toksoplazma atesti fiyatları

Toksoplazma IgG / IgM

Toksoplazma IgG / IgM Nedir?

Toksoplazma IgG, Toksoplazma gondii parazitine karşı antikorları kontrol eden bir kan testidir. Testte taranan serum antikorları, yalnızca parazit tarafından enfekte olmanız durumunda tespit edilir. Serumda bulunan antikor tipleri ve toplam sayısı, enfeksiyonun ne zaman meydana gelmiş olabileceğine dair kesin kanıtlar sunar. Toksoplazmozun ne olduğunu anlamak için nedenlerini ve semptomlarını anlamak önemlidir.
Vücudunuzun doğal savunma sistemi ( bağışıklık sistemi ) bu antikorları ancak bu küçük parazit tarafından enfekte olmanız durumunda üretecektir. Sahip olduğunuz antikorların miktarı ve türü, enfeksiyonunuzun yakın zamanda mı yoksa geçmişte mi meydana geldiğini gösterir. Birkaç hafta boyunca birden fazla kan testi yapılabilir.
Yetişkinler, Toksoplazma gondii doku kistleri ile enfekte olmuş çiğ veya az pişmiş etleri yedikten sonra enfekte olabilirler.
İnsanlara Toksoplazma gondii parazitleri yalnızca enfekte hayvan dışkısı (genellikle kedi dışkısı) ile temas yoluyla bulaşabilir.
Sağlıklı bir kişi genellikle toksoplazmoz tedavisi gerektirmez, çünkü semptomlar hafiftir ve genellikle birkaç hafta içinde kaybolur.
Hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler toksoplazmoza karşı önlem almalıdır.
Parazitlerin plasentayı geçmesi durumunda doğmamış çocuğunda doğum kusurları riski yüksek olduğundan hamile bir kadının kedilerle temastan kaçınması tavsiye edilir.
Büyüyen bebeğinizin enfekte olup olmadığını görmek için, amniyosentez sırasında bebeğinizin etrafındaki sıvıdan ( amniyotik sıvı ) alınan bir örnek üzerinde test yapılabilir.
Hamile bir kadın enfekte olur ve büyüyen bebeğine (fetüs) bulaştırırsa, fetüste körlüğe ve beyin hasarına neden olabilir.
Çoğu insan için toksoplazmoz tehlikeli değildir ve kendi kendine geçer.
Enfekte bir hayvandan az pişmiş veya çiğ et gibi yiyecekleri yiyerek veya enfekte bir kediyi veya dışkısını (dışkısını) tutarak enfekte olabilirsiniz. Enfekte olduktan sonra Toxoplasma gondii’ye karşı antikorlarınız olacaktır.

İlginizi Çekebilir  HLA-B27 testi nedir?

Toksoplazmoz Kan Testi

Toksoplazma Gondii tarafından enfeksiyonun teşhisine yardımcı olmak için kullanılır. Bu test, tipik olarak ilk maruziyetten birkaç hafta sonra enfeksiyona yanıt olarak gelişen IgG antikorlarını arar.
Toksoplazma gondii kedilerde endemiktir ve onlar tarafından dışkılarıyla atılır. İnsanlar kolayca kist formlarına maruz kalır ve çoğunluğu herhangi bir klinik hastalık olmaksızın antikor geliştirir. Kendi kendini sınırlayan lenfadenit, semptomatik enfeksiyonda en sık görülen klinik tablodur. AIDS hastalarında konjenital toksoplazmoz ve enfeksiyonlar daha ciddidir.

Toksoplazmozun belirti ve semptomları şunları içerebilir:

Şişmiş lenf düğümleri, ateş, gece terlemeleri, zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı, vücut ağrıları
bazen boğaz ağrısı, genel olarak kendini iyi hissetmeme, akciğer iltihabı, kalp kasının iltihabı
göz iltihabı, örneğin retina (gözün arkasında), beyin de dahil olmak üzere merkezi sinir sistemini etkileyen daha ciddi bir enfeksiyon, örneğin görsel ve zihinsel değişikliklere veya nöbetlere neden olabilir.
Toksoplazma gondii’ye maruziyet öncelikle az pişmiş veya çiğ et, özellikle domuz, kuzu ve geyik eti yemekten kaynaklanır, ancak kontamine toprakta yetişen yıkanmamış meyve ve sebzelerden, toprağın kendisinden, kontamine sudan ve pastörize edilmemiş sütten de gelebilir.

Toksoplazma IgG / IgM Testine Nasıl Hazırlanırım?

Bu test için özel bir hazırlığa gerek yoktur. Normal olarak yiyip içebilirsiniz. Hamileyseniz ve bir kediyle temas halindeyseniz, hemen doktorunuza söyleyiniz veya kedi tuvaletini temizlemiş olsanız bile. Kanınız alınmadan önce kanama veya pıhtılaşma sorunlarınız olup olmadığını doktorunuza bildirmeniz önerilir, tavsiye edilir veya kan inceltici ilaç kullanıyorsanız. Bu testi yaptırmadan önce başka bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Toksoplazma IgG / IgM Testi Nasıl Yapılır?

Toksoplazma Gondii testi, hemşirenin kolunuzdaki damardan kan almasını gerektiren basit bir kan çalışmasını içerir. Kan örneğini bir tüpe çekmek için içine küçük bir iğne batırılır ve daha sonra analiz için gönderilir.

İlginizi Çekebilir  VDRL testi

Toksoplazma IgG /IgM Testi Risk Oluşturur Mu?

Toksoplazmoz tanı testi basit bir kan testi olduğu için önemli bir risk içermez. İğne takıldığında sadece küçük bir batma hissedeceksiniz. Nadir durumlarda, delinme yerinde morarma oluşabilir.

Toksoplazma IgG / IgM Testi Neden Yapılır?

Aşağıdakilerin olup olmadığını öğrenmek için bir toksoplazmoz testi yapılır:
Hamile kadının toksoplazma enfeksiyonundan antikorları olup olmadığı, ağrı ve şişmiş lenf düğümleri gibi grip benzeri semptomları, hastalık gözleri etkiliyorsa bulanık görme, göz kızarıklığı ve ağrı, az sayıda enfekte bebek doğumda beyin veya göz hasarına sahiptir.
Hamileyseniz, özellikle T. gondii’ye maruz kalmışsanız, bu testi yaptırabilirsiniz. HIV’li biri gibi zayıflamış bağışıklık sistemi olan bir kişi, toksoplazma enfeksiyonunu geçirip geçirmediğini test etmek için yapılır.

Toksoplazma IgG / IgM Test Sonuçları

Test sonuçları yaşınıza, cinsiyetinize, sağlık geçmişinize ve diğer şeylere bağlı olarak değişebilir. Test sonuçlarınız kullanılan laboratuvara bağlı olarak farklı olabilir. Bir sorununuz olduğu anlamına gelmeyebilirler. Sağlık uzmanınıza test sonuçlarınızın sizin için ne anlama geldiğini sorun.
Test sonuçları, Toksoplazma gondii enfeksiyonu ile ilgili daha yüksek seviyelerde immünoglobulin G (IgG) veya immünoglobulin M (IgM) antikorları olup olmadığını gösterebilir. IgM antikorları, bir enfeksiyondan sonra daha hızlı ortaya çıkma ve daha hızlı kaybolma eğilimindedir. IgG antikorları, önümüzdeki 1 ila 2 yıl içinde yavaş yavaş kaybolma eğilimindedir.

Toksoplazma IgG pozitif ne anlama geliyor?

Bir kişiye Toksoplazma Gondii paraziti bulaştığında, bağışıklık sistemi ona karşı antikor üretmeye zorlanır. Genellikle parazit bulaştığında bulunan IgM ve IgG adlı iki antikor sınıfı vardır. IgM antikorları ilk maruziyetten sonra üretilirken, toksoplazma IgG antikorları ilk enfeksiyondan birkaç hafta sonra üretilir

Toksoplazmaya karşı önlemler

Hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler toksoplazmoza karşı önlem almalıdır. Bir kadın hamile kalmadan önce enfekte olursa, bağışıklık sistemi parazite saldırır ve onu zararsız hale getirir. Sorunlar yalnızca bir kadın hamileyken ilk kez enfekte olursa ortaya çıkar.
Hamile bir kadın ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, parazitle enfeksiyon riskini azaltmak için basit önlemler alabilir. Bunlar şunları içerir:
Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın, eti suyu berraklaşana kadar iyice pişirin.
Nadir veya orta derecede nadir et yemekleri yemeyin, herhangi bir toprak kalıntısını gidermek için sebzeleri yıkayın, yemekten önce ellerinizi iyice yıkayın.
Çiğ etle temas eden kesme tahtalarını, bıçakları ve diğer aletleri hemen yıkayın.
Kedilerle temastan kaçının, çöp kovalarının günlük olarak temizlendiğinden emin olun.

İlginizi Çekebilir  Arteriyel Doppler 

Kedi Severler İçin 

Hamileyseniz veya başka bir şekilde toksoplazmoz veya komplikasyon riski altındaysanız, kendinizi korumak için şu adımları izleyin:
Kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olun. Kedinizi içeride tutun ve çiğ et yerine kuru veya konserve kedi maması ile besleyin. Kediler, parazit içeren enfekte av veya az pişmiş et yedikten sonra enfekte olabilir.
Sokak kedilerinden veya yavru kedilerden kaçının. Tüm sokak hayvanlarının iyi yuvalara ihtiyacı olsa da, onları başka birinin sahiplenmesine izin vermek en iyisidir. Çoğu kedi T. gondii enfeksiyonu belirtileri göstermez ve toksoplazmoz için test edilebilmesine rağmen sonuçların alınması bir ay kadar sürebilir.
Kedinizin çöp kutusunu başka birine temizletin. kendiniz temizleyecekseniz altlığı değiştirmek için eldiven ve yüz maskesi kullanın. Ardından ellerinizi güzelce yıkayın. Çöpü günlük olarak değiştirin, böylece atılan kistlerin bulaşıcı hale gelmesi için zaman kalmaz.

Toksoplazma Tedavisi

Toksoplazmoz tedavisi genellikle gereksizdir. Enfeksiyon, spesifik antikorların varlığını kontrol eden basit bir kan testi ile teşhis edilir. Hamile olmayan ve enfekte olan sağlıklı bir kişi tedavi gerektirmez. Belirtiler varsa, genellikle hafiftir ve birkaç hafta sonra kaybolur.
Hamile kadınlar ve insan immün yetmezlik virüsü enfeksiyonunun/edinilmiş immün yetmezlik sendromunun ( HIV/AIDS ) sonraki aşamalarında olanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlar için antibiyotikler de dahil olmak üzere ilaçlar reçete edilebilir.

Ne zaman doktora görünmeli
HIV veya AIDS ile yaşıyorsanız veya hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, toksoplazmoza maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız test yaptırma konusunda doktorunuzla konuşun.
Şiddetli toksoplazmozun belirti ve semptomları – bulanık görme, kafa karışıklığı, koordinasyon kaybı – özellikle bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa acil tıbbi bakım gerektirir.

Yorum ekleyebilirsiniz