beyin bt ücretleri

Beyin Tomografisi

Beyin Tomografisi Nedir ?

Bilgisayarlı beyin tomografisi (BT) taraması, kafatası, beyin, göz yuvaları ve sinüsler dahil olmak üzere başın görüntülerini oluşturmak için röntgen ışınlarını kullanır.

Beyin BT taramaları “kontrastlı” veya “kontrastsız” yapılabilir. Kontrast, incelenen belirli organ veya dokunun daha net görülmesine neden olan ağızdan alınan veya intravenöz (IV) bir hatta enjekte edilen bir maddeyi ifade eder. Kontrastlı muayeneler, işlemden önce belirli bir süre aç kalmanızı gerektirebilir.

Beyin Tomografisi Çekimi Nasıl Yapılır?

Beyin tomografisi hastanede veya radyoloji merkezinde yapılır.

BT tarayıcının ortasına kayan dar bir masanın üzerine uzanırsınız.

Tarayıcının içindeyken, makinenin x-ışını tüpü etrafınızda döner.

Bir bilgisayar, kesit adı verilen vücut bölgesinin ayrı görüntülerini oluşturur. Bu görüntüler şunlar olabilir:

Bir monitörde görüntülenir, bir diske kaydedilir.

Beyin  bölgesinin üç boyutlu kesitleri, bir araya getirilerek oluşturulabilir.

Muayene sırasında hareketsiz olmalısınız çünkü hareket bulanık görüntülere neden olur. Kısa süreler için nefesinizi tutmanız söylenebilir.

Tam bir tarama genellikle yalnızca 30 saniye ile birkaç dakika arasında sürer.

Beyin Tomografisi Testine  Nasıl Hazırlanılır?

Bazı BT incelemeleri, kontrast madde gerektirir. Görüntüleme başlamadan önce vücuda verilir. Kontrast, belirli alanların röntgende daha iyi görünmesine yardımcı olur.

Kontrast, elinizdeki veya önkolunuzdaki bir damardan (IV) verilebilir. Kontrast kullanılıyorsa, testten 4 ila 6 saat önce hiçbir şey yiyip içmemeniz de istenebilir.

Kontrasta herhangi bir reaksiyon gösterip göstermediğinizi sağlık uzmanınıza bildirin. Güvenli bir şekilde kontrast verilebilmesi için testten önce ilaç almanız gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  Hemogram Kan Testi Sağlığınızı Anlamanın Anahtarı

Kontrastı almadan önce, diyabet ilacı metformin alıp almadığınızı doktorunuza söyleyin. Ekstra önlemler almanız gerekebilir. Ayrıca, IV kontrastı bu sorunu daha da kötüleştirebileceğinden, herhangi bir böbrek fonksiyon probleminiz olup olmadığını doktorunuza  bildirin.

Giyim : Hasta önlüğü giymeniz istenebilir. Eğer öyleyse, size bir önlük sağlanacaktır. Lütfen tüm piercingleri çıkarın ve tüm mücevherleri ve değerli eşyaları evde bırakın.

İlaç tedavisi: Aksi belirtilmedikçe, tüm hastalar reçeteli ilaçlarını her zamanki gibi alabilirler.

Beyin tomografisi yapılırken hasta nasıl hisseder ?

BT taraması tarafından üretilen röntgenler ağrısızdır. Bazı insanlar sert masanın üzerinde yatmaktan rahatsızlık duyabilir.

Damar yoluyla verilen kontrast madde şunlara neden olabilir:

Hafif yanma hissi, ağızda metalik tat, vücudun sıcak basması bu normaldir ve genellikle birkaç saniye içinde geçer.

Beyin Tomografisi Testi Neden Yapılır?

Aşağıdaki durumların teşhis edilmesine veya izlenmesine yardımcı olması için bir beyin tomografisi taraması önerilir:

Baş veya beynin doğum (doğuştan) kusuru, beyin enfeksiyonu, beyin tümörü, kafatasının içinde sıvı birikmesi ( hidrosefali ), beynin, başın veya yüzün yaralanması (travma), beyinde inme veya kanama

Aşağıdakilerin nedenini aramak için de yapılabilir:

Çocuklarda anormal kafa büyüklüğü, düşünce veya davranıştaki değişiklikler, bayılma, başka belirti veya semptomlarınız olduğunda baş ağrısı, işitme kaybı (bazı kişilerde), görme sorunları, kas zayıflığı, uyuşma ve karıncalanma, işitme kaybı, konuşma güçlükleri veya, yutma sorunları gibi beynin bir bölümünde hasar belirtileri.

Beyin tomografisi sonuçları 

Anormal sonuçların nedeni şunlar olabilir:

Anormal kan damarları ( arteriyovenöz malformasyon ), beyindeki şişkin kan damarı (anevrizma), kanama (örneğin, subdural hematom veya beyin dokusunda kanama), kemik enfeksiyonu, beyin apsesi veya enfeksiyonu, yaralanma nedeniyle beyin hasarı, beyin dokusu şişmesi veya yaralanması,  beyin tümörü veya diğer büyüme (kitle), beyin dokusu kaybı (serebral atrofi), hidrosefali, işitme siniri ile ilgili sorunlar, inme veya geçici iskemik atak (TIA).

İlginizi Çekebilir  Kadın sağlığı ultrason check up

Beyin Tomografisi  Riskleri nelerdir?

BT taramalarının riskleri şunları içerir:

Radyasyona maruz kalmak, kontrast boyaya alerjik reaksiyon, kontrasta bağlı böbrek hasarı, 

BT taramaları, normal röntgen ışınlarından daha fazla radyasyon kullanır. Zamanla çok sayıda röntgen veya BT taraması yaptırmak kanser riskinizi artırabilir. Ancak, herhangi bir taramadan kaynaklanan risk küçüktür. Siz ve sağlayıcınız, tıbbi bir sorun için doğru teşhis almanın faydalarına karşı bu riski değerlendirmelisiniz.

Bazı insanların kontrast maddeye alerjisi vardır. Enjekte edilen kontrast maddeye karşı alerjik bir reaksiyon geçirip geçirmediğinizi doktorunuza bildirin.

Damar içine verilen en yaygın kontrast türü iyot içerir. İyot alerjisi olan bir kişiye bu tür bir kontrast verilirse mide bulantısı veya kusma, hapşırma, kaşıntı veya kurdeşen oluşabilir.

Size kesinlikle böyle bir kontrast verilmesi gerekiyorsa, doktorunuz alerjik reaksiyonu önlemek için testten önce size antihistaminikler veya steroidler verebilir.

Böbrekler iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böbrek hastalığı veya şeker hastalığı olanların, iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olmak için testten sonra ekstra sıvı almaları gerekebilir.

Nadir durumlarda, kontrast madde, anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden bir alerjik tepkiye neden olabilir. Test sırasında nefes almakta sorun yaşarsanız, hemen teknisyene söyleyin. Tarayıcılar dahili telefon sistemi ve hoparlörlerle gelir, böylece birisi sizi her zaman duyabilir.

Hamilelik : Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, doktorunuza bildirmelisiniz. Hamilelik sırasında radyasyona maruz kalmak doğum kusurlarına neden olabilir. Beyin tomografisi çekmeniz gerekiyorsa, fetüsün radyasyona maruz kalmasını en aza indirmek için özel önlemler alınacaktır.

Diyabet: Diyabet ilacı metformin  alan hastalar, metabolik asidoz adı verilen nadir bir duruma neden olabileceğinden, IV kontrast enjeksiyonu yapmadan önce doktorlarını uyarmalıdır. Metformin kullanıyorsanız, işlem sırasında almayı bırakmanız ve bu ilaca tekrar başlamadan önce işlemden sonra 48 saat beklemeniz istenecektir. Metformin almaya devam etmeden önce böbrek fonksiyonunu kontrol etmek için bir kan testi gerekebilir.

İlginizi Çekebilir  Anti-İnsülin Antikor Testi: Diyabetin Teşhisindeki Önemi ve İşleyişi

Beyin tomografisinden sonra ne olur?

Beyin BT taramanız sırasında kontrast madde kullanılmışsa, kontrast maddeye herhangi bir yan etki veya reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek için bir süre izlenebilirsiniz. Kaşıntı, şişme, kızarıklık veya nefes almada zorluk yaşarsanız radyoloğunuza haber verin. İşleminizden sonra eve döndükten sonra IV yerinde herhangi bir ağrı, kızarıklık ve/veya şişlik fark ederseniz, bu bir enfeksiyon veya başka türde bir reaksiyona işaret edebileceğinden doktorunuza bildirmelisiniz.

Aksi takdirde, beyin BT’sinden sonra özel bir bakım gerekmez. Çoğu hastanın normal diyet ve aktivitelerine devam etmesine izin verilir. Doktorunuz, özel durumunuza bağlı olarak işlemden sonra ek veya alternatif talimatlar verebilir.

Beyin tomografisi fiyatları 2024

Beyin tomografisi İstanbulda pek çok merkezde yapılabilmektedir. Beyin tomografisi fiyatları kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Beyin tomografisi fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. 05378576593

Yorum ekleyebilirsiniz