estradiol testi nedir

Estradiol testi

Estradiol kan testi nedir?

Test kandaki Estradiol seviyelerini ölçer. Estradiol, östrojenlerin birincil bileşenlerinden biridir. Estradiol, ana östrojen türlerinden biridir. Estradiol konsantrasyonları tipik olarak hamile olmayan, menopoz öncesi kadınlarda en yüksektir. Menopoz sırasında, yumurtalık fonksiyonu azaldıkça, estradiol seviyeleri önemli ölçüde düşer. Estradiol testi, doğurganlık sorunları olan kadınlarda yumurtalık fonksiyonunun izlenmesine yardımcı olabilir. Menopoz sırasında hormon tedavisi gören kadınlar veya erken ergenlik belirtileri yaşayan kızlar için de yararlı olabilir.

Estradiol testi tipik olarak kısırlık, anormal adet kanaması veya menopoz semptomları yaşayan kadınlar için istenir. Gecikmiş ergenlik yaşayan erkek çocuklar veya testosteron eksikliği semptomları olan erkekler için test istenebilir.

Estradiol Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde estradiol seviyesi ölçülerek yapılır.

Doktorunuz , test sonuçlarını etkileyebilecek bazı ilaçları almayı geçici olarak bırakmanızı söyleyebilir. Doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun. Bunlar şunları içerir:

Doğum kontrol hapları, Ampisilin veya tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortikosteroidler, östrojen, zihinsel bozuklukları yönetmek için ilaç (fenotiyazin gibi),testosteron

Doktorunuzla konuşmadan herhangi bir ilaç almayı bırakmayınız.

Estradiol Testi Neden Yapılır?

Kadınlarda, estradiol çoğu yumurtalıklardan ve adrenal bezlerden salınır. Ayrıca hamilelik sırasında plasenta tarafından salınır. Estradiol ayrıca cilt, yağ, hücre kemiği, beyin ve karaciğer gibi diğer vücut dokularında da üretilir. Estradiol şu durumlarda rol oynar:

Rahim (rahim), fallop tüpleri ve vajinanın büyümesi, meme gelişimi, dış genital organlardaki değişiklikler, vücut yağının dağılımı, menopoz.

İlginizi Çekebilir  Hemoglobin elektroforezi

Erkeklerde az miktarda estradiol esas olarak testislerden salınır. Estradiol, spermin çok erken ölmesini önlemeye yardımcı olur.

Bu testi aşağıdakileri kontrol etmek için doktorunuz isteyebilir :

Yumurtalıklarınız, plasentanız veya adrenal bezleriniz ne kadar iyi çalıştığını, yumurtalık tümörü belirtileriniz varsa, erkek veya kadın vücut özellikleri normal bir şekilde gelişmiyorsa

Adetleriniz durduysa (estradiol seviyeleri ayın zamanına göre değişir).

Test ayrıca şunları kontrol etmek için de istenebilir:

Menopozdaki kadınlar için hormon tedavisinin takibi için, bir kadın doğurganlık tedavisine yanıtı için, test ayrıca hipopituitarizmi olan insanları ve belirli doğurganlık tedavileri alan kadınları izlemek için de kullanılabilir.

Estradiol Testi Normal Sonuçları

Sonuçlar, kişinin cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak değişebilir.

Erkek: 10 ila 50 pg/mL (36.7 ila 183.6 pmol/L)

Kadın (menopoz öncesi): 30 ila 400 pg/mL (110 ila 1468,4 pmol/L)

Kadın (menopoz sonrası): 0 ila 30 pg/mL (0 ila 110 pmol/L)

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. Spesifik test sonucunuzun anlamı hakkında doktorunuzla konuşun.

Estradiol Testi Anormal Sonuçları

Anormal östradiol sonuçlarıyla ilişkili bozukluklar şunları içerir:

Kızlarda erken (erken) ergenlik

Erkeklerde anormal derecede büyük göğüslerin büyümesi ( jinekomasti )

Kadınlarda adet görmeme ( amenore )

Yumurtalıkların azalmış işlevi ( yumurtalık hipofonksiyonu )

Klinefelter sendromu , Turner sendromu gibi genlerle ilgili sorun

Hızlı kilo kaybı veya düşük vücut yağı

Sonuçları Yüksek Estradiol Düzeyleri

Birkaç koşul estradiol seviyelerini etkileyebilir, hormon seviyenizi izlemek için bunun gibi kan testlerini kullanmak çok önemlidir. Estradiol seviyeleri, aşağıdaki gibi durumlar nedeniyle anormal derecede yüksek olabilir:

Yumurtalıklarda, adrenal bezlerde veya testislerde tespit edilen bir tümör, siroz, jinekomasti (erkekler göğüs geliştirdiğinde), hipertiroidizm, prostat büyümesi.

İlginizi Çekebilir  Deri Lezyonu KOH Testi: Mantar Enfeksiyonlarının Ayırt Edici Analizi

Bununla birlikte, aşağıdakileri içeren koşullar nedeniyle estradiol seviyeleri anormal derecede düşük olabilir:

Primer Yumurtalık Yetmezliği, 40 yaşından önce kadınlarda yumurtalık yetmezliğine neden olan bir durum, ileri yaş. menopoz.

Turner Sendromu, bir kadının üreme organlarının düzgün gelişmemesi ile karakterize bir durum.

Anoreksiya nervoza gibi bir yeme bozukluğu

Polikistik Over Sendromu (PCOS), doğurganlık çağındaki kadınları etkileyen yaygın bir hormon bozukluğudur. Kadın kısırlığının en önemli nedenlerinden biridir.

Üreme organları normalde beklenenden daha erken veya daha geç gelişiyorsa.

Menopozdan sonra anormal vajinal kanama veya düzensiz adet döngüsü gibi semptomlar yaşar.

Kısırlık durumunda; sağlık kuruluşu, tüp bebek prosedürlerinden önce folikül gelişimini izlemek için kadının adet döngüsü boyunca bir dizi estradiol kan testi isteyebilir. Sıcak basması, gece terlemesi, uykusuzluk ve düzensiz veya adet dönemlerinin olmaması gibi menopoz semptomları varsa istenebilir.

Estradiol ve Menopoz:

Menopoz geçiren kadınlarda estradiol etkileri açıkça görülmektedir. Bu süreç sırasında, yumurtalıklar yumurtlamayı durdurduğu için kadınların doğal olarak daha düşük estradiol seviyeleri vardır. Bu değişiklik genellikle ruh hali değişimlerine, vajinal kuruluk, sıcak basması ve gece terlemelerine neden olur – bunlar genellikle menopozla ilişkili semptomlardır. Zamanla, düşük estradiol seviyeleri osteoporoza yol açabilir.

Estradiol testiyle birlikte başka hangi testleri yaptırabilirim?

Doktorunuz, şüphelendiklerine bağlı olarak başka testler de isteyebilir. Bu testler şunları içerebilir:

Menopoz sorunları ve tedavisi için folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinize edici hormon (LH)

FSH, tiroid uyarıcı hormon/serbest tiroksin (TSH/FT4) ve adet dönemleriniz durmuşsa anne sütü üretimi için gerekli bir hormon olan prolaktin

Erken ergenlik için FSH ve LH

Hem erkek hem de kadın kısırlığı sorunları için TSH, prolaktin, FSH ve LH.

Düşük estradiol seviyeleri ile hamilelik mümkün mü?

Estradiol eksikliği adet döngüsü ile ilgili komplikasyonlara yol açar. Yumurtlamayı engeller. Bu, gebe kalmayı gerçekten zorlaştırır ve kısırlığa neden olur.

Yorum ekleyebilirsiniz