anemi hakkında

Anemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Anemi nedir ? 

Anemi, düşük seviyelerde kırmızı kan hücrelerine veya hemoglobine sahip olduğunuz bir durumdur. Hemoglobin, oksijeni vücutta dağıtan kırmızı kan hücrelerinin içinde oksijen taşır. Demir açısından zengin olduğu için hemoglobin de kana kırmızı rengini verir. Birçok farklı şey anemiye neden olabilir. Altta yatan bir durum sıklıkla neden olduğundan, hızlı teşhis ve tedavi almak önemlidir.

Doktorunuz aneminizi teşhis etmek ve nedenini belirlemek için kan testleri kullanacaktır. Bazen doktorunuz görüntüleme testleri de kullanabilir. Aneminin birçok farklı nedeni vardır ve tedaviler büyük ölçüde değişir. Bu tedaviler gözlem, demir takviyesi, ilaçlar, ameliyat ve hatta kanser tedavisini içerebilir.

Anemi Belirtileri

Anemi belirtileri o kadar hafif olabilir ki, onları fark etmeyebilirsiniz bile. Belli bir noktada, kan hücreleriniz azaldıkça semptomlar sıklıkla gelişir. Kansızlığın nedenine bağlı olarak, semptomlar şunları içerebilir:

Baş dönmesi, bayılacakmış gibi hissetme, hızlı veya olağandışı kalp atışı, baş ağrısı, kemikleriniz, göğsünüz, karnınız ve eklemleriniz dahil olmak üzere ağrı, çocuklar ve gençler için büyüme ile ilgili sorunlar, nefes darlığı, soluk veya sarı olan cilt, soğuk eller ve ayaklar, yorgunluk veya zayıflık.

Anemi Türleri 

Bazı anemi türleri genlerinizden geçer ve bebeklerde doğumdan itibaren olabilir.

Kadınlar, adet dönemlerinde kan kaybı ve hamilelik sırasında daha yüksek kan ihtiyacı nedeniyle demir eksikliği anemisi riski altındadır.

Daha yaşlı yetişkinler, böbrek hastalığı veya diğer kronik tıbbi durumlara sahip olma olasılıkları daha yüksek olduğundan, daha büyük bir anemi riskine sahiptir.

Birçok anemi türü vardır. Hepsinin farklı nedenleri ve tedavileri vardır. Hamilelik sırasında meydana gelen hafif anemi gibi bazı formlar büyük bir endişe kaynağı değildir. Ancak bazı anemi türleri altta yatan ciddi bir tıbbi durumu yansıtabilir.

İlginizi Çekebilir  Serebral Anjiyografi Beyin Damarlarının Detaylı İncelenmesi

Kansızlık nasıl teşhis edilir ve değerlendirilir?

Aneminin yaygın semptomları arasında yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı ve konsantrasyon güçlüğü yer alır. Doktorunuz ayağa kalktığınızda bir kalp üfürümü veya kan basıncında ani bir düşüş algılayabilir.

Bir kan testi , beyaz kan hücrelerinizin , kırmızı kan hücrelerinizin ve trombositlerinizin sayımını sağlayacaktır. Kansızlığınız varsa, daha fazla test türünü ve ciddi bir nedeni olup olmadığını belirleyebilir. Bu testler şunları içerebilir:

Kemik iliğinizin hızlandırılmış bir şekilde kırmızı kan hücreleri yapıp yapmadığını görmek için bir retikülosit sayımı (bu, önceki kan kaybının bir işaretidir)

Kanınızdaki ve vücudunuzdaki demir miktarını kontrol etmek için serum demir ve ferritin testleri

Kırmızı kan hücrelerinizin anormal bir şekilde olup olmadığını görmek için periferik kan yayması

Talasemi ve orak hücre hastalığında bulunan anormal hemoglobini değerlendirmek için hemoglobin elektroforezi

Kırmızı kan hücrelerinizin normalden daha kırılgan olup olmadığını görmek için ozmotik kırılganlık testi

Doktorunuz kansızlığınızın nedenini araştırmak için daha fazla test kullanabilir. Kan kaybı endişe verici ise, doktorunuz  üst sindirim sisteminizi kanama belirtileri açısından incelemek için endoskopi kullanabilir. Ayrıca kalın bağırsaktaki kanamalı tümörleri ve diğer sorunları araştırmak için kolonoskopi yaptırabilirsiniz. Hücre ve kemik iliği örnekleri, anormal veya düşük kırmızı kan hücresi üretimi için ipuçları sağlayabilir.

Kan Kaybından Kaynaklanan Anemi

Kırmızı kan hücrelerini kanama yoluyla kaybedebilirsiniz. Bu, uzun bir süre boyunca yavaş yavaş gerçekleşebilir ve siz fark etmeyebilirsiniz. Nedenler şunları içerebilir:

Ülser , hemoroid , gastrit ( mide iltihabı ) ve kanser gibi gastrointestinal durumlar

Ülser ve gastrite neden olabilen aspirin veya ibuprofen gibi non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar 

Bir kadının adet dönemi, özellikle ağır bir adetiniz varsa (veya ağır adet döneminiz varsa). Bu, fibroidlerle ilişkilendirilebilir.

İlginizi Çekebilir  Servikal BT

Aneminin belirli nedenlerini daha fazla değerlendirmek için görüntüleme tetkiklerine girebilirsiniz. 

Anemi Tanısında Görüntüleme Tetkikleri

Akciğer  röntgeni : Akciğer röntgeni anemi hastalarında enfeksiyonu ekarte edebilir.

Genel ultrason : Ultrason, anemi ile ilgili sorunları radyasyon kullanmadan bulabilir. Bu problemler genişlemiş bir dalak veya uterus fibroidlerini içerebilir. Doppler ultrason, doğmamış bebeklerde kansızlığa işaret eden dolaşım problemlerini de saptayabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) – Karın ve Pelvis : BT, kemikleri, iç organları ve lenf düğümlerini görüntülemek için x-ışınları kullanır. Büyümüş bir dalak veya belirli lenf nodu anemisi ile ilgili problemler gösterebilir. Ayrıca gastrointestinal maligniteler gibi kanama nedenlerini de bulur.  Vücut manyetik rezonans görüntüleme (MR) : MR kemik ve kemik iliği bozukluklarını bulur. Ayrıca kalp, karaciğer ve diğer organlardaki demir konsantrasyonunun değerlendirilmesine yardımcı olabilir. Bu, özellikle birden fazla kan transfüzyonu olan ve aşırı demir yükü endişesi olan hastalarda yararlıdır.

Kansızlık nasıl tedavi edilir?

Anemi geniş bir tıbbi konudur. Tedavi, spesifik teşhisinize ve durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Doktorunuz bu tedavileri tanınıza göre uyarlayacaktır. Farklı teşhisler ve tedavileri şunları içerebilir:

Demir eksikliği anemisi – demir takviyeleri, ilaçlar, kan nakli, ameliyat ve hatta kanser tedavisi

Vitamin eksikliği anemisi – B-12 vitamini enjeksiyonları ve folik asit takviyeleri

Kronik hastalığa bağlı anemi – altta yatan hastalığın tedavisi, kan nakli veya kırmızı kan hücresi üretimini artırmak için sentetik hormon enjeksiyonları

Aplastik anemi – kırmızı kan hücresi seviyelerini artırmak için ilaçlar ve kan nakli

Otoimmün bozukluklara bağlı anemi – bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar

Kemik iliği hastalığına bağlı anemi – ilaç, kemoterapi  veya kemik iliği nakli

Hemolitik anemi – dalak  çıkarılması, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, kan nakli veya kan filtreleme

İlginizi Çekebilir  Kalça MR  nedir? 

Orak hücreli anemi – ilaçlar, oksijen, kan nakli, folik asit takviyeleri, antibiyotikler, kemik iliği nakli

Talasemi – kan nakli, folik asit takviyeleri, dalak çıkarılması veya kemik iliği nakli

Yorum ekleyebilirsiniz