değiştirebildiği, ancak mediale doğru yer değiştirebildiği bir lateral rotasyonel disk yer değiştirmesini görmek nadir değildir, disk normal pozisyondadır. Diskin lateral tutunması medial kutup bağlantısına göre daha zayıf olduğu için disk daha sık olarak başlangıçta eklemin lateralinde yer değiştirecek ve daha sonra medial tarafa doğru ilerleyecektir. Bu aynı zamanda diskin medial olarak yer değiştirmesine ve böylece diskin anteromedial olarak yer değiştirmesine neden olabilir.

Diskin medial yer değiştirmesi, diskin kondilin medial tarafında toplandığı ve kondilin lateral kısmını kapsamadığı durumlarda meydana gelebilir. Bu, diskin medial olarak yer değiştirdiği ve kapsülün lateral kutup ile fossa arasında çekildiği ve ağrı sorunlarına neden olabilen lateral kapsül sıkışması adı verilen bir duruma neden olabilir. Diskler lateral olarak da yer değiştirebilir , ancak bu anterior ve/veya medial yer değiştirmeden daha az yaygındır. Medial kutupta ataşman bozulur ve disk kondilin lateraline yer değiştirir. Bu, kondilin lateral yüzünü kaplayan koyu bir gölge olarak görülür. 

Eklem diskinin arkaya yer değiştirmesi, diğer herhangi bir disk yer değiştirme biçiminden çok daha az yaygındır. Bu genellikle sadece kondil hiperplazisi hastalarında meydana gelir, burada kondil, arka ligaman bağlantısının normal yukarı doğru migrasyonundan daha hızlı büyür ve böylece diski kondilin arkasına doğru çeker.

Diskler uzun bir süre öne doğru yer değiştirdiğinde, ara bölgenin kaybı ve arka ve ön bantların kalınlaşması ile diskler deforme olabilir. Ayrıca damar invazyonu ve dejenerasyonu ile kıkırdaklı maddenin parçalandığı disklerde gelişen dejeneratif bir süreç olabilir. Diskler belirli bir deformasyon ve dejenerasyon seviyesine ilerlediğinde kurtarılamaz hale gelirler. 

İlginizi Çekebilir  Ultrason Neleri Tespit Edebilir?

Temporomandibular Eklem (TME) ve Bağ Dokusu / Otoimmün Hastalıkları 

Bağ dokusu/otoimmün hastalıkların MRG görüntüsü oldukça patognomoniktir. Bu koşullarda, eklem diski çoğu zaman normal pozisyondadır, ancak ilerleyici kondiler rezorpsiyonu ve sıklıkla artiküler eminensin rezorpsiyonu ile birlikte, reaktif bir pannus ile çevrili olan artiküler diskin yavaş ama ilerleyici yıkımı vardır. 

Disk Deplasmanlı Sessiz TME

Diskin yer değiştirdiği bir dizi TME patolojik süreci vardır, ancak yine de disk işlev açısından sessizdir. Bu durumlar şunları içerir: eklem diskinin öne doğru yer değiştirdiği, ancak dikey bir oryantasyonda olduğu dik bir artiküler yükselme, böylece açıldıktan sonra “ön klik” pozisyonunda olduğu gibi diskin ani bir redüksiyonu olur. Diskin medial ve lateral yer değiştirmeleri ağrı ve disfonksiyon oluşturabilir ancak arka bant üzerinde azalma olmadığı için eklemler sessiz kalabilir. Bu aynı zamanda, TME’lerin ses çıkarmayabileceği, ancak ağrı ve rahatsızlığa katkıda bulunabileceği posterior yer değiştirmiş disklerle birlikte gider.

Osteokondrom

Osteokondrom genellikle kondil başının artan dikey boyutuna karşı kondil başı dışında genişlemiş ekzofitik büyüme ile genişlemiş bir kondil olarak ortaya çıkar. Bu durum, tek taraflı bir TME patolojik sürecidir. 

Reaktif artrit

Reaktif artritte, kondil ve/veya fossa erozyonunun görüldüğü inflamasyon alanı görülebilir. Aynı zamanda bilaminar dokular, kapsül vb. yoluyla daha yoğun bir enflamatuar süreç olarak ortaya çıkabilir. 

Temporomandibular Eklemde (TME) Perforasyonlar

TME bölgesinde kemik-kemik teması ile sonuçlanan perforasyonlar meydana gelebilir. Perforasyonlar için diskler genellikle yer değiştirir. Neredeyse her zaman bu delikler artiküler diskin arka bandının arkasında veya diskin lateralindedir ve nadiren diskin içinden perforasyonlar meydana gelir. Kondile göre orta, medial veya lateralde perforasyonlar olabilir. Klinik olarak, krepitasyon genellikle mevcut olacaktır ve MRG‘de kemik-kemik teması ve genellikle kondil başı ve/veya fossa üzerinde artritik bulgular olacaktır.

İlginizi Çekebilir  Abdomen MR Anjiyografi

Temporomandibular Eklemde (TME) Sinovyal Kistler

Eklem içinde kistik oluşumların gelişimi, eklem boşluklarında geniş bir sıvı birikiminin olduğu oldukça klasik bir görünüme sahiptir. 

Yorum ekleyebilirsiniz