Kalça Displazisi (DDH) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Taramanın önemini anlamadan önce kalça displazisinin ne olduğunu ve çocuğunuzu nasıl etkileyebileceğini bilmek gerekir. Kalça displazisi olarak da bilinen Gelişimsel Kalça Displazisi (DDH) , dünya çapında doğan her 1000 bebekten 2-3’ünü etkiler. Bu durum doğumda mevcuttur ve kalça eklemindeki sığ bir yuvadan (asetabulum) kaynaklanır.
Sağlıklı bir asetabulum femur kemiğinin femur başı olarak bilinen “topu” güvenli bir şekilde tutmalıdır. Sığ bir asetabulumda, “top” ileri geri hareket ettiğinde, femurun başı yuvaya sıkıca oturmadığı için yerinden kayabilir.
Çocuk şu fiziksel semptomları gösteriyorsa, ebeveynler ve doktorlar olası GKD vakalarını belirleyebilir:
Düzensiz bacak uzunluğu , uyluklarda düzensiz yağ dağılımı, bir tarafta daha düşük hareketlilik veya esneklik
Yürüme yeteneklerini etkileyen topallama, ayak parmağıyla yürüme veya sallanan bir yürüyüş
Kalça Ultrasonu Taraması Yaptırmalı mıyım ?
Tüm pediatrik ve ortopedik hekim organizasyonları tarafından GKD taraması önerilmektedir. Uluslararası Kalça Displazisi Enstitüsüne göre kalça ultrasonu üç grup için önerilmektedir:
Aile öyküsü, bebekleri kalça displazisi geliştirmeye yatkın hale getirebilir. Siz veya bir aile üyeniz kalça displazisi ile doğduysanız veya çok esnek bağlarınız varsa doktorunuza bildirmelisiniz. 10 GKD vakasından 6’sı ilk doğan bebeklerde görülür ve genel vakaların %80’i kadınlarda görülür. Doğumdan sonraki ilk fizik muayenede semptomlar ortaya çıkmasa bile, çocuğunuz bu gruplardan biriyse, çocuğunuza GKD taraması yaptırmanız yine de önemlidir. GKD ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi o kadar başarılı olur ve daha az invaziv tedaviler kullanılabilir.
GKD daha çok makat pozisyonunda doğan bebeklerde görülür. Normal rahim pozisyonundaki bebeklerin kalçaları üzerinde daha az baskı vardır, bu nedenle GKD’ye sahip olma olasılıkları çok daha düşüktür. Kalça displazisi ilk doğan çocuklarda daha yaygındır çünkü genellikle ilk kez anne olan annelerin rahminde daha sıkışıktırlar. Konjenital ayak ve boyun anomalileri gibi bir bebeğin GKD’ye sahip olma ihtimalini artırabilecek daha az yaygın başka faktörler de vardır, bu nedenle doktorunuz bu durumlarda da tarama önerebilir.
Kalça Ultrason Taraması Nasıl Yapılır ?
Emar Tomografi Görüntülemede kalça displazisinin farklı evrelerini semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit etmek için kalça ultrasonu taramaları sunuyoruz. Erken teşhis edilir ve başarılı bir şekilde tedavi edilirse, çocuklar sıklıkla sağlıklı bir kalça eklemi geliştirebilirler.
Kalça ultrasonu, doğumdan altı aya kadar olan bebekler için kemikleri tam olarak gelişmediği için önerilir. Yaklaşık 6 aylık olduktan sonra röntgen çekilir çünkü kemikler genellikle ultrasonu başarılı bir şekilde kullanmak için çok iyi gelişmiştir. Kalça ultrasonu, radyasyon kullanmayan güvenli, invazif olmayan bir prosedürdür. Ultrasonlar, radyologların yorumlaması için bir görüntü oluşturmak için kemiklerden ve kaslardan yansıyan duyulamayan ses dalgalarını kullanır.
Kalça ultrasonları 20 dakikadan az sürer ve muayene sırasında çocuk herhangi bir ağrı hissetmez. Ultrasonun, dönüştürücü ile cilt arasındaki hava ceplerini kaldırarak daha iyi görüntüler sunabilmesi için cildine ılık, su bazlı bir jel uygulanır.
Bebekler muayene sırasında olabildiğince hareketsiz kalmalıdır, bu nedenle ebeveynlerin oyuncak getirmeleri veya bebeklerini sesleriyle yatıştırarak zamanın daha hızlı geçmesini sağlamaları önerilir. Radyoloji uzmanı, görüntüler tamamen oluşana kadar çocuğun her iki kalçasını farklı pozisyonlarda inceleyecektir. Bu tarama, doktorların daha fazla tedaviye ihtiyaç olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olacaktır.
Çocuğunuzun Kalça Ultrasonunu Yaptırmanın Faydaları
Kalça ultrason taramaları, başarılı bir tedaviye ve sağlıklı bir kalça ekleminin gelişmesine yardımcı olabilecek kalça displazisinin erken teşhisini sağlayarak birçok çocuğun hayatında büyük bir fark yaratır. Çok uzun süre tedavi edilmeyen GKD’li çocuklar yaşam boyu yürüme ve ağrı sorunları yaşayabilir.
Amacımız, sizin ve çocuğunuzun tarama deneyimini olabildiğince sorunsuz hale getirmektir.
Anormal fizik muayene nedir?
En çok ilgili fizik muayene bulgusu klasik Ortolani işaretidir – kalçanın kaçırılmasıyla kalçanın yerine “tıkandığı” hissedilir.
Barlow işareti – kalça arkaya yönlendirilmiş bir kuvvetle yuvadan kaydığında – aynı zamanda GKD riskini de gösterir.
Kalçanın hafif gevşekliği yaşamın ilk 4-6 haftasında fizyolojik olabilir, ancak bu noktadan sonra devam ederse anormaldir.
Azalmış kaçırma da endişe verici bir bulgudur, özellikle kalça kaslarının sıkışması nedeniyle bir Ortolani veya Barlow belirtisi hissetmenin nadir olduğu daha büyük çocuklarda.
Unutmayın: Asimetrik uyluk kıvrımları, GDH’nin çok güvenilir olmayan bir göstergesidir ve basit bir kalça tıklaması bir sorunla ilişkilendirilebilir veya ilişkilendirilmeyebilir.
Muayene normalse ancak bebekte GKD için risk faktörleri varsa ne zaman ultrason yaptırmalıyım ?
Kalça normal görünüyor ancak GKD için risk faktörleri mevcutsa, 4-6 haftalıkken tarama ultrasonu yapılması önerilmektedir. 4 haftadan küçük bir çocuk için ultrason incelemesi yapılması yanlış pozitif sonuçlara yol açabilir. Erken dönemde yapılan ultrason birkaç haftalık yaşamdan sonra kendiliğinden düzelebilen hafif displaziyi ortaya çıkarabilir.
Kalça ultrasonu yerine ne zaman röntgen çekilmesi gerekir ?
Ultrason, 6 aylıktan küçük bebekler için tercih edilen tanı yöntemidir. Yaklaşık 6 aylıkken, bebek kalçasında röntgeni ultrasondan daha doğru yapmak için yeterli kemik bulunur.
Ne zaman bir çocuk ortopedistine başvurmalıyım?
Ortolani veya Barlow belirtisi olan herhangi bir yaştaki herhangi bir çocuk, değerlendirme için bir pediatrik ortopedi uzmanına yönlendirilmelidir. Benzer şekilde, 6 haftalıktan sonra kalıcı gevşekliği olan herhangi bir çocuk da sevk edilmelidir. Normal fizik muayenesi olan çocuklar için, 6 haftalıktan sonra displazisi (veya kalça ekleminin sığlığı) olan herhangi bir çocuk için sevk garanti edilir.