amh testi fiyatları

AMH Testi

AMH testi nedir?

AMH testi, kanınızdaki anti-müllerian hormon (AMH) miktarını ölçer. Hem erkekler (doğumda erkek olarak atanan kişiler) hem de kadınlar (doğumda kadın olarak atanan kişiler) AMH üretir, doktorlar bu  testi sıklıkla kadınlarda kullanır – esas olarak bir kadının üreme sağlığına ilişkin bir anlık görüntü sağlamak için.

Anti-müllerian hormon (AMH) nedir?

AMH, anne karnındayken bebeğin cinsel organlarını geliştirmede önemli bir rol oynar. Erkek bebeklerde AMH seviyeleri daha yüksektir, çünkü bu onların kadın üreme organlarını geliştirmelerini engeller. Kız bebeklerin gelişimleri için sadece az miktarda AMH’ye ihtiyaçları vardır.

Kadınlarda, yumurtalıkların foliküllerinin içindeki hücreler AMH üretir. Foliküller, yumurtaları içeren ve serbest bırakan yumurtalıkta sıvı dolu küçük keselerdir.

AMH seviyeleri sahip olduğunuz yumurta sayısına veya yumurtalık rezervinize karşılık gelir:

Daha yüksek AMH seviyeleri, daha fazla yumurta ve daha yüksek bir yumurtalık rezervi anlamına gelir.

Daha düşük AMH seviyeleri, daha az yumurta ve daha düşük yumurtalık rezervi anlamına gelir.

AMH testi neden yaptırmalısınız?

AMH için test yaptırmak normalde bir kadının hamile kalma yeteneğinin iyi bir göstergesidir. Bir kadının döllenebilecek bir yumurta üretip üretemediğini anlamak için kullanılır. Her kadın onunla doğduğu için bir kadının yumurtalık rezervini gösterir. Ayrıca menopoz başlangıcının da büyük habercileridir: bu normalde elli yaş civarında olur. Bu test ayrıca bir kadının neden erken menopoza girdiğini de öğrenebilir. Ayrıca, gençlerin karşılaştığı yaygın bir sorun olan amenore olarak adlandırılan bir kızın neden adet görmediğini açıklamaya yardımcı olur. Bir kız 15 yaşına geldiğinde adet görmediyse, AMH testi önerilir. Başka bir açıdan, test ayrıca kısırlığa ve kadınlara yol açabilen polikistik over sendromu adı verilen hormonal bir bozukluğun teşhisine de yardımcı olabilir.

AMH testi ve hamilelik 

Hamile kalmaya çalışan bir kadınsanız, bebek sahibi olma şansınızı anlamak için bu hormon seviyesini test etmeniz gerekir. Doğurganlık uzmanlarına giden çiftler, tedavinin ne kadar etkili olacağını ve kadının buna ne kadar iyi yanıt vereceğini araştırmak için bu hormonu kullanır. Seviyeniz yüksekse, bu, doğurganlık tedavilerine iyi yanıt vereceğinizi ve hamile kalma şansınızın yüksek olduğunu gösterir. Seviyeleriniz düşükse, tedaviye iyi yanıt vermeyebilirsiniz. Doğurganlık sorunu olan kadınlar, AMH ile birlikte estradiol ve FSH hormonlarını da test edebilirler.

İlginizi Çekebilir  Kompleman C3  Testi 

AMH testi ve polikistik over sendromu 

Polikistik over sendromu belirtileri gösteren kadınların AMH için test yaptırması gerekir. Belirtiler arasında adet düzensizliği, akne, vücutta ve yüzde fazla kıllanma, meme büyüklüğünün küçük olması, karında aşırı yağlanma gösterirken anormal kilo alma, yumurtalıkların büyümesi, boyun ve koltuk altında deri etiketleri ve son olarak saçların seyrelmesi,amenore, hirsutizm (yüzdeki kıllar, favoriler, çene, üst dudak, karın orta çizgisi, göğüs, meme başı, alt sırt, kalçalar ve iç uyluk), erkek tipi kellik sayılabilir. 

AMH, bebeklerde belirsiz cinsel organ vakalarında veya yumurtalık kanseri mevcut olduğunda da istenebilir.

Yumurtalık kanseri teşhisi konan kadınların, tedavinin işe yarayıp yaramadığını anlamak için AMH testi yaptırmaları gerekir.

Bebekler için, net olmayan dış cinsel organların varlığını değerlendirmek için AMH testi gereklidir. Ayrıca, erkek bebeğin testisleri olmadığında veya gizlendiğinde, erkek bebeğin testislerinin düzgün işleyişini değerlendirmek için de kullanılır.

AMH normal seviyesi nedir?

AMH seviyeleri yaşınıza göre değişir. Kadınlarda AMH seviyeleri ergenlik döneminde yükselmeye başlar ve 25 yaş civarında zirve yapar. Bundan sonra, AMH seviyeleri doğal olarak düşer.

Doktorlar, AMH seviyelerini mililitre başına nanogram (ng/mL) cinsinden ölçer. 

Ortalama: 1.0 ng/mL ile 3.0 ng/mL arasında.

Düşük: 1.0 ng/mL’nin altında.

Çok düşük: 0,4 ng/mL.

Düşük AMH’nin olası nedenleri şunlardır:

AMH hormonunuzun düşük olmasının birkaç nedeni vardır. Yaygın bir neden yaştır. AMH seviyeleri 35 yaşından sonra doğal olarak düşmeye başlar. Sürekli stres altında olmak da bir kadının AMH’sini düşürebilir. Endometriozis nedeniyle veya bir yumurtalık kistini çıkarmak için ameliyat öyküsü de AMH’de düşüşe neden olabilir.  Düşük D vitamini seviyeleri de düşük AMH ile bağlantılı olabilir.  Çevresel toksinlere maruz kalma, AMH düzeylerini düşürebilen başka bir faktördür. 

Düşük AMH Düzeylerinin Yaygın Nedenleri

Yaş,sürekli stres, endometriozis için ameliyat öyküsü veya bir yumurtalığın çıkarılması

İlginizi Çekebilir  Uyluk MR 

Düşük D vitamini, Çevresel toksine maruz kalma.

Otoimmün hastalıklar, genler, kanserler veya tedavisi, yanlış bir yaşam tarzı

Polikistik over sendromu (PCOS)

AMH testi nasıl yapılır ?

AMH testi bir kan testidir. Kolunuzdaki bir damardan kan örneği almak için ince bir iğne kullanır. İşlem sadece birkaç dakika sürer.

AMH testi için adet döneminde bir planlama yapmam  gerekir mi?

Adet döngünüzün herhangi bir noktasında AMH testi yaptırabilirsiniz. Diğer üreme hormonlarının aksine, AMH ay boyunca fazla dalgalanmaz.

AMH testine hazırlanmak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

AMH seviyeleri doğal olarak nasıl iyileşebilir?

Artan yaşın, menopoz yaklaştıkça zayıf yumurtalık rezervini yansıtan AMH seviyelerindeki bir düşüşle ilişkili olduğu iyi belgelenmiştir. Bununla birlikte, AMH düzeylerinin bir döngüden diğerine dalgalanması normaldir; bu, belirli faktörlerin düzeylerde doğal bir düşüşe neden olmasına rağmen, bunların da doğal olarak gelişebileceği anlamına gelir ve bu her zaman izlenebilir bir model gibi görünen bir yol izlemez. AMH seviyesinin daha yüksek veya daha düşük olduğu ayların ne zaman olacağını tahmin etmek zor olsa da, vücudunuzu doğal olarak AMH seviyelerini yükseltmeye teşvik etmenin bir yolu, D vitamini gibi gerekli besinler açısından zengin bir diyet almaktır.

AMH’yi yükseltmek

Melatonin, AMH’si düşük olan PCOS’u olmayan kadınlarda da faydalıdır. Melatonin, foliküler sıvıdaki en güçlü antioksidandır. IVF veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) uygulanan 61 kadında, foliküler sıvıda daha yüksek melatonin seviyeleri olan kadınların normal AMH seviyelerine sahip olma olasılığı daha yüksekti.Daha yüksek melatonin seviyeleri de başarılı IVF sonuçlarıyla bağlantılıydı ve melatonin seviyesi daha yüksek olan kadınlardan daha fazla oosit (yumurta) toplandı. Ayrıca, melatonin düzeyi yüksek olan kadınların daha fazla sayıda döllenmiş yumurtaları ve daha kaliteli embriyoları vardır.

AMH Seviyenizi Doğal Olarak Artırabilecek Yiyecekler

AMH Düzeyini Doğal Olarak Arttıran Besinler

Yeşil yapraklı sebzeler

Roka, brokoli, lahana vb. gibi bazı yapraklı sebzeler, zengin B9 vitamini veya folik asit kaynaklarıdır. Bu sebzeler lifle yüklüdür ve AMH seviyelerinin salgılanmasını artırmaya yardımcı olur. Bu da yumurta sayısında artışa neden olur. 

Badem

Badem başta olmak üzere farklı kuru meyveler , doğal olarak AMH seviyelerini artıran bilinen gıdalardan biridir. C vitamini açısından zengin olan badem, doğal olarak kadınlarda cinsel isteği artırır. Ayrıca düzenli badem tüketimi, mineraller, proteinler, antioksidanlar ve her türlü vitamin sunabilir. Düzenli yumurtlamaya ve hücresel yaşlanmaya yardımcı olarak yumurta sayısında bir artışı daha da destekler.

İlginizi Çekebilir  Deri Lezyonu KOH Testi: Mantar Enfeksiyonlarının Ayırt Edici Analizi

Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği, progesteron, AMH, vb. gibi çoklu hormonların üretimi yoluyla üreme sağlığını artırmaya yardımcı olan bir diğer önemli çinko ve diğer mineral kaynağıdır. Diyetlerinin bir parçası olarak düzenli olarak kabak çekirdeği tüketen kadınların doğurganlık sorunlarıyla karşılaşma olasılıkları daha düşüktür. . Kabak çekirdeği tüketimi ayrıca temel hormonların salgılanmasına, adet döngüsünün düzenlenmesine, PCOD (polikistik yumurtalık hastalığı) insidansının azalmasına vb. yardımcı olabilir.

Sarımsak

Sarımsak, Hint diyetinin düzenli bir parçası olan kükürt açısından zengin bir besindir. Araştırmalar, sarımsak tüketiminin glutatyon üretimi nedeniyle erkek ve kadın doğurganlığı üzerinde birçok faydası olduğunu ileri sürdü. Glutatyonun erkeklerde cinsel isteği, sperm sayısını ve hareketliliği arttırdığı bilinmektedir. Bununla birlikte, kadınlarda kromozomal kusurların önlenmesinden, menstrüasyonun düzenlenmesinden ve optimum yumurta üretimi ve daha iyi yumurta kalitesinden sorumlu olan AMH’nin salgılanmasından vb. sorumludur.

Yumurta

Yumurtalar zengin bir omega-3 yağ asitleri ve B vitamini kompleksi kaynağıdır; her ikisi de optimum AMH üretimi için önemlidir.

Sonuç olarak, bu gıdaların düzenli tüketimi AMH seviyelerini doğal olarak artırabilir. Günümüz dünyasında teknoloji, doğurganlık testleri, AMH testleri gibi sık kontroller ve testler ile üreme sağlığınızı kolayca koruyabileceğiniz bir noktaya geldi . Ayrıca bu dış göstergelerin yanı sıra iyi yaşam tarzı seçimleri ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları üreme sağlığınızı korumanıza destek olabilir.

AMH seviyelerini iyileştirirken dikkate alınması gereken ipuçları:

İyi dengelenmiş sağlıklı bir diyet, kaliteli bir uykuya sahip olmak, düzenli fiziksel aktivite

Alkol tüketimini azaltın, meditasyon

Tatlandırılmış ve işlenmiş gıda alımınızı azaltın

Sağlıklı, besin açısından zengin besinler üreme sisteminiz için en iyisidir. Şeker, kalori ve doymuş yağ oranı yüksek yiyecekleri yemek yerine, besin açısından yoğun yiyecekleri seçin. Bu şekilde, üreme sisteminiz aşırı işlenmiş gıdaları sindirmek için kullanmak yerine vitamin ve mineralleri alacaktır.

Örneğin, kızarmış yiyecekler, tatlı unlu mamuller ve tatlılar ve işlenmiş et yemekten kaçının.

Her gün balık yağı ve buğday tohumu takviyeleri alın

AMH seviyelerini yükseltmeye ve yumurtalıklarınızı sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir. Kilo verme hapları veya tansiyon ilaçları alıyorsanız, balık yağı ve buğday tohumu takviyeleri eklemeden önce doktorunuzla konuşun.

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, balık yağı cıva içerebileceğinden takviyelere başlamadan

önce sağlık doktorunuzla  konuşun.

Stres seviyenizi azaltan aktiviteler yapın

Daha yüksek stres seviyeleri, doğurganlık sorunları olan kadınlarda düşük AMH seviyeleri ile ilişkilidir. AMH seviyenizi artırmak için stresinizi azaltmaya çalışın. Bazı stres azaltıcı aktiviteler şunları içerir:

Yoga, nefes egzersizleri, progresif kas gevşemesi

Yorum ekleyebilirsiniz